Η κύρια πρόκληση της σύγχρονης εποχής είναι «μία μάχη μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας», ανέφερε η ομότιμη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, το πρωί, χαιρετίζοντας τη διοργάνωση της 27ης στρογγυλής τράπεζας του Economist, στην Αθήνα, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή της στην Ουκρανία.
«Η κεντρική Ιστορία της εποχής μας είναι η μάχη μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας», τόνισε η κ. Πελόζι και πρόσθεσε: «Σε όλον τον κόσμο βλέπουμε δικτάτορες σε άνοδο, νέες επιθέσεις κατά της ελευθερίας του λόγου και της θρησκευτικής ελευθερίας, προσπάθειες να ανατραπεί και να υπονομευτεί η δημοκρατία. Τη στιγμή που μιλάμε, οι ήρωες της Ουκρανίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενός άγριου αγώνα, όχι μόνο για τη δική τους ελευθερία, αλλά και για την ελευθερία του κόσμου. Η εξαιρετική στάση τους ενάντια στη σκληρή σταυροφορία της Ρωσίας συνεχίζει να μας εμπνέει όλους».
«Στις ΗΠΑ είμαστε πολύ περήφανοι για την υπερήφανη ηγεσία του Προέδρου μας, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συσπειρώνει τον ελεύθερο κόσμο να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας και πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τον αγώνα της Ουκρανίας για τη δημοκρατία, μέχρι να κερδηθεί η νίκη», σημείωσε η ομότιμη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Ακόμη, υπογράμμισε το χρέος όλων να προσπαθήσουν να διασφαλιστούν «ισχυρές, υγιείς και ανθεκτικές κοινότητες για τις επόμενες γενιές» για ένα μέλλον «με ασφάλεια, εργασία και δικαιοσύνη», με αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και με την προάσπιση των «ηθικών αξιών», παράλληλα με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της σύγχρονης τεχνολογίας.
Τέλος, η κ. Πελόζι επεσήμανε ότι ταιριάζει στο φόρουμ του Economist να πραγματοποιείται φέτος στην Αθήνα, στη «γενέτειρα της Δημοκρατίας» και υπενθύμισε πως είχε υποδεχθεί πέρυσι τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ για τα 200 χρόνια της ελληνικής εθνεγερσίας.