Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία η διαφυγή στο εξωτερικό του γιου του προέδρου της Σομαλίας, ο οποίος παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα διανομέα σε δρόμο της Κωνσταντινούπολης.
Το δυστύχημα με πρωταγωνιστή Μοχάμεντ Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ συνέβη στις 30 Νοεμβρίου.
Σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας που ανήρτησε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, φαίνεται το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο γιος του προέδρου της Σομαλίας να παρασύρει για αρκετά μέτρα το μηχανάκι με αναβάτη τον Γιούνους Εμρέ Γκετσέρ.
Δείτε το βίντεο
Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας ο γιος του σομαλού προέδρου Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ χτύπησε το μεσημέρι της 30ης Νοεμβρίου τον διανομέα με τον Γιούνους Εμρέ Γκετσέρ, ο οποίος ήταν πατέρας δυο παιδιών, να εκσφενδονίζεται στην άσφαλτο και υποκύπτει στα τραύματά του έξι μέρες αργότερα σε νοσοκομείο.
Όπως διευκρίνισε η εισαγγελία την ημέρα εκείνη ο οδηγός του αυτοκινήτου έδωσε κατάθεση και αφέθηκε ελεύθερος, όταν, όμως, ο άτυχος διανομέας κατέληξε ζητήσε η σύλληψη του νεαρού Σομαλού αλλά οι «οι αστυνομικοί που πήγαν την Παρασκευή στο σπίτι του υπόπτου, διαπίστωσαν πως εξαφανίστηκε από τις 2 Δεκεμβρίου», σύμφωνα με το a Haber.
Το επόμενο βήμα ήταν, σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Σομαλού οδηγού.
«Ο ύποπτος έφυγε από την Τουρκία» ανενόχλητος, τόνισε ο κ. Ιμάμογλου προσθέτοντας πως «η επικρατούσα νοοτροπία να κλείνουμε τα μάτια» όταν πρόκειται για ισχυρούς δεν επιτρέπει «την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της ίδιας μας της χώρας»
Ο δικηγόρος του διανομέα, ο Ιγιάζ Τσιμέν, που μίλησε στην εφημερίδα Cumhuriyet, διαμαρτυρήθηκε για την αρχική έκθεση της τροχαίας, σύμφωνα με την οποία το δυστύχημα έγινε εξαιτίας της «απροσεξίας» του θύματος.
«Δεύτερη έκθεση πραγματογνώμονα και βίντεο έδειξαν ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου ευθυνόταν 100%», πρόσθεσε, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία πως ο τελευταίος δεν πρόκειται να «συλληφθεί ποτέ».
Η Τουρκία διατηρεί την τελευταία δεκαετία και πλέον στενές σχέσεις με τη Σομαλία, «αδελφή χώρα» 17 εκατομμυρίων κατοίκων με πληθυσμό κατά πλειονότητα μουσουλμανικό, στο Κέρας της Αφρικής· είναι βασική της εταίρος σε οικονομικό επίπεδο, ιδίως στους τομείς των κατασκευών, της εκπαίδευσης, της υγείας και της στρατιωτικής συνεργασίας.