Δεκάδες πτώματα τυλιγμένα με λευκά σεντόνια κείτονταν σήμερα στο έδαφος, στον περίβολο του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας — θύματα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής σε προσφυγικό καταυλισμό, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές του παλαιστινιακού θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς.
Το νοσοκομείο ήταν ήδη ασφυκτικά γεμάτο από βαριά τραυματίες λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών. Γιατροί υποχρεώθηκαν να χειρουργούν στους διαδρόμους, καθώς οι αίθουσες των χειρουργείων ήταν γεμάτες, όπως εξήγησαν.
Η επιδρομή στην Τζαμπαλίγια, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας, σκότωσε 50 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 150, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές του θύλακα. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επιδρομή.
Σε βίντεο που εξασφάλισε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters φαίνονται πολλοί άνθρωποι δίπλα σε έναν τεράστιο κρατήρα να παρακολουθούν τις προσπάθειες διάσωσης, σε μια περιοχή του καταυλισμού που θυμίζει σεληνιακό τοπίο.
Μέσα στο νοσοκομείο, αιμόφυρτοι ασθενείς κείτονταν σε φορεία και σε καροτσάκια και ο γιατρός Σουάιμπ Ιντάις είπε: “Δεν ξέρουμε τι να πρωτοκάνουμε… Υπάρχουν παντού τραυματίες”.
Υπεύθυνοι του Νοσοκομείου Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας δήλωσαν ότι ο βομβαρδισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε ζημιές σε θάλαμο νοσηλείας καρκινοπαθών. “Ο βομβαρδισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές και έθεσε εκτός λειτουργίας ορισμένα μηχανήματα. Έθεσε επίσης σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών και ιατρικού προσωπικού”, δήλωσε ο Δρ Σόμπι Σκάικ, διευθυντής του νοσοκομείου, της μοναδικής αντικαρκινικής πτέρυγας στην περιοχή.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι βομβάρδισε την Τζαμπαλίγια για να σκοτώσει ανώτατο διοικητή της Χαμάς
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό, τονίζοντας ότι είχε στόχο έναν ανώτατο διοικητή της Χαμάς, τον Ιμπραήμ Μπιάρι, ο οποίος θεωρείτο ένας από τους υπεύθυνους για την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Ο βομβαρδισμός, του οποίου ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, κατέστρεψε “τουλάχιστον 20 κτίρια” στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.
“Σφαγή στην Τζαμπαλίγια, περισσότερα από 20 κτίρια ισοπεδώθηκαν, καταπλακώνοντας κατοίκους και περισσότεροι από 50 μάρτυρες έφτασαν στο νοσοκομείο”, ανακοίνωσε το υπουργείο σε μήνυμα προς τα μέσα ενημέρωσης. Δεκάδες κάτοικοι του καταυλισμού “βρίσκονται κάτω από τα ερείπια”, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η “εξόντωση” του διοικητή της Χαμάς “πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας τεράστιας επιχείρησης για την καταπολέμηση τρομοκρατών και υποδομών τους, που ανήκουν στο κεντρικό τάγμα της Τζαμπαλίγια, το οποίο είχε αναλάβει τον έλεγχο πολιτικών κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας”.
“Το πλήγμα προκάλεσε ζημιές στη διοίκηση και τον έλεγχο της Χαμάς στην περιοχή, καθώς και στην ικανότητά της να διευθύνει τις επιθέσεις της κατά Ισραηλινών στρατιωτών που επιχειρούν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας”, πρόσθεσε.
“Μεγάλος αριθμός τρομοκρατών” που βρίσκονταν μαζί με αυτόν τον διοικητή της Χαμάς σκοτώθηκαν, δήλωσε ο στρατός. “Οι υπόγειες υποδομές που χρησιμοποιούνταν από τους τρομοκράτες, κατέρρευσαν μετά την επίθεση”, πρόσθεσε ο στρατός.
Ένας κάτοικος του καταυλισμού, ο Ραγέμπ Ακέλ, 41 ετών, αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι “άκουσε μια τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε ολόκληρη την Τζαμπαλίγια”. “Πήγα να δω και ήταν μια σκηνή που θύμιζε σεισμό”, δήλωσε. “Είναι φρίκη, μεγάλος αριθμός νεκρών, τραυματιών, είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια”.
Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 8.525 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.542 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ.
Ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ για χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου
Η κυβέρνηση του Λιβάνου έδωσε εντολή χθες Τρίτη στην αποστολή της στον ΟΗΕ να υποβάλει διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ, το οποίο κατηγόρησε πως χρησιμοποίησε πυρομαχικά με λευκό φώσφορο σε πλήγματά του για να προκαλέσει πυρκαγιές στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τη λιβανέζικη διπλωματία.
Οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου είναι καθημερινές ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μαχητές του ισχυρού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ αφότου ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανταπέδωσε τη στοχοποίηση θέσεών του βομβαρδίζοντας τα περίχωρα συνοριακών πόλεων και θέσεις μαχητών της Χεζμπολάχ. Τα ισραηλινά πυρά προκάλεσαν πυρκαγιές με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν πελώριες εκτάσεις με βλάστηση και ελαιώνες.
«Ανέθεσα στην αποστολή του Λιβάνου στον ΟΗΕ να καταθέσει νέα διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να καταδικαστεί η χρήση από το Ισραήλ λευκού φωσφόρου στις επανειλημμένες επιθέσεις του εναντίον του Λιβάνου και ο εσκεμμένος εμπρησμός δασών», τόνισε χθες Τρίτη ο Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ο λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.
Στο έδαφος του Λιβάνου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 62 άνθρωποι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ανάμεσά τους τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι.
Αφότου άρχισε η κλιμάκωση, λιβανέζοι αξιωματούχοι και ΜΚΟ, στις οποίες προστέθηκε χθες η Διεθνής Αμνηστία, έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ πως χρησιμοποιεί πυρομαχικά λευκού φωσφόρου.
«Χάρη σε προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από το υπουργείο Γεωργίας (…) εντοπίσαμε 128 πυρκαγιές ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ισραηλινού εχθρού με λευκό φώσφορο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Γεωργίας Αμπάς Χατζ Χασάν.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί «έκαψαν ολοσχερώς τουλάχιστον 40.000 ελαιόδεντρα, πέρα από τεράστιες δασικές εκτάσεις», πρόσθεσε, καταδικάζοντας την κατάφωρη «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» του Λιβάνου.
Τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, εξ ορισμού εμπρηστικά όπλα, απαγορεύεται δυνάμει του διεθνούς δικαίου να χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων ή πολιτικών στόχων, όχι όμως εναντίον στρατιωτικών στόχων, με βάση το Τρίτο Πρωτόκολλο της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων (CCW).
Σύμφωνα με το ANI, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, τουλάχιστον μια πυρκαγιά συνέχιζε να μην έχει κατασβεστεί χθες.
Νωρίτερα χθες Τρίτη, η Διεθνής Αμνηστία τόνισε πως έχει «αποδείξεις για την παράνομη χρήση οβίδων λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ» στον νότιο Λίβανο μεταξύ της 10ης και της 16ης Οκτωβρίου.
Μια από τις επιθέσεις αυτές πρέπει να αποτελέσει «αντικείμενο έρευνας για έγκλημα πολέμου» καθώς επρόκειτο για επίθεση που έγινε «αδιακρίτως», στα τυφλά, και «τραυμάτισε τουλάχιστον εννιά άμαχους» στο χωριό Ντάιρα, αξίωσε σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ.
Στα μέσα Οκτωβρίου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε επίσης τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πως χρησιμοποίησαν πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο την 11η και τη 12η Οκτωβρίου.
«Διαψεύδουμε τις κατηγορίες αυτές», δήλωσε τότε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.