Το κρίκετ, το μπέιζμπολ-σόφτμπολ, το ποδόσφαιρο σημαίας (αμερικάνικο ποδόσφαιρο χωρίς μπάλα αλλά με σημαία στη ζώνη του παίκτη), το λακρός και το σκουός είναι τα πέντε νέα αθλήματα που θέλουν οι οικοδεσπότες στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028 στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με το Sportsfeed.gr.
Από ότι φαίνεται οι Αμερικανοί κάνουν το χατήρι του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ και προτείνουν το κρίκετ ως νέο Ολυμπιακό άθλημα προκειμένου να γίνει μεγάλο άνοιγμα στην ασιατική αγορά, δηλαδή στα 1,7 δισεκατομμύρια των Ινδών και Πακιστανών που ασχολούνται φανατικά με άθλημα και φυσικά του Άγγλους και τους Αυστραλούς.
Το κρίκετ υπήρχε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1900 στο Παρίσι όταν Αγγλία και Γαλλία έπαιξαν τον έναν και μοναδικό αγώνα για το χρυσό μετάλλιο.
Οι λόγοι που θέλει τη ΔΟΕ θα συμπεριληφθεί το κρίκετ στο πρόγραμμα είναι οικονομικοί και μόνο. Σύμφωνα με τον Guardian, τα τηλεοπτικά δικαιαώματα των Ολυμπιακών στην Ινδία, έχουν αγοραστεί από ιδιώτη έναντι μόλις 20.000.000 δολαρίων.
Αν όμως μπει το κρίκετ στο πρόγραμμα και υπάρχουν εγγυημένα παιχνίδια για την Ινδία (τουλάχιστον τρία), τότε η τιμή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τους Αγώνες του 2028 θα φτάσει στα 185.000.000 δολάρια. Ιδίως αν αγωνιστεί ο σούπερ σταρ των Ινδών Βιράτ Κολί.
Από τις προτάσεις δε λείπει φυσικά το μπέιζμπολ και η εκδοχή του για τις γυναίκες (σόφτμπολ) που θεωρείται το εθνικό άθλημα των ΗΠΑ και το ποδόσφαιρο σημαίας που είναι ένα... υποκατάστατο του αμερικάνικου ποδοσφαίρου όπου οι παίκτες κυνηγούν τους αντιπάλους για να τους κλέψουν μια σημαία (μαντήλι πιο σωστά) από τη ζώνη στη μέση. Για τους ψαγμένους, ο Γουέιντ Βαν Νίκερκ συμμετείχε σε έναν φιλανθρωπικό αγώνα ποδοσφαίρου σημαίας το 2017 και ήταν αυτός ο αγώνας που έβαλε φρένο στη στιβική του καριέρα καθώς υπέστη ρήξη μηνίσκου.
Εκτός όμως από τα συγκεκριμένα τρία αθλήματα, οι Αμερικανοί προτείνουν και το λακρός (άλλη μια αμερικανιά) καθώς και το σκουός.
Η τελική απόφαση θα παρθεί στην 141η σύνοδο της ΔΟΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στο Μουμπάι της Ινδίας.