Κόσμος

Αυστραλία: "Όχι" στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των ιθαγενών

Η Αυστραλία απέρριψε σήμερα την πρόταση για τη συνταγματική αναγνώριση των δικαιωμάτων των ιθαγενών, ένα γεγονός που αποτελεί σημαντική υποχώρηση στις προσπάθειες της χώρας να συμφιλιωθεί με τους Αβορίγινες.

Στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε για τον σκοπό η πρόταση απορρίφθηκε, με το "Όχι" να συγκεντρώνει ποσοστό 57,35% και το "Ναι" 42,65% (με καταμετρημένο το 45% των ψήφων). Η δημόσια τηλεόραση ABC και άλλα τηλεοπτικά κανάλια προέβλεψαν ότι τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες, η Νέα Νότια Ουαλία, η Τασμανία, το Κουίνσλαντ και η Νότια Αυστραλία, θα ψήφιζαν κατά της τροποποίησης του συντάγματος που ισχύει εδώ και 122 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για να περάσει μια πρόταση μέσω δημοψηφίσματος θα πρέπει τουλάχιστον οι τέσσερις από τις έξι πολιτείες να την υπερψηφίσουν και ταυτόχρονα να συγκεντρώσει τη θετική ψήφο του 50% των Αυστραλών σε πανεθνικό επίπεδο. Λόγω της διαφοράς ώρας, η ψηφοφορία στη Δυτική Αυστραλία ήταν ακόμη σε εξέλιξη, όμως ήταν ήδη σαφές ότι η πρόταση απορρίφθηκε.

Οι Αυστραλοί έπρεπε να απαντήσουν "Ναι" ή "Όχι" αν συμφωνούν με την πρόταση αναγνώρισης των Αβοριγίνων και των ιθαγενών της Νήσου Τόρες Στρέιτ μέσω της δημιουργίας ενός ειδικού συμβουλευτικού σώματος για αυτούς, της "Φωνής του Κοινοβουλίου".

"Είμαι απογοητευμένος", είπε ο ηγέτης των ιθαγενών, Τόμας Μέγιο, που έκανε εκστρατεία υπέρ του "Ναι". "Χρειαζόμαστε μια Φωνή. Χρειαζόμαστε αυτή τη δομική αλλαγή", είπε.

Οι ιθαγενείς της Αυστραλίας αποτελούν το 3,8% του πληθυσμού (26 εκατομμύρια) της χώρας, όπου κατοικούν εδώ και περίπου 60.000 χρόνια, ωστόσο δεν αναφέρονται πουθενά στο Σύνταγμα και, σε κοινωνικοοικονομικούς όρους, είναι οι λιγότερο προνομιούχοι πολίτες. Πανεπιστημιακοί και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφραζαν τον φόβο ότι η νίκη του "Όχι" θα αποτελούσε πισωγύρισμα για τις προσπάθειες συμφιλίωσης που καταβάλλονται εδώ και χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλοί ιθαγενείς τάσσονταν υπέρ της αλλαγής, όμως ορισμένοι έλεγαν ότι δεν θα οδηγήσει σε πρακτικά, θετικά αποτελέσματα για τη ζωή τους. Η αντιπολίτευση υποστήριζε επίσης ότι το μέτρο είναι διχαστικό, θα αποδεικνυόταν αναποτελεσματικό και απλώς θα καθυστερούσε τη λήψη αποφάσεων.

"Τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που ελπίζαμε", παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, για τον οποίο το "Όχι" θεωρείται πολιτική ήττα. "Αύριο θα πρέπει να αναζητήσουμε έναν νέο δρόμο για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός", πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ