Ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας σήμερα στη Λέσχη συζητήσεων Βαλντάι, στο Σότσι, δήλωσε ότι δεν πηγαίνει στις διεθνείς συνόδους κορυφής, όπως αυτές της G20 ή της ομάδας BRICS για να μην «προκαλέσει προβλήματα» στους διοργανωτές, χωρίς να κάνει λόγο για το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
«Γιατί να ήθελα να προκαλέσω προβλήματα στους φίλους μας που διοργανώνουν εκδηλώσεις», δήλωσε κατά τη διάρκεια του πολιτικού φόρουμ του Βαλντάι. «Αν πάω, θα υπάρχει πολιτική προβολή, πολιτικές επιθέσεις», δήλωσε, εκτιμώντας ότι ούτως ή άλλως υπάρχουν «αρκετά για να κάνουμε στο σπίτι».
Η απουσία του Ρώσου προέδρου ήταν αισθητή στις πρόσφατες διεθνείς συνόδους, όπως των BRICS -- των χωρών με τις αναδυόμενες οικονομίες στη Νότια Αφρική -- ή της G20 στην Ινδία.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του για τον «εκτοπισμό» ουκρανόπουλων στη Ρωσία, κάτι που τον εμποδίζει να ταξιδεύει στο εξωτερικό. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «άκυρες και χωρίς νομική ισχύ» τις κατηγορίες της Χάγης.
Η Ινδία, που φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής της G20, δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.
Ο Πούτιν θα μεταβεί ωστόσο στα μέσα Οκτωβρίου στο Κιργιστάν για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης.
Αναφερόμενος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Πούτιν έκρινε ότι ήταν «αναπόφευκτη» η ανακατάληψη του αποσχιστικού αυτού θύλακα από το Αζερμπαϊτζάν, μετά τις επικρίσεις της Αρμενίας -- συμμάχου της Ρωσίας -- που κατηγορεί τη Μόσχα για αδράνεια.
«Ήταν αναπόφευκτο μετά την αναγνώριση της κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν (επί του Καραμπάχ) από τις αρμενικές αρχές», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι η Αρμενία ήταν «πάντα» σύμμαχος της Ρωσίας. «Ήταν απλά θέμα χρόνου προτού αρχίσει το Αζερμπαϊτζάν να αποκαθιστά τη συνταγματική τάξη στην περιοχή», πρόσθεσε.
Παράλληλα δήλωσε ότι η αποστολή της χώρας του είναι να οικοδομήσει «έναν νέο κόσμο» καταδικάζοντας την «ηγεμονία» της Δύσης. Τόνισε ότι η Ρωσία θέλει να ζήσει σε έναν «ανοιχτό κόσμο», όπου οι διεθνείς σχέσεις είναι απαλλαγμένες από τη «λογική των μπλοκ» και στηρίζονται σε «συλλογικές λύσεις».
- «Ηλίθιος» ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά -
Μιλώντας για το περιστατικό στο κοινοβούλιο του Καναδά, ο Πούτιν χαρακτήρισε «ηλίθιο» τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων 'Άντονι Ρότα, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές να χειροκροτήσουν τον 98χρονο Ουκρανό Γιαροσλάβ Χούνκα που πολέμησε στα Ες Ες κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Αν ο πρόεδρος του καναδικού κοινοβουλίου λέει ότι αυτός ο Καναδο-ουκρανός ναζί πολέμησε κατά των Ρώσων, δεν μπορεί να μην συνειδητοποιεί ότι πολέμησε στο πλευρό του Χίτλερ και όχι στο πλευρό της δικής του πατρίδας, του Καναδά».
«Αν δεν ξέρει ότι ο Χίτλερ και οι εγκληματίες του πολέμησαν τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου, είναι ηλίθιος», τόνισε. «Και εάν ξέρει ότι αυτός ο άνδρας πολέμησε στο πλευρό του Χίτλερ και τον αποκαλεί ήρωα του Καναδά, αυτό είναι ατιμία», πρόσθεσε.
«Είναι απολύτως αηδιαστικό όλος ο κόσμος να χειροκροτεί αυτόν τον ναζί, κυρίως ο πρόεδρος της Ουκρανίας που έχει εβραϊκό αίμα στις φλέβες του». «Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σηκώθηκε και χειροκρότησε έναν ναζί που δολοφόνησε Εβραίους. Αυτό δεν είναι ένδειξη ναζιστικοποίησης της Ουκρανίας;».
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για το περιστατικό αυτό.
- Η Γερμανία πρέπει να είναι περήφανη για τον πρώην καγκελάριό της Σρέντερ -
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία πρέπει να είναι περήφανη για τον πρώην καγκελάριό της Γκέρχαρντ Σρέντερ, εκφράζοντας την έκπληξή του που τέτοιοι πολιτικοί υπάρχουν ακόμη στην Ευρώπη.
Ο Σρέντερ έχει χαρακτηρίσει τον Πούτιν προσωπικό φίλο και ως καγκελάριος προώθησε την κατασκευή του πρώτου αγωγού Nord Stream για να μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Πέρυσι, επισκέφθηκε τον Πούτιν και ακολούθως δήλωσε ότι η Ρωσία ήθελε να διαπραγματευτεί μια διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Σρέντερ «αηδιαστική», ενώ το γερμανικό κοινοβούλιο του αφαίρεσε τα προνόμιά του μετά την άρνησή του να κρατήσει αποστάσεις από τον Πούτιν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
- Η Ρωσία είχε συμφωνήσει να προμηθεύσει τη Μολδαβία με φυσικό αέριο με τους όρους που ζητούσε -
Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων και απαντήσεων στη Λέσχη Συζητήσεων Βαλντάι στο Σότσι, ο Πούτιν δήλωσε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Μολδαβία, προσθέτοντας ότι έχει ρωτήσει τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ σχετικά το θέμα αυτό.
Την Τρίτη, ο επικεφαλής της μολδαβικής θυγατρικής του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου δήλωσε ότι αν και η Μολδαβία δεν έχει χρησιμοποιήσει ρωσικό φυσικό αέριο από τα τέλη του περασμένου έτους, διατηρεί ανοικτή την επιλογή της αγοράς από την Gazprom, αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες -- κυρίως αν είναι φθηνότερο σε σχέση με τις εναλλακτικές πηγές.
Από τον Δεκέμβριο, η ημερήσια προμήθεια των 5,7 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων της Gazprom διοχετεύεται στη φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία αποσχίστηκε από τη Μολδαβία όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1990.