στρατός του Καζακστάν
Κόσμος

Μετά την Ουκρανία και το Ισραήλ το Καζακστάν θα γίνει το νέο πεδίο μάχης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας-Κίνας! Διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα

Για περισσότερους από 12 μήνες, οι παγκόσμιες δυνάμεις εστίαζαν την προσοχή τους στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Οι βαρβαρικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου όμως μετέφεραν την παγκόσμια προσοχή από την Ουκρανία στην Μέση Ανατολή. Το καζάνι συνεχίζει όμως να βράζει, αλλά το ουκρανικό πεδίο της μάχης μάλλον δεν θα αποτελέσει το σημείο έναρξης του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια Χώρα Είναι η Επόμενη;

Ως επακόλουθο της σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, η περιοχή της Κεντρικής Ασίας αναδύεται ως νέα προτεραιότητα πολλών υπερδυνάμεων, μιας και πρόκειται για μία ζώνη όπου πολλές χώρες διεκδικούν ενεργειακά και στρατηγικά συμφέροντα. Αναλυτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα αυτή διεκδίκηση συμφερόντων να φτάσει ακόμη και σε μία νέα ένοπλη σύγκρουση στο μέλλον.

Η Σοβιετική Ένωση θεωρούσε την Δημοκρατία του Καζακστάν ως μία περιοχή υψηλής σημασίας, ειδικά την περίοδο που πραγματοποιούσε πυρηνικές δοκιμές στο κέντρο Semipalatinsk-2. Η περιοχή του Καζακστάν δεν ήταν σημαντική μόνο επειδή διέθετε μεγάλες εκτάσεις γης, αλλά επειδή ήταν πλούσια σε ορυκτούς πόρους όπως ουράνιο και υδρογονάνθρακες.

Το 1991 το Καζακστάν διακήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σοβιετική Ένωση, ενώ έπειτα αφοπλίστηκε πυρηνικά επιστρέφοντας όλες τις 1.400 ενεργές πυρηνικές κεφαλές στην Ρωσία, ηγούμενη μία ανεπίσημη εκστρατεία πλήρους πυρηνικού αφοπλισμού όλης της Κεντρικής Ασίας. Κάτι τέτοιοι ήταν απαραίτητο μιας και ο λαός του Καζακστάν είχε βιώσει αύξηση στα επίπεδα καρκίνου από τις πυρηνικές δοκιμές των Σοβιετικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηγέτης το Καζακστάν Σήμερα

Τα αποθέματα ορυκτών του Καζακστάν είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Το 2019 η χώρα παρήγαγε το 43% του ουρανίου στον πλανήτη. Τα συμφέρονται είναι διαμοιρασμένα. Καναδικές και γαλλικές εταιρείες έχουν άδειες για την εξόρυξη ουρανίου στην χώρα ενώ στο παρελθόν υπογράφηκε συμφωνία και με την Κίνα για να μεταφέρεται συμπυκνωμένο ουράνιο σε αυτήν. Με την Ρωσία οι σχέσεις του κράτους είναι εξίσου καλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Καζακστάν διαθέτει επίσης συμφωνίες για την προμήθεια ουρανίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Νότια Κορέα, το Ιράν, τον Καναδά και κάποιες άλλες εταιρείες και οργανισμούς. Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες βέβαια, η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που έχει εξελίξει την συμφωνία με το Καζακστάν αναφορικά με τις προμήθειες ουρανίου.

Με απλά και περιεκτικά δεδομένα προσπαθήσαμε να σας δείξουμε την σημασία του διεθνούς πυρηνικού προγράμματος του Καζακστάν, όπως επίσης την σχέση της χώρας με τις παγκόσμιες δυνάμεις και τα συμφέροντα που διακυβεύονται στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...