Κόσμος

Γερμανία: Η επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ επισκιάζεται από τα γεγονότα στο Ισραήλ

Η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ επισκιάζει τη σημερινή επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μιν Χαμίντ αλ Θάνι στο Βερολίνο, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, λαμβάνει όμως διαφορετικές διαστάσεις, λόγω της στενής σχέσης του Κατάρ με τη Χαμάς.

Ο αλ Θάνι έγινε νωρίτερα σήμερα δεκτός από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ αυτή την ώρα παραθέτει γεύμα προς τιμήν του ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Αργότερα ο καταριανός ηγέτης θα συναντηθεί με την υπουργό Αναλένα Μπέρμποκ. Στην χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς απαιτούνται επαφές με όλους τους "παίκτες", τονίζοντας παράλληλα ότι όλες οι ενέργειες πρέπει να διέπονται από μεγάλη προσοχή διακριτικότητα. Απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει τη σύνδεση της ισλαμιστικής οργάνωσης με το κράτος του Κόλπου και περιορίστηκε να δηλώσει ότι επικοινωνεί με πολλούς ηγέτες κρατών της περιοχής, προαναγγέλλοντας για σήμερα τηλεφωνική συνομιλία και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά της, μιλώντας χθες στην Bundestag, ανέφερε ότι έχει "πάρα πολλά κρίσιμα ερωτήματα, ειδικά σχετικά με τη χρηματοδότηση της Χαμάς κατά το παρελθόν" για τον Εμίρη του Κατάρ και υπογράμμισε ότι η Γερμανία δεν έχει καμία ανοχή για την στήριξη προς την τρομοκρατία. Αυτό, εξήγησε, θα είναι και το κύριο θέμα στη σημερινή της συνάντηση, ενώ σημείωσε ότι χώρες όπως το Κατάρ έχουν πλέον χρέος να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. "Καλούμε αυτά τα κράτη του Κόλπου να το καταστήσουν σαφές, ειδικά τώρα: η τρομοκρατία δεν έχει θέση στην περιοχή. Να ασκήσουν επιρροή στην Χεζμπολάχ, στο Ιράν, προκειμένου αυτή η τρομερή απανθρωπιά να τερματιστεί άμεσα. Αυτό είναι ο σκοπός και το νόημα της διπλωματίας κρίσεων", δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφερόμενος στο σημερινό γεύμα του καγκελάριου με τον Εμίρη του Κατάρ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ δήλωσε μόνο ότι αναμένεται να εστιάσει "στις διμερείς σχέσεις, καθώς και σε περιφερειακά και διεθνή θέματα ασφαλείας και οικονομίας". Ένα από τα θέματα εκτιμάται ότι θα είναι και η συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου από το 2026 και για 15 χρόνια, την οποία έκλεισε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, αναμένεται να φθάνουν στη Γερμανία από το Κατάρ έως και δύο εκατομμύρια τόνοι υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG ετησίως.

Υπό το φως της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και του ρόλου του Κατάρ, ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων (FDP) για θέματα ενεργειακής πολιτικής Μίχαελ Κρούζε τόνισε, μιλώντας στην BILD, ότι, "εάν η Χαμάς λαμβάνει οικονομική και ιδεολογική υποστήριξη από το Κατάρ για χρόνια, η Γερμανία δεν μπορεί να αγοράζει δισεκατομμύρια κυβικών φυσικού αερίου" και ζήτησε "να παγώσει άμεσα η συμφωνία του κ. Χάμπεκ με το Κατάρ και ο υπουργός να ανοίξει επιτέλους τον δρόμο για την παραγωγή φυσικού αερίου" στη Γερμανία. "Ο αποκλεισμός της παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Γερμανία που έχει επιβληθεί από τους Πράσινους μας φέρνει όλο και πιο βαθιά στην εξάρτηση από κράτη που πολεμούν τους φίλους μας στο Ισραήλ. Αυτή η έμμεση χρηματοδότηση της τρομοκρατίας πρέπει να σταματήσει", δήλωσε ο κ. Κρούζε και κάλεσε τον καγκελάριο να καταγγείλει τη διμερή ενεργειακή συμφωνία κατά τη σημερινή συνάντηση. "Ενεργειακές συνεργασίες μπορούν να προκύψουν μόνο με εταίρους οι οποίοι αναγνωρίζουν το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ", πρόσθεσε. Στο ίδιο πνεύμα, το στέλεχος του FDP Μίχαελ Λινκ υποστήριξε ότι "το Κατάρ εργάζεται ενοχλητικά στενά με εξαιρετικά επικίνδυνες οργανώσεις και επειδή είναι υποστηρικτής και έδρα της ηγεσίας της Χαμάς, θα ήταν σκόπιμο, στο πλαίσιο της νέας εποχής, να γίνει χρήση των αποθεμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει η ίδια η Γερμανία, αντί να συνάπτονται μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας με ασταθείς εταίρους όπως το Κατάρ".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ