Κόσμος

«Τρέμουν» για ενδεχόμενη επίθεση του Πούτιν: Η Γερμανία στέλνει στη Λιθουανία ταξιαρχία με Leopard

Σε μία πρωτοφανή κίνηση προχώρησε η Γερμανία καθώς εγκατέστησε μόνιμα χιλιάδες στρατιώτες μόλις 100 χιλιόμετρα από σύνορα με τη Ρωσία. Συγκεκριμένα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας βρέθηκε τη Δευτέρα στο Βίλνιους της Λιθουανίας προκειμένου να υπογράψει συμφωνία με τον Λιθουανό ομόλογό του και μέσω της οποίας εδραιώνονται οι όροι με βάση τους οποίους 4.800 Γερμανοί στρατιώτες συν 200 πολίτες θα εδρεύουν στη χώρα της Βαλτικής.

«Με αυτή την ετοιμοπόλεμη ταξιαρχία, αναλαμβάνουμε ηγετική ευθύνη εδώ στη συμμαχία και στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Πιστόριους και πρόσθεσε ότι «η ταχύτητα του σχεδίου δείχνει σαφώς ότι η Γερμανία κατανόησε τη νέα πραγματικότητα στον τομέα της ασφάλειας». Όπως μεταδίδει το Politico ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανατρέψει τη στρατιωτική σκέψη στο Βερολίνο - πιέζοντας στρατηγούς και πολιτικούς να κινηθούν με ασυνήθιστη ταχύτητα.

Σε ένδειξη των κλιμακούμενων απαιτήσεων από την Bundeswehr, μία από τις μονάδες που απαρτίζουν τη νέα ταξιαρχία είναι η Panzerbatallion 203 από το Augustdorf της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Ωστόσο αλλά η εν λόγω τεθωρακισμένη μονάδα έχει παραδώσει όλα τα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και περιμένει να αντικατασταθούν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Πιστόριους η παραγγελία έχει δοθεί και μόλις κατασκευαστούν θα σταλούν απευθείας στη Λιθουανία. Όμως χωρίς επαρκές μακροπρόθεσμο σχέδιο χρηματοδότησης αλλά και χωρίς τα Leopard η ταξιαρχία «δεν θα είναι καν έτοιμη για άμυνα» προειδοποίησε σε δηλώσεις του ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία της Bundeswehr και βουλευτής του CDU Roderich Kiesewetter.

Παρόλα αυτά ο Aylin Matlé συνεργάτης του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων υπογράμμισε πως «το συμπέρασμα είναι ότι είτε ο ανεφοδιασμός [των Leopard 2] επιταχύνεται πριν από την ανάπτυξη, είτε το Τάγμα Πάντσερ 203 θα μπορούσε να σταλεί στη Λιθουανία "χωρίς το κύριο σύστημα μάχης τους"».

Όπως δήλωσε ο Πιστόριους το κόστος λειτουργίας της ομάδας που θα σταλεί στη Λιθουανία σε περίπτωση που διατηρηθεί στη Γερμανία θα είναι από 25 έως 30 εκατ. ευρώ τον μήνα. Τα πρώτα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν το 2024 και η ολοκλήρωσή της θα έχει γίνει μέχρι το 2027.

Σημειώνεται ότι η Λιθουανία θα κατασκευάσει τις φυσικές υποδομές για τις βάσεις της ταξιαρχίας και ως εκ τούτου τα επόμενα χρόνια θα ξοδέψει το 0,3% του ΑΕΠ της. 

Προς το παρόν, η Bundeswehr μπορεί να βασιστεί τουλάχιστον εν μέρει σε ένα έκτακτο ειδικό ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμπληρώνει τον τακτικό αμυντικό προϋπολογισμό. Παρόλα αυτά, ο βουλευτής Kiesewetter δήλωσε ότι ανησυχεί μήπως τα χρήματα «στερέψουν» νωρίτερα από το αναμενόμενο, λόγω του πληθωρισμού που κατατρώει το ταμείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


«Θα πρέπει να διευκρινίσουμε από το 2027, όταν το ειδικό ταμείο θα έχει εξαντληθεί, πώς θα επιτευχθεί το 2% [του στόχου για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ]», δήλωσε ο Πιστόριους. «Η βιωσιμότητα είναι ο καθοριστικός παράγοντας αν θέλουμε να παραμείνουμε ικανοί για αποτροπή και άμυνα σε λίγα χρόνια, κάτι που πρέπει να κάνουμε», συμπλήρωσε.

Πάντως το Βερολίνο είναι πρόθυμο για προστασία των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ μετατρέποντας την Bundeswehr σε μια «πολεμική» δύναμη. «Η ανατολική πτέρυγα έχει πλέον μετακινηθεί προς τα ανατολικά και είναι καθήκον της Γερμανίας να την προστατεύσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πιστόριους.

 

Αξίζει να επισημανθεί ότι η τρέχουσα ανάπτυξη της Γερμανίας στη Λιθουανία είναι μία από τις οκτώ εκ περιτροπής ενισχυμένες ομάδες μάχης εμπρόσθιας παρουσίας που έχει συγκροτήσει το ΝΑΤΟ σε χώρες κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του. Συγκεκριμένα η Γερμανία είναι η επικεφαλής χώρα στη Λιθουανία, ενώ το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ συνεισφέρουν επίσης με στρατεύματα.

Η νέα μονάδα θα εδρεύει σε δύο τοποθεσίες - στη Rukla κοντά στο Κάουνας, και στο Rūdninkai που βρίσκεται κοντά στο Βίλνιους. Αυτές οι βάσεις τοποθετούν τις γερμανικές μονάδες πολύ κοντά στο Suwałki Gap - ένα στενό σημείο που συνδέει τον ρωσικό αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ και τη στενή σύμμαχό του Λευκορωσία, το οποίο οι δυτικοί στρατιωτικοί σχεδιαστές προειδοποιούν ότι πιθανότατα θα είναι ένας από τους πρώτους στόχους της Ρωσίας εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιλέξει να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε μια αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.

«Θα πρέπει να περιμένουμε όχι μόνο τα καλά σενάρια αλλά και τα πολύ χειρότερα σενάρια. Πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι ... Η Ρωσία παραμένει η κύρια απειλή για εμάς και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Anušauskas.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ