Κόσμος

Ζαχάροβα: Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει τον αμερικανικό λαό αν θέλει να δώσει βοήθεια στο Κίεβο

"Ένα μεγάλο μέρος της [αμερικανικής] κοινωνίας δεν ήθελε ούτε να υποστηρίξει [την πολιτική άντλησης βοήθειας προς την Ουκρανία] ούτε να ταυτιστεί με κάποιον τρόπο με την υπόθεση, να συνδεθεί με αυτήν ή να λάβει μέρος σε αυτήν. Τους ανάγκασαν κυριολεκτικά σε όλα αυτά, παρόλο που [κάποιοι από αυτούς] αντιστάθηκαν μέχρι τέλους", δήλωσε η διπλωμάτης, σχολιάζοντας την τελευταία επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βλαντίμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ. "Κανείς δεν τους ρώτησε γι' αυτό, ούτε όταν ξεκίνησαν όλα αυτά ούτε κατά τη διάρκεια [των εξελίξεων που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία]- κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τους κάνει ερωτήσεις ή να διεξάγει ψηφοφορία [για το θέμα]", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απλώς ενημέρωσε τον αμερικανικό λαό για το τι σχεδίαζε να κάνει η κυβέρνησή του ως τετελεσμένο γεγονός. "Πρόκειται για την ίδια ομάδα του Δημοκρατικού [Κόμματος] που ξεκίνησε όλη αυτή την ιστορία που ξεκίνησε με το Μαϊντάν [διαδηλώσεις και βία στους δρόμους του Κιέβου] το 2013-2014. Τα μέλη της είναι τα ίδια- είναι πάλι ο Μπάιντεν και η [υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια] Νούλαντ", σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. "Τα ξεκίνησαν όλα τότε, αλλά έπρεπε να κάνουν ένα τετραετές διάλειμμα όταν ήρθε [στην εξουσία] ο [Ντόναλντ] Τραμπ- ωστόσο, αφού τον έβγαλαν από τον Λευκό Οίκο, επέστρεψαν στην ίδια ιδέα, αλλά με πιο φρενήρη τρόπο", δήλωσε η Ζαχάροβα. "Κανείς δεν ρώτησε τον [αμερικανικό] λαό όλα αυτά τα χρόνια. Όταν ο Μπάιντεν έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος [το 2020], δεν είπαν τίποτα που να δείχνει ότι θα έκαναν [τέτοιο χάος]", επισήμανε η διπλωμάτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ζαχάροβα σχολίασε επίσης τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι περίπου το 90% των αμερικανικών κονδυλίων που φαινομενικά διατέθηκαν για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία είχαν στην πραγματικότητα επενδυθεί στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία. "Δηλαδή αυτό ήταν το σχέδιό σας για την αναζωογόνηση της αμερικανικής οικονομίας; Τότε γιατί δεν το είπατε αμέσως; Για ποιο λόγο χρειαζόσασταν το καθεστώς του Κιέβου, αν το αρχικό σχέδιο ήταν να εξασφαλίσετε επενδύσεις στην αμερικανική οικονομία;" ρώτησε ρητορικά ο διπλωμάτης.

Ο Ζελένσκι βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ταξίδι στην Ουάσινγκτον. Την Τρίτη επισκέφθηκε το αμερικανικό Κογκρέσο για να συναντηθεί με διακομματική ομάδα γερουσιαστών και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον (Ρεπουμπλικάνος, Λουιζιάνα). Είχε επίσης συνομιλίες με τον Μπάιντεν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ