Κόσμος

Βρετανία: Καταγγέλλει ότι χάκερς της ρωσικής FSB αποπειράθηκαν να παρέμβουν στην πολιτική

Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή και επέβαλε κυρώσεις σε δύο πρόσωπα για τη διαρκή όπως ανέφερε αλλά αποτυχημένη προσπάθεια παρεμβάσεων στην πολιτική της χώρας με Ρώσους χάκερς, οι οποίοι συνδέονται ευθέως με την FSB, την διαβόητη Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που διαδέχθηκε την KGB.

Η ομάδα των χάκερς που είναι γνωστή από τους ερευνητές του κυβερνοχώρου με το προσωνύμιο Cold River και ενεργεί εκ μέρους της FSB, είχε ως στόχους Βρετανούς πολιτικούς, δημοσιογράφους και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις για μια περίοδο αρκετών ετών, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω σήμερα ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) βρίσκεται πίσω από μια διαρκή προσπάθεια παρεμβάσεων στη δημοκρατική μας διαδικασία» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Λίο Ντόχερτι σε δηλώσεις ενώπιον βουλευτών.

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι η Μόσχα δεν έχει λόγο να πιστεύει τους βρετανικούς υπαινιγμούς περί κυβερνοεπιθέσεων κατά της δημοκρατίας της Βρετανίας ελλείψει συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων, όπως μετέδωσαν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η ομάδα των χάκερς που είναι επίσης γνωστή ως «Callisto» ή «Star Blizzard», εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στα ραντάρ των επαγγελματιών των μυστικών υπηρεσιών αφότου στόχευσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών το 2016.

Βρίσκεται επίσης πίσω από τις υποκλοπές προσωπικού περιεχομένου emails που ανήκαν στον πρώην Βρετανό αρχηγό της κατασκοπείας Ρίτσαρντ Ντιαρλάβ το 2022.

Φέτος τον Ιανουάριο το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει κατ’ αποκλειστικότητα ότι η Cold River είχε στοχεύσει τρία πυρηνικά ερευνητικά εργαστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το δημοσίευμα εκείνο, το οποίο επικαλούνταν μαρτυρίες από το διαδίκτυο και έρευνες πέντε εμπειρογνωμόνων της κυεβερνοασφάλειας, αποκάλυπτε ότι πολλές από τις ψηφιακές υποδομές που χρησιμοποιούσε η Cold River, είχαν αναπτυχθεί από έναν 36χρονο προγραμματιστή ονόματι Αντρέι Κόρινετς που διαμένει στη βόρεια ρωσική πόλη Σικτιβάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Κόρινετς, ο οποίος είναι ένα από τα δύο πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις σήμερα από τη Βρετανία, μιλώντας τηλεφωνικά, δήλωσε στο Reuters ότι έχει άγνοια για τα οποιαδήποτε μέτρα επιβλήθηκαν εναντίον του ή για ποιο λόγο τέτοιες κυρώσεις έπρεπε να επιβληθούν.

Ο Κόρινετς αρνήθηκε να απαντήσει σε περαιτέρω ερωτήσεις και σε τηλεφωνήματα που έκανε το Reuters.

Στο στόχαστρο των χάκερς τουλάχιστον3 αξιωματούχοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Η ομάδα Cold River εδρεύει στο «Centre 18» της FSB, που είναι μια από τις δύο μονάδες κυβερνοκατασκοπείας της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας.

Ένας δυτικός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η ομάδα εξακολουθεί να είναι πολύ ενεργή και είναι μέρος του οικοσυστήματος συλλογής πληροφοριών «Ενεργά Μέτρα» της Μόσχας, ένας όρος της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που χρησιμοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση για να περιγράψει μυστικές εκστρατείες πολιτικής παραπληροφόρησης.

Το Reuters βρήκε ότι η ομάδα αυτή των χάκερς στόχευσε τα προσωπικά emails υψηλού προφίλ θυμάτων, στα οποία περιλαμβάνονταν τουλάχιστον τρεις πρώην αξιωματούχοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει την Ουκρανία βρισκόμαστε σε κατάσταση “σκιώδους πολέμου” με τη Ρωσία. Και οι Ρώσοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να επιτεθούν στα βρετανικά συμφέροντα χωρίς ανοιχτή σύγκρουση», δήλωσε στο Reuters ο πρώην αρχηγός της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βρετανίας, ή της MI6, Ρίτσαρντ Ντίαρλαβ.

Πολλοί από τους στόχους της Cold River ασκούσαν έντονη κριτική στη Ρωσία και τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Ο Στιούαρτ Μακντόναλντ, ένας Βρετανός βουλευτής ο οποίος δημόσια υποστήριξε το Κίεβο και επί χρόνια μιλούσε ανοιχτά για την παρέμβαση της Ρωσίας, είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι τα προσωπικά του emails είχαν παραβιαστεί από την εν λόγω ομάδα.

«Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, η GRU, πήρε τη μερίδα του λέοντος όταν επρόκειτο να επιλέξει σχετικές δραστηριότητες, κάτι που είναι φυσικό, δεδομένης της ιστορίας τους σε σοβαρά περιστατικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, αλλά αυτός ο παράγοντας πρέπει να παρακολουθείται στενά καθώς πλησιάζουν οι εκλογές», δήλωσε ο Τζον Χάλτκουιστ, επικεφαλής της ανάλυσης απειλών στη Mandiant Intelligence της Google.

«Η FSB ενδιαφέρεται σαφώς για πολιτικές παρεμβάσεις και τα χακαρισμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ένα ισχυρό εργαλείο», είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF