Κόσμος

''Πυρετός" σε Βαλτική-Β. Ευρώπη: Είναι η Κίνα πίσω από το "σαμποτάζ" στον αγωγό Balticconnector; Συναγερμός στο Ελσίνκι

Η άγκυρα ενός κινεζικού φορτηγού πλοίου ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιά σε ένα περιστατικό που είχε προκαλέσει εικασίες για σαμποτάζ.

Στις 8 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε ότι η ρήξη στον αγωγό φυσικού αερίου Balticconnector και σε δύο καλώδια τηλεπικοινωνιών προκλήθηκε από "εξωτερική δραστηριότητα", με τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης να δείχνουν με το δάχτυλο τη Ρωσία, η οποία έχει αρνηθεί την εμπλοκή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας εμπειρογνώμονας δήλωσε στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το περιστατικό, το οποίο συνέβη σε μια περίοδο υψηλής έντασης μεταξύ της Μόσχας και του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία είναι το νεότερο μέλος της συμμαχίας.

Το Εθνικό Γραφείο Ερευνών (NBI) της Φινλανδίας δήλωσε την Τετάρτη ότι ανέσυρε μια χαμένη άγκυρα έξι τόνων από την τοποθεσία στο βυθό της θάλασσας. Τα δεδομένα του έδειχναν έναν διαφορετικό ένοχο - το φορτηγό πλοίο Newnew Polar Bear με σημαία Χονγκ Κονγκ.

Η παραβίαση του τηλεπικοινωνιακού καλωδίου έλαβε χώρα στα ύδατα της Εσθονίας, ενώ η ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου πιστεύεται ότι συνέβη στα φινλανδικά ύδατα.

Ο επικεφαλής των ερευνών, επιθεωρητής Ρίστο Λόχι, δήλωσε ότι υπήρχαν ίχνη στην άγκυρα "που δείχνουν ότι είχε έρθει σε επαφή με τον αγωγό φυσικού αερίου" που συνδέει τη φινλανδική πόλη Ίνκου με το εσθονικό λιμάνι Παλντίσκι. Η έρευνα θα εξετάσει αν επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια ή αν προκλήθηκε από κακή ναυσιπλοΐα.

Ο Τομ Ο' Ντόνελ, αναλυτής ενέργειας και γεωπολιτικής με έδρα το Βερολίνο, δήλωσε στο Newsweek ότι η εξήγηση ότι μια άγκυρα προκάλεσε τη ζημιά θα συμφωνούσε με προηγούμενες αναφορές ότι δεν υπήρξε έκρηξη και ότι ανασύρθηκε ένα βαρύ αντικείμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αν η άγκυρα σύρθηκε, αυτό συνάδει επίσης με τη μερική ζημιά στο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο. Αν διαπιστωθεί ότι δεν πρόκειται για σκόπιμη ζημιά, αυτό θα αποτελέσει μεγάλη ανακούφιση για την Εσθονία, τη Φινλανδία και το ΝΑΤΟ γενικότερα, καθώς δεν πρόκειται για κλιμάκωση του ενεργειακού πολέμου της Μόσχας κατά της Ευρώπης", δήλωσε ο Ο'Ντόνελ, αναφερόμενος στο πώς πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα άρχισε να παρακρατεί φυσικό αέριο που απαιτείται για να γεμίσει τις αποθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον χειμώνα του 2021-2022.

"Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν αυτή η ζημιά ήταν ακούσια, υποδεικνύει τις ήδη πολύ νευρικές επιχειρηματικές ανησυχίες της ΕΕ για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο και τις τηλεπικοινωνίες και τα κράτη-μέλη τους στο ΝΑΤΟ", είπε.

Έδειξε επίσης πόσο εύκολα μπορεί να γίνει φυσικό σαμποτάζ σε μαζική κλίμακα από τη Ρωσία, η οποία "ήδη προσπαθεί να υπονομεύσει την οικονομία της ΕΕ χρησιμοποιώντας την ενέργεια ως όπλο", πρόσθεσε.

Το περιστατικό έλαβε χώρα εν μέσω ισχυρισμών και ανταπαιτήσεων μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης σχετικά με τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022 μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, οι οποίες εξακολουθούν να διερευνώνται. Η Μόσχα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για ανάμειξη, ενώ μια σουηδική έρευνα βρήκε στοιχεία για τις πυροδοτήσεις, που παραπέμπουν σε σαμποτάζ.

Εν τω μεταξύ, οι Φινλανδοί ερευνητές δήλωσαν ότι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον καπετάνιο του πλοίου χωρίς αποτέλεσμα και τώρα συνεργάζονται με Κινέζους αξιωματούχους. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Τετάρτη ότι θα παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, το οποίο δεν έχει επηρεάσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Φινλανδίας.

Ο Σάρι Άρχο Χάβρεν, επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και συνεργάτης στο Βασιλικό Ινστιτούτο Ηνωμένων Υπηρεσιών (RUSI), δήλωσε στο Newsweek ότι ενώ η έρευνα συνεχίζεται και οι άγκυρες έχουν σπάσει υποβρύχια καλώδια και στο παρελθόν, "δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η ζημιά έγινε σκόπιμα".

Είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών στο Ελσίνκι έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει αν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι ιδιοκτήτες του πλοίου θα είναι υπεύθυνοι για τις ζημιές.

"Είτε αυτό το περιστατικό ήταν εσκεμμένο είτε όχι, είναι κάτι από το οποίο η Ρωσία και η Κίνα θα μπορούσαν να επωφεληθούν", δήλωσε ο Άρχο Χάβρεν. "Ακόμη και αν η κλίμακα μπορεί να είναι μικρή, αποσπά για άλλη μια φορά την προσοχή και τους πόρους της συμμαχίας από άλλα παγκόσμια κομβικά σημεία".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...