Κόσμος

Πρωτοφανής «γλώσσα» από Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη με Σολτς: «Εμείς δεν έχουμε ενοχές, δεν περάσαμε Ολοκαύτωμα»

Με σαφείς αιχμές κατά της Γερμανίας πως η στήριξη του Ισραήλ από το Βερολίνο οφείλεται στις ενοχές για το Ολοκαύτωμα που διέπραξε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «δεν χρωστάμε στο Ισραήλ, αυτοί που χρωστάνε στο Ισραήλ δεν μπορούν να μιλήσουν άνετα».Στην κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε πριν την συνάντηση και το δείπνο των αντιπροσωπειών, Ερντογάν και Σολτς αναφέρθηκαν στα θέματα που θα συζητήσουν, με τον Τούρκο Πρόεδρο να τονίζει ότι «μ' αρέσει να μιλάω ανοιχτά και ξεκάθαρα» κάνοντας εκτενή αναφορά στα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το ieidiseis.gr

«Μου αρέσει να μιλάω ανοιχτά και ξεκάθαρα, θα μιλήσω με αυτόν τον τρόπο. Επειδή η ημερομηνία της 7ης Οκτωβρίου περιγράφεται ως αρχή. Η διαδικασία μετά την 7η Οκτωβρίου δεν συζητείται ποτέ» σημείωσε στο ξεκίνημα των δηλώσεων του ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Μέχρι σήμερα, 13 χιλιάδες Παλαιστίνιοι, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι έχουν σκοτωθεί. Δεν έχει μείνει σχεδόν καμία Γάζα πια, ολόκληρη η περιοχή έχει ισοπεδωθεί» συνέχισε ο Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ξαπλώνουν σηκώνονται, Χαμάς, Χαμάς, Χαμάς» συνέχισε ο Ερντογάν ρωτώντας, «μπορούν τα όπλα και η δύναμη της Χαμάς να συγκριθούν με τα όπλα και τη δύναμη του Ισραήλ; Έχει το Ισραήλ σήμερα πυρηνικά όπλα; Έχει, αλλά αν ρωτήσετε το Ισραήλ γι' αυτό, δεν θα πει «έχει». Επειδή χρησιμοποιούν πολύ καλά τα ψέματα.

Ανεβάζοντας τους τόνους ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι «αν τα χέρια, τα χέρια και η γλώσσα μας παραμένουν δεμένα, δεν μπορούμε να δώσουμε λογαριασμό στην ιστορία. Ο ισραηλινο-παλαιστινιακός πόλεμος δεν πρέπει να αξιολογείται μέσα στην ψυχολογία του χρέους».

 

«Κοιτάξτε, μιλάω άνετα γιατί δεν έχουμε κανένα χρέος προς το Ισραήλ. Αν είχαμε χρέος, δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε τόσο άνετα. Αλλά όσοι έχουν χρέη δεν μπορούν να μιλήσουν με άνεση. Δεν περάσαμε το Ολοκαύτωμα, γιατί ο σεβασμός μας για τα ανθρώπινα όντα είναι διαφορετικός. Είμαι ο ηγέτης που πήρε για πρώτη φορά θέση για τον αντισημιτισμό. Ως εκ τούτου, δεν χρωστάμε σε κανέναν» πρόσθεσε ο Ερντογάν κατηγορώντας ευθέως την Γερμανία για τη στάση που κρατά υπέρ του Ισραήλ ως αποτέλεσμα του Ολοκαυτώματος.

Στη συνέχεια αφού ανέφερε ότι θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσει με τον Γερμανό Καγκελάριο, τόνισε ότι ένα σημαντικό θέμα είναι «πως θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα».

«Αναρωτιέμαι πόσο μπορούν να συμβάλουν η Τουρκία και η Γερμανία στην ανθρωπιστική εκεχειρία. Πώς μπορούμε να κάνουμε αυτά τα βήματα μαζί. Αυτό είναι σημαντικό» σημείωσε ο Ερντογάν.

Στο σημείο αυτό έκανε την πρόταση του για το επικείμενο ταξίδι του Γερμανού Προέδρου στο Ισραήλ την επόμενη βδομάδα, λέγοντας ότι «την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Σταϊνμάιερ θα μεταβεί στο Ισραήλ. Του έκανα ένα αίτημα: Εσείς κρατάτε τη μία πλευρά και εμείς κρατάμε την άλλη και ας διασφαλίσουμε μαζί αυτή την εκεχειρία. Αν μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το βήμα και να διασφαλίσουμε μια τέτοια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός μαζί Γερμανία και Τουρκία, μπορούμε να έχουμε την ευκαιρία να σώσουμε την περιοχή από αυτό το δαχτυλίδι της φωτιάς».

«Ως Τουρκία, έχουμε εκφράσει την αποδοκιμασία μας για τις επιθέσεις με στόχο αμάχους από την αρχή των γεγονότων. Προτεραιότητα όλων μας είναι να διασφαλίσουμε την κατάπαυση του πυρός και την απρόσκοπτη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην Βορειοατλαντική Συμμαχία ο Ερντογάν σημείωσε ότι «πρώτα απ' όλα, η Τουρκία είναι μία από τις κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ, κατατάσσεται μεταξύ των πέντε πρώτων. Η Τουρκία δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα στο ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή, δεν έχει σημασία ποιος είναι στο ΝΑΤΟ, δεν έχει σημασία ποιες είναι οι σκέψεις και οι απόψεις τους» στέλνοντας σαφές μήνυμα για την αυτόνομη πορεία της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας στο διάδρομο των σιτηρών ο Ερντογάν δήλωσε ότι «στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, όλοι είναι στο πλευρό της Ουκρανίας. Ως Τουρκία, βρισκόμαστε σε συνομιλίες τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία. Αλλά εμείς ήμασταν αυτοί που μεταφέραμε όλα αυτά τα σιτηρά στην Ευρώπη και την Αφρική μέσω του διαδρόμου των 33 χιλιάδων τόνων σιτηρών».

Θέλοντας να πάρει αποστάσεις από τον πόλεμο των θρησκειών, ζήτησε από τον Σολτς να πάρει θέση στα πλήγματα σε τζαμιά και εκκλησίες, λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή λέτε ότι εκατοντάδες, δεν λέω εκατοντάδες, χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ; Έχουν. Κατέστρεψε νοσοκομεία; Ναι. Χτυπάει χώρους λατρείας, τζαμιά και εκκλησίες; Ναι. Ως μουσουλμάνος, είμαι ενοχλημένος από αυτό. Αλλά είστε ενοχλημένος από αυτό ως χριστιανός, παίρνετε θέση απέναντι σε αυτό; Πάρτε και εσείς θέση απέναντι σε αυτό».

Εκβιασμοί για α Eurofighter

Απαντώντας σε ερώτηση για τα Eurofighter που γράφτηκε ότι θέλει να αγοράσει η Τουρκία από την Γερμανία, ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε με ερώτηση λέγοντας είναι η Γερμανία η μόνη χώρα στον κόσμο που παράγει μαχητικά αεροσκάφη; Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο στον τομέα των μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών» ενώ έκανε παρατήρηση στη δημοσιογράφο που επέλεξε να κάνει αυτή την ερώτηση ενώ μιλούσαν ανθρώπινα.

Από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς καλωσόρισε τον προσκεκλημένο του λέγοντας ότι «είναι πολύ καλό που έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε απευθείας μαζί. Και οι δύο αντιμετωπίζουμε κρίσεις στον κόσμο. Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έγινε αισθητή σε όλο τον κόσμο. Και οι δύο συμφωνούμε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την επιθετικότητά της».

Ο Σολτς ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα και δήλωσε ότι «γνωρίζουμε ότι η Τουρκία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ιδίως στον τομέα της εξαγωγής σιτηρών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Τούρκο Πρόεδρο για την προσωπική του συμβολή στο θέμα αυτό. Είναι κρίμα που η Μόσχα δυστυχώς δεν συνέχισε περαιτέρω τη συμφωνία αυτή».

Αναφέροντας ότι η ασφάλεια της Ευρώπης απειλείται, ο Σολτς δήλωσε ότι «με την άσκηση πολέμου με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία παραβιάζει μια συμφωνία που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Διότι τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν με τη βία. Εδώ διακυβεύεται η ασφάλεια της Ευρώπης. Θα συζητήσουμε επίσης την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε ότι η ένταξη συζητείται στο Κοινοβούλιο. Ελπίζουμε ότι θα ληφθεί σύντομα μια θετική απόφαση. Γιατί υπάρχει ζήτημα ενίσχυσης του ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι «στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εξαπέλυσε μια βίαιη επίθεση στο Ισραήλ. Καταδικάζουμε έντονα αυτή την τρομοκρατική πράξη. Σε λίγα λεπτά θα συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την κλιμάκωση. Διότι ανησυχούμε για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Όποιος γνωρίζει τη Γερμανία γνωρίζει πολύ καλά ότι η αλληλεγγύη μας προς το Ισραήλ δεν επιδέχεται καμία συζήτηση. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο πόνος του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού και τα γεγονότα στη Γάζα μας θλίβουν επίσης. Εδώ και δεκαετίες η Γερμανία παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή αυτή. Φέτος παρέχουμε 160 εκατομμύρια ευρώ. Είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο Σολτς δήλωσε επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι κατά του αντισημιτισμού, αλλά δεν θα επιτρέψει την περιθωριοποίηση των πέντε εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι είναι υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...