Οι δίαυλοι επικοινωνίας που πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Σείχη Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, το κλειδί για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στη Γάζα, την ώρα που πληροφορίες θέλουν τη Ντόχα να ασκεί πιέσεις στη Χαμάς να απελευθερώσει όσο δυνατόν περισσότερους ομήρους χωρίς να λάβει ανταλλάγματα από το Ισραήλ.
Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί με άλλους για την αποκλιμάκωση.
Έσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι το «Κατάρ καταδικάζει την συνολική τιμωρητική πολιτική απέναντι στους Παλαιστινίους».
Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ έκανε επίσης λόγο για κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει «σημαντική εξέλιξη σύντομα».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι μία ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας θα μετατρέψει την σύγκρουση σε σφαγή.
Ακόμη δήλωσε ότι όσοι υποστηρίζουν τις ενέργειες του Ισραήλ υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης «είναι συνεργοί στα εγκλήματά του».
Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ, σύμφωνα με το Reuters, παροτρύνουν τη Χαμάς να επιταχύνει το ρυθμό απελευθέρωσης των ομήρων, κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά που κρατούνται στη Γάζα χωρίς να περιμένει παραχωρήσεις από το Ισραήλ, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες και μια πηγή στην περιοχή που είναι γνώστες των διαπραγματεύσεων.
Οι συνομιλίες δεν αφορούν κανέναν από τους ισραηλινούς στρατιώτες που κρατούνται από τη Χαμάς, δήλωσαν οι διπλωμάτες και η περιφερειακή πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες. Η Χαμάς λέει ότι οι εν λόγω αιχμάλωτοι στρατιώτες είναι στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία που η ομάδα μπορεί τελικά να ανταλλάξει με σημαντικές παραχωρήσεις από το Ισραήλ.
Ενήμερες για το γεγονός ότι το Κατάρ πιέζει τη Χαμάς να απελευθερώσει άμεσα μια μεγάλη ομάδα ομήρων, χωρίς να περιμένει καμία ισραηλινή παραχώρηση σε αντάλλαγμα είναι και οι ΗΠΑ.
Περίπου 222 άνθρωποι ηλικίας από 9 μηνών έως 85 ετών είχαν συλληφθεί στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς με αποτέλεσμα το Ισραήλ να ξεκινήσει να βομβαρδίζει τη Γάζα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5.700 άτομα, χιλιάδες να είναι οι τραυματίες, ενώ οι εκτοπισμένοι είναι εκατομμύρια.
Κάποια από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί το Κατάρ στις επαφές του με τη Χαμάς είναι ότι η απελευθέρωση μιας μεγάλης ομάδας αμάχων ομήρων θα τους απάλλασσε από ένα μεγάλο βάρος.
Η σίτιση και η φιλοξενία των αιχμαλώτων, καθώς και η περίθαλψη των τραυματιών, είναι δύσκολη υπόθεση για τη Χαμάς καθώς δεν υπάρχουν πάντα τα μέσα.
Ένα ακόμη επιχείρημα είναι ότι η απελευθέρωση μεγάλου αριθμού πολιτών θα μπορούσε να αποφέρει διπλωματικά οφέλη για τη Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από πολλές δυτικές χώρες, καθώς θα έδειχνε ότι απαντά στις διεθνείς ανησυχίες για την αιχμαλωσία παιδιών και άλλων μη μαχητών.
Πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις αποκάλυψε ότι η Χαμάς δεν είχε προβλέψει ότι θα έπαιρνε τόσους πολλούς ομήρους και δεν είχε κάνει προετοιμασίες για να κρατήσει ομήρους τόσα πολλά άτομα.