Κόσμος

Μιανμάρ: Ο ΟΗΕ ζήτησε να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις εναντίον της χούντας

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ ζήτησε χθες Τετάρτη από τις ΗΠΑ να επιβάλουν πιο αυστηρές κυρώσεις στη στρατιωτική χούντα που έχει καταλάβει την εξουσία στη χώρα ώστε να πλήξουν τη βασική πηγή εσόδων της, την κρατική εταιρεία πετρελαίου και αερίου.

Ο ειδικός εισηγητής Τομ Άντριους, πρώην μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, εκτίμησε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας η Ουάσινγκτον τουλάχιστον να διατηρήσει το επίπεδο της ανθρωπιστικής υποστήριξης που προσφέρει στα θύματα της χούντας εντός και εκτός Μιανμάρ.

Στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Tom Lantos του Κογκρέσου ο Άντριους δήλωσε ότι "τον ανησυχούν" οι πληροφορίες ότι κάποιοι δωρητές, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, ενδέχεται να μειώσουν τη στήριξη που παρέχουν στους πρόσφυγες Ροχίνγκια οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη Μιανμάρ. Εξήγησε μάλιστα ότι το Κοινό Σχέδιο Αντίδρασης, που περιλαμβάνει την παροχή τροφίμων στα παιδιά των Ροχίνγκια που ζουν στο Μπανγκλαντές, έχει χρηματοδοτηθεί μόλις κατά 32%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα ο ίδιος εξήρε τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε τράπεζες της Μιανμάρ τον Ιούνιο, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

"Πρέπει να επιβληθούν αμέσως και άλλες κυρώσεις (…) καλώ τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν την ΕΕ και να επιβάλουν αμέσως κυρώσεις στη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της χούντας, την εταιρεία πετρελαίου και αερίου Myanma", υπογράμμισε.

"Αν καταφέρετε να σταματήσετε τα χρήματα, μπορείτε να περιορίσετε την ικανότητά τους να συνεχίσουν τις ωμότητες", εκτίμησε αναφερόμενος στους θανάτους αμάχων από τον στρατό της Μιανμάρ.

Ο Άντριους ζήτησε από τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με άλλες χώρες για να εμποδίσουν την πρόσβαση της χούντας στα όπλα. Όπως εξήγησε, έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο αναφέρει ότι η χούντα στη Μιανμάρ έχει εισάγει όπλα και άλλο εξοπλισμό αξίας τουλάχιστον 1 δισεκ. δολαρίων μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ