Κόσμος

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αγωνία για την τύχη των ομήρων - Στις συνομιλίες Ρωσίας και Κατάρ με τη Χαμάς στραμμένα τα βλέμματα

Εντείνονται οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας ώστε να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς και να απελευθερωθούν οι πάνω από 200 όμηροι που κρατούνται από την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση. Σε αυτό το εμπόλεμο σκηνικό, διαπιστώνονται σημαντικές διαφορές όσον αφορά στον ρόλο της Χαμάς ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία-Τουρκία.

Ο ρόλος της κάθε πλευράς είναι διαφορετικός στη σύρραξη. Οι ΗΠΑ, στηρίζοντας το Ισραήλ και καταδικάζοντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, καλούν την κυβέρνηση Νετανιάχου να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα. Τις τελευταίες ώρες, χώρες όπως η Ρωσία και το Κατάρ διαδραματίζουν - μέσα από συνομιλίες με εκπροσώπους της παλαιστινιακή οργάνωσης - ρόλο διαμεσολαβητή για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο ρόλος της Ρωσίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε συνομιλίες στη Μόσχα με αντιπροσωπεία της Χαμάς, η οποία είναι σε πόλεμο με το Ισραήλ, και του Ιράν για πρώτη φορά μετά την έναρξη της σύγκρουσης πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω την παρουσία εκπροσώπων αυτού του παλαιστινιακού κινήματος στη Μόσχα» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Επιβεβαίωσε επίσης ότι στη Ρωσία βρίσκεται και ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Μπαγερί Κανί.

Ρωσική διπλωματική πηγή δήλωσε στα κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Χαμάς επικεντρώθηκε στους ομήρους που κρατούνται από την παλαιστινιακή οργάνωση, καθώς και στην απομάκρυνση των ξένων πολιτών από τη Γάζα.

Ωστόσο η πηγή αυτή δεν είπε τίποτα για τα θέματα που εξετάστηκαν με τον Ιρανό διπλωμάτη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Μόσχα επέμεινε μιλώντας στη Χαμάς για την «άμεση απελευθέρωση των ξένων ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας» και εξέτασε «τα θέματα που σχετίζονται με την απομάκρυνση των Ρώσων και άλλων ξένων πολιτών από το έδαφος του παλαιστινιακού θύλακα».

Ο Ιρανός υφυπουργός συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, Οι δύο άνδρες συζήτησαν «την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες μέσα και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και να παρασχεθεί γρήγορα ανθρωπιστική βοήθεια στον πληγέντα παλαιστινιακό πληθυσμό επιβεβαιώθηκε εκ νέου».

«Η Μόσχα και η Τεχεράνη παραμένουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τον στενό συντονισμό των προσπαθειών με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε η ρωσική διπλωματία.

Την Τρίτη, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι καμιά πρόοδος δεν είχε σημειωθεί για την απελευθέρωση των Ρώσων ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς, και μάλιστα παραδέχθηκε ότι δεν γνώριζε πόσοι ήταν.

Η ρωσική διπλωματία είχε κάνει λόγο προηγουμένως για τουλάχιστον 20 Ρωσοϊσραηλινούς που σκοτώθηκαν και δύο που απήχθησαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Εκατοντάδες Ρώσοι πολίτες ζουν εξάλλου στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία αποτελεί στόχο των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Η Ρωσία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και διατηρούσε πάντα σχέσεις μαζί της.

Παρότι η Μόσχα καταδίκασε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου εναντίον Ισραηλινών πολιτών, επιμένει επίσης στην ανάγκη ενός παλαιστινιακού κράτους για να τερματιστεί η σύγκρουση και προειδοποίησε το Ισραήλ για τις συνέπειες μιας τυφλής φονικής επίθεσης.

Κατάρ: Είμαστε αισιόδοξοι για την απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς σύντομα

Εν μέσω του συγκρουσιακού κλίματος ανάμεσα στην ισλαμιστική οργάνωση και το Ισραήλ, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κατάρ μεταδίδουν ότι όλοι οι άμαχοι που κρατούνται στη Γάζα μπορούν να απελευθερωθούν μέσα σε λίγες ημέρες, αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Σε συνέντευξή του στο βρετανικό Sky News, ο Dr Mohammed al Khulaifi, υφυπουργός Εξωτερικών, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις σημειώνουν πρόοδο.

«Είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση» είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής, έχουν απελευθερωθεί μόνο τέσσερις όμηροι, μια Αμερικανίδα μητέρα, η κόρη της και δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές.

Περισσότεροι από 200 από πολλές διαφορετικές χώρες παραμένουν αιχμάλωτοι μέσα στη Γάζα.

Ωστόσο, ο Καταριανός διαπραγματευτής τόνισε ότι είναι όλο και πιο αισιόδοξος για μια σημαντική κίνηση.

«Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε όλους τους άμαχους. Παραμένουμε αισιόδοξοι» συμπλήρωσε.

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε προσπαθώντας να τους βγάλουμε όλους σύντομα και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέσα στις επόμενες ημέρες» υπογράμμισε δε.

«Αν ο διαμεσολαβητής θέλει να επιτελέσει το έργο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τότε πρέπει να φτάσουμε σε ένα επίπεδο κατάπαυσης του πυρός. Πρέπει να μπούμε σε μια περίοδο όπου θα μπορούμε να μιλήσουμε λογικά και στις δύο πλευρές και να καταλήξουμε σε θετικές πρωτοβουλίες» τόνισε ωστόσο ο διαπραγματευτής.

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε αναζωπύρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας ισραηλινής χερσαίας επίθεσης, θα έθετε σε κίνδυνο τις εργασίες προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης ομήρων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ