Τουλάχιστον 195 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του στρατού του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπαλίγια προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη, αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Άλλοι 120 άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια και η τύχη τους αγνοείται, ενώ ακόμη 777 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε πως έβαλε στο στόχαστρο και σκότωσε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που βρίσκονταν στον καταυλισμό. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το διέψευσε.
Σύμφωνα με τους Times of Israel, η Χαμάς αναφέρει ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν πολυκατοικίες στην Τζαμπαλίγια,για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη, προκαλώντας πολλούς θανάτους και τραυματισμούς. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, «οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να επιτίθενται σε στόχους της τρομοκρατίας στη Λωρίδα της Γάζας από το έδαφος και τον αέρα, σκοτώνοντας δεκάδες μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα οι ΙDF».
Κύμα οργής για το χτύπημα στην Τζαμπαλίγια
Σύσσωμος ο αραβικός κόσμος αντιδρά με οργή, στο διπλό χτύπημα του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, όπου δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.
Λίγο νωρίτερα ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγε έδινε διαφορετική εικόνα. Είπε ότι οι Μουτζαχεντίν αντιστέκονται σθεναρά και ότι πολύ σύντομα θα ανακοινώσουν μεγάλο αριθμό νεκρών ισραηλινών.
Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προκαλεί αιματοχυσίες με στόχο να καλύψει τις ήττες του στο έδαφος και το αποτέλεσμα είναι και ισραηλινοί όμηροι να είναι εκτεθειμένοι στο θάνατο και την καταστροφή όπως χθες στη Τζαμπαλίγια. Είπε ότι μόνο με κατάπαυση του πυρός θα έρθει συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων.
Παράλληλα εκπρόσωπος της οργάνωσης ξεκαθάρισε πως θα επαναλάμβαναν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και δύο και τρεις φορές, έως ότου εξοντωθεί το Ισραήλ.
Τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία την Κυριακή. Την Παρασκευή μεταβαίνει στο Ισραήλ και την Ιορδανία. Το ιορδανικό υπουργείο εξωτερικών αποσύρει επειγόντως τον πρεσβευτή του στο Ισραήλ και ενημέρωσε το ισραηλινό υπουργείο εξωτερικών να μην επιστρέψει ο δικός του πρεσβευτής στο Αμμάν, ο οποίος είχε φύγει λόγω των πρόσφατων διαδηλώσεων.
Ο όρος της Ιορδανίας για να επιστρέψουν οι πρεσβευτές στις θέσεις τους είναι να σταματήσει ο πόλεμος και η ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε το Ισραήλ. Είναι μία από τις αραβικές χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Ισραήλ, δεύτερη χώρα που υπέγραψε ειρήνη μετά την Αίγυπτο και σημαντικός παράγοντας στο μεσανατολικό.
Παράλληλα, η Βολιβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ ενώ η Κολομβία και η Χιλή ανακάλεσαν πρεσβευτές για διαβουλεύσεις.
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει νέα «ωμότητα» στη Γάζα
Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς κατήγγειλε σήμερα τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, κάνοντας λόγο για την “τελευταία χρονικά ωμότητα που πλήττει τους κατοίκους της Γάζας”.
Η Χεζμπολάχ ανακοινώνει πως κατέρριψε drone του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο
Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε drone του στρατού του Ισραήλ στο νότιο τμήμα της χώρας χρησιμοποιώντας πύραυλο εδάφους-αέρος.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Χεζμπολάχ ανακοινώνει την κατάρριψη ισραηλινού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.
Δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από πλευράς ισραηλινού στρατού σε αυτό το στάδιο.
Οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου είναι καθημερινές ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μαχητές της Χεζμπολάχ αφότου ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Στο έδαφος του Λιβάνου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 63 άνθρωποι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ανάμεσά τους τουλάχιστον πέντε άμαχοι.
Πάνω από 20.000 τραυματίες ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας (MSF)
Πάνω από 20.000 τραυματίες βρίσκονται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε χθες βράδυ η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), μετά τις πρώτες διακομιδές στην Αίγυπτο τραυματιών και ασθενών, Παλαιστίνιων, ξένων και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα.
«Πάνω από 20.000 τραυματίες παραμένουν στη Γάζα, με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη εξαιτίας της πολιορκίας» και των ακατάπαυστων βομβαρδισμών του Ισραήλ, ανέφερε η γαλλική οργάνωση βοήθειας και περίθαλψης σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Η MSF, διευκρινίζοντας πως 22 μέλη του διεθνούς προσωπικού της μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διέλευσης στη Ράφα, τόνισε πως πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν από τον παλαιστινιακό θύλακα περισσότεροι κάτοικοι.
«Αυτοί που επιθυμούν να φύγουν από τη Γάζα πρέπει να επιτραπεί να το κάνουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιστροφής», τόνισε η ΜΚΟ, καλώντας ταυτόχρονα ξανά να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός».
Σύμφωνα με αιγύπτιο αξιωματούχο, 76 παλαιστίνιοι τραυματίες και 335 ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας χθες, στην πρώτη επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.
Ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις μιλούν για καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Το μέγεθος της τραγωδίας δεν έχει προηγούμενο», τόνισε χθες ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα του πολέμου.
Πάνω από 70 εργαζόμενοι της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, υπογράμμισε ακόμη ο κ. Λαζαρινί.
Στηλίτευσε επιπλέον το γεγονός ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κάθε άλλο παρά επαρκής μπροστά στις «μεγάλες ανάγκες» των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.
Κατά το COGAT, όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη, στη Λωρίδα της Γάζας εισήλθαν χθες 61 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.
«Πρέπει να επιτραπεί να εισέλθουν αμέσως στη Λωρίδα της Γάζας ιατρικά εφόδια και προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων», καθώς «τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί και το σύστημα υγείας είναι αντιμέτωπο με πλήρη κατάρρευση», επισήμανε η MSF.