Κόσμος

Άσχημη η κατάσταση! Reuters: Εάν η Χεζμπολάχ θέλει πόλεμο, ο Λίβανος θα πληρώσει το τίμημα

Με μια οικονομία σε ερείπια και ένα κράτος σε κατάρρευση, ο Λίβανος δεν μπορεί να αντέξει έναν νέο πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική ομάδα το γνωρίζει αυτό και έχει στο μυαλό της την κρίση στον Λίβανο καθώς σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της στη σύγκρουση με το Ισραήλ,όπως ανέφεραν πολλές πηγές στο Reuters .

Καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, του παλαιστίνιου συμμάχου της Χεζμπολάχ, αντηχεί σε όλη τη Μέση Ανατολή, ο κίνδυνος πολέμου μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ παραμένει υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την τελευταία μεγάλη σύγκρουσή τους το 2006.

Αναλυτές λένε ότι η σιιτική ομάδα θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση εάν η Χαμάς βρεθεί στη γωνία της Λωρίδας της Γάζας, 200 χιλιόμετρα μακριά, ενώ οι Λιβανέζοι ηγέτες φοβούνται ότι το Ισραήλ μπορεί να επιλέξει να υποκινήσει μια μεγάλη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ.

 

Η κατάσταση στον Λίβανο έχει επιδεινωθεί μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990

 

Αλλά το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει τη Χεζμπολάχ ότι θα καταστρέψει τον Λίβανο εάν η ομάδα ανοίξει εκεί μέτωπο και το κόστος οποιουδήποτε πολέμου θα είναι υψηλό, επομένως ανεπιθύμητο σε μια χώρα που ήδη υφίσταται μια από τις πιο αποσταθεροποιητικές φάσεις από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975 - το 1990.

"Η Χεζμπολάχ δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο. Ο Λίβανος δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο", δήλωσε μια πηγή που γνωρίζει τη σκέψη της Χεζμπολάχ. Η ομάδα δεν θέλει να καταστρέψει τη χώρα και να κάνει τους Λιβανέζους να φύγουν από το νότο, όπως έχουν ήδη κάνει πολλές 'άλλες φορές, είπε η πηγή. Με τα σπίτια άδεια, πολλοί αναρωτιούνται επίσης ποιος θα πλήρωνε για την ανοικοδόμηση. Ορισμένοι αναρωτιούνται εάν τα αραβικά κράτη του Κόλπου υπό την ηγεσία των σουνιτών που χρηματοδότησαν την ανοικοδόμηση του 2006 θα έσπευσαν να βοηθήσουν ξανά αυτή τη φορά, δεδομένου του μεγαλύτερου ρόλου της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Οι συγκρούσεις της Χεζμπολάχ με τις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα έχουν μέχρι στιγμής βαθμονομηθεί για να αποφευχθεί η μεγάλη κλιμάκωση, όπως ανέφεραν οι πηγές, αν και περισσότεροι από 40 μαχητές της έχουν σκοτωθεί. Ωστόσο, η Χεζμπολάχ έχει επίσης υποδείξει ότι είναι έτοιμη για πόλεμο, αντικατοπτρίζοντας τη θέση της ως αιχμής του δόρατος μιας συμμαχίας που υποστηρίζεται από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι πολιτικοί του Λιβάνου προέτρεψαν τη Χεζμπολάχ να μην κλιμακώσει, αν και δεν έχουν καμία επιρροή στις αποφάσεις της. «Η μοίρα του Λιβάνου διακυβεύεται», είπε ο ηγέτης των Δρούζων Ουαλίντ Τζούμπλατ, λέγοντας ότι αυτή ήταν ίσως η πιο επικίνδυνη φάση που είχε δει στην πολιτική του καριέρα.

Είπε ότι οι Λιβανέζοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να σταματήσουν έναν πόλεμο που υποκινήθηκε από το Ισραήλ. «Αλλά από την πλευρά μας, πρέπει να ελέγξουμε τα θέματα, μέσω διαλόγου και συμβουλεύοντας τους αδελφούς της Χεζμπολάχ να διατηρήσουν τους κανόνες εμπλοκής ως έχουν», είπε σε σχόλια στα ΜΜΕ.

 

Εάν η Χεζμπολάχ θέλει πόλεμο, ο Λίβανος θα πληρώσει το τίμημα

 

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ είπε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει αντιπαράθεση στα βόρεια σύνορά του «αλλά εάν η Χεζμπολάχ μας παρασύρει σε πόλεμο, θα πρέπει να είναι σαφές ότι ο Λίβανος θα πληρώσει το τίμημα». Ένας από τους στενότερους συμμάχους της Χεζμπολάχ, ο χριστιανός πολιτικός Σουλεϊμάν Φραγκιέ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η ομάδα δεν θέλει πόλεμο. Αν ήταν για πόλεμο, οι μαχητές της Χεζμπολάχ θα είχαν εισβάλει στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όπως έκανε η Χαμάς στη Γάζα, είπε.

Ανώτερος Λιβανέζος αξιωματούχος είπε ότι οι κυβερνήσεις προσέγγισαν τον Λίβανο για να αμβλύνουν τις εντάσεις. «Τους λέμε ότι αντί να μας πουν να περιορίσουμε τη Χεζμπολάχ, πρέπει να πιέσουν τους Ισραηλινούς να μην κλιμακώσουν», είπε. Τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για τον Λίβανο, ο οποίος γνώρισε μικρή σταθερότητα από την ανεξαρτησία του και υπέμεινε πολέμους, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών εισβολών το 1978 και το 1982.

Δεκαετίες διαφθοράς και κακοδιαχείρισης από κυβερνώντες πολιτικούς προκάλεσαν την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2019, εξαλείφοντας τις αποταμιεύσεις, κατεδαφίζοντας το επίσημο νόμισμα και τροφοδοτώντας τη φτώχεια.

Τον επόμενο χρόνο, η Βηρυτό καταστράφηκε από μια τεράστια χημική έκρηξη στο λιμάνι. Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε τότε την επιρροή της για να βοηθήσει στον εκτροχιασμό μιας έρευνας που προσπάθησε να διώξει ορισμένους από τους συμμάχους της, χαρακτηρίζοντάς την πολιτικοποιημένη. Οι εντάσεις οδήγησαν σε θανατηφόρα βία.

 

Ο Λίβανος μετά βίας λειτουργεί πλέον ως κράτος λόγω εσωτερικών διαφωνιών

 

Το κράτος μόλις και μετά βίας λειτουργεί, ενώ εσωτερικές διαμάχες το έχουν αφήσει χωρίς πρόεδρο και πλήρως εξουσιοδοτημένη κυβέρνηση. Ο Nabil Boumonsef, αναπληρωτής αρχισυντάκτης της εφημερίδας Annahar, είπε ότι οποιοσδήποτε πόλεμος θα ήταν πολύ πιο καταστροφικός από το 2006, ενώ ο Λίβανος δεν έχει κυβέρνηση ικανή να χειριστεί τις συνέπειες.

«Θα αντιμετωπίσουμε ένα πραγματικό σενάριο τρόμου - την καταστροφή της υποδομής του Λιβάνου και την ακύρωση κάθε προοπτικής οικονομικής ανάκαμψης», είπε. Ο Λίβανος χρειάστηκε χρόνια για να ανοικοδομηθεί μετά τον πόλεμο του 2006, ο οποίος σκότωσε 1.200 ανθρώπους στο Λίβανο, κυρίως πολίτες, και 158 Ισραηλινούς, κυρίως στρατιώτες.

Μετά τον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε αφού η Χεζμπολάχ απήγαγε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες και σκότωσε άλλους σε μια διασυνοριακή επιδρομή, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα είπε ότι η ομάδα δεν περίμενε πόλεμο και δεν θα είχε πραγματοποιήσει την επιχείρηση αν ήξερε ότι θα οδηγούσε σε μια τέτοια σύγκρουση.

Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, το μαζικά διευρυμένο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ έχει παγιώσει μια ισορροπία δυνάμεων προς όφελός της, προς απογοήτευση των αντιπάλων που λένε ότι η ομάδα αποφασίζει και πάλι για ζητήματα πολέμου και ειρήνης. "Ανάβουν τη φωτιά. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο", είπε ο Γκασάν Χασμπάνι, ηγετικό μέλος του κόμματος των Λιβανικών Δυνάμεων, μιας χριστιανικής φατρίας που αντιτίθεται σθεναρά στη Χεζμπολάχ.

«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι ο Λίβανος θα παρασυρθεί σε μια καταστροφική δυστοπία στην αντιπαράθεση με τη Χεζμπολάχ, τη στιγμή που η ευθραυστότητα της κοινωνικής και οικονομικής του κατάστασης δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει την αστάθεια».

Ο Mohanad Hage Ali του Κέντρου Μέσης Ανατολής Carnegie είπε ότι η Χεζμπολάχ θα σκεφτόταν πώς να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση μετά από οποιονδήποτε πόλεμο, ζητώντας βοήθεια από τα αραβικά κράτη του Κόλπου και πόσα χρήματα μπορεί να της δώσει το Ιράν. "Εάν δεν υπάρξει ανοικοδόμηση, υπάρχει σίγουρα ένα πολιτικό κόστος για την οργάνωση... Ο κόσμος θα αγανακτήσει και η οργή θα εξαπλωθεί πολύ σύντομα", είπε επίσης ο Γκασάν Χασμπάνι.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ