Συγχαρητήρια επιστολή με αφορμή την 40η επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους απέστειλε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρει ότι μια δίκαιη, βιώσιμη και διαρκής λύση στην Κύπρο θα είναι δυνατή μόνο μέσα από ένα πλαίσιο που θα βασίζεται στην «πραγματικότητα επί του εδάφους».
Ο Ερντογάν προσθέτει ότι η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως το «όραμα λύσης» που παρουσίασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στη Γενεύη, «το οποίο στοχεύει κυρίως στην καταγραφή της ‘κυριαρχικής ισότητας’ και του ‘ίσου διεθνούς καθεστώτος’ του τουρκοκυπριακού ‘λαού’, και στη συνέχεια στη διαπραγμάτευση μοντέλων συνεργασίας μεταξύ των ‘δύο κρατών’ στο νησί».
Η Τουρκία, συνεχίζει, υποστηρίζει τις προτάσεις του Ερσίν Τατάρ για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών προς όφελος και των «δύο λαών» με την ίδια αντίληψη. Η υλοποίηση των προτάσεων αυτών και η επίτευξη λύσης στη βάση της «κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος» του τουρκοκυπριακού «λαού», κατά την έκφρασή του, θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και στην ευημερία, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προσθέτει.
Ο Ερντογάν αναφέρει, ακόμη, ότι η Τουρκία δεν θα μείνει αμέτοχη και δεν θα παρακολουθεί τον τουρκοκυπριακό «λαό» να παραμένει για πάντα «θύμα της έλλειψης λύσης».
Στο μεταξύ, μόλις το μεσημέρι και αρκετές ώρες μετά από άλλους Τούρκους πολιτικούς, ο Τούρκος Πρόεδρος ανήρτησε στα social media μήνυμα για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
Με φόντο τη σημαία της Τουρκίας και τη “σημαία” του ψευδοκράτους, καθώς και την ημερομηνία '15 Νοεμβρίου 1983' ο Ερντογάν γράφει στο Twitter: «Συγχαίρω ολόψυχα τους αδελφούς μας μας στην ‘τδβκ’, που γιορτάζουν σήμερα την 40η επέτειο από την ίδρυσή της. Μνημονεύω με έλεος τους ήρωες που είπαν ‘σταμάτα’ στην κατοχή, την αιχμαλωσία και την καταπίεση με τον επικό τους αγώνα και στέλνω τους χαιρετισμούς μου στον ‘λαό’ της Κύπρου. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας».
Επίσης ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ, που βρισκόταν στο ψευδοκράτος για τους εορτασμούς δήλωσε ότι «η λύση των δύο κρατών είναι ένας δρόμος που απαιτεί υπομονή». Επικαλέστηκε τον Τούρκο ποιητή Μεχμέτ Ακίφ Έρσοϊ λέγοντας ότι «αυτός είναι ο δρόμος του δίκαιου, δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Περπατάμε. Αν ο Αρμαγεδών μπροστά μας τρελαθεί, παραφρονήσει, υπάρξουν στρατιές θάλασσες και τα σύννεφα βρέξουν στόλους, η πίστη στο στήθος θα είναι η ίδια, η χαρά θα είναι η ίδια, ο πόνος θα είναι ο ίδιος, ο σκοπός θα είναι ο ίδιος, η συνείδηση θα είναι η ίδια. Ακόμα κι αν ο κόσμος καταρρεύσει, να είστε σίγουροι ότι αυτό το μέτωπο δεν θα κλονιστεί».
Ως Τουρκία, συνέχισε, υπό την ηγεσία του Προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν, έχουν αναλάβει αποφασιστικό ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. «Από αυτή την άποψη, στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε χώρο συνεργασίας και αυτή η συνεργασία να γίνει ένας μηχανισμός που παράγει συνεχώς σταθερότητα και ευημερία. Εργαζόμαστε επίσης για να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης για όλους τους ανθρώπους της περιοχής. Όπως υπερασπιζόμαστε τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό, την ίδια στάση κρατάμε και στο Παλαιστινιακο».
Την θέση του ότι εάν επισήμως επιβεβαιωθεί η "κυριαρχική ισότητα" και το "ίσο διεθνές καθεστώς" των Τουρκοκυπρίων μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μιλώντας για 25 περίπου λεπτά πριν την έναρξη της παρέλασης στην κατεχόμενη Λευκωσία για την 40η επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
Ανέφερε πως εξήντα χρόνια διαπραγμάτευσης για ομοσπονδιακή λύση δεν οδήγησαν πουθενά, και πλέον εδώ και τρια χρόνια υπάρχει ένα νέο πολιτικό όραμα της τουρκικής πλευρά, το οποίο ο ίδιος έθεσε στην άτυπη διάσκεψη στην Γενεύη τον Απρίλιο του 2021 με την στήριξη και της Τουρκίας. Οι Τουρκοκύπριοι, συνέχισε, "εδώ και 60 χρόνια αυτοδιοικούνται και έχουν ένα 'κράτος' που είναι σήμερα 40 χρόνων. Συνεχίζουμε να φωνάζουμε σε όλο τον κόσμο ότι αν είναι να υπάρξει συμφωνία, αυτή η συμφωνία πρέπει να είναι με τη συνεργασία των 'δύο κρατών'», σημείωσε. Ο Ε. Τατάρ, ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε πολλές φορές στην "μητέρα πατρίδα Τουρκία" είπε ότι είναι τυχεροί που αυτή βρίσκεται πίσω τους συνεχώς και υπογράμμισε το μήνυμα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από διεθνή φόρα για αναγνώριση του ψευδοκράτους και τερματισμό των «εμπάργκο» και της "απομόνωσης", που «έχει δώσει ώθηση στον αγώνα μας».
Πανηγύρια
Πέντε αεροσκάφη της ακροβατικής ομάδας «Σόλοτουρκ» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πέταξαν πάνω από τον χώρο της στρατιωτικής παρέλασης στην κατεχόμενη Λευκωσία. Η ίδια ομάδα έκανε επίδειξη και το απόγευμα πάνω από το μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην κατεχόμενη Κερύνεια.
Την παρέλαση παρακολούθησαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο νέος Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της Τουρκίας Οζγκιούρ Οζέλ, αρχηγοί και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων της τουρκικής Βουλής, Βουλευτές από το Αζερμπαϊτζάν και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί καθώς και οικονομικοί παράγοντες.
Λευκωσία: Δεν συμβιβαζόμαστε
Ο Κύπριος Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης με αφορμή την 40η επέτειο του ψευδοκράτους, δήλωσε πως «δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με τα τετελεσμένα και η θέληση για επίλυση του Κυπριακού ούτε κάμπτεται». Είπε ακόμα ότι «είναι μια θλιβερή επέτειος, της παράνομης ανακήρυξης που μας υπενθυμίζει την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και που παραβιάζει ψηφίσματα του ΟΗΕ την οποία η ίδια η διεθνής κοινότητα, εδώ και 40 χρόνια, καταδικάζει και καλεί για ανάκληση της». Είναι 40 χρόνια, πρόσθεσε, «παραβίασης του διεθνούς δικαίου και απαράδεκτων αξιώσεων». Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε, ως το μόνο αναγνωρισμένο κράτος, κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειες για επίτευξη μιας βιώσιμης, ειρηνικής και οριστικής επίλυσης του Κυπριακού.
Εξάλλου. την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδίκασαν σήμερα με πορείες και εκδηλώσεις Κύπριοι μαθητές και φοιτητές. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κύπρος – Ενιαία – Ομοσπονδιακή» και «Όλοι μαζί να πέσει η κατοχή – Όλοι μαζί για επανένωση» και κρατώντας πανό που έγραφαν μεταξύ άλλων «Ελληνοκύπριοι – Τουρκοκύπριοι – Κοινός αγώνας – Κοινή πατρίδα» και «Έξω ο Αττίλας από την Κύπρο», οι μαθητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στα οδοφράγματα όπου διαβάστηκε ψήφισμα ενάντια στην παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, με το οποίο οι μαθητές καταδικάζουν «την παράνομη και αποσχιστική ενέργεια στην οποία προχώρησαν η τότε εθνικιστική τουρκοκυπριακή ηγεσία του Ραούφ Ντενκτάς και η Τουρκία» και διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης, που θα επανενώνει τον λαό και τον τόπο.