«Τα δεδομένα μας δείχνουν έναν ανθρώπινο απολογισμό των συγκρούσεων πολύ υψηλότερο από αυτόν που είχε αναφερθεί προηγουμένως και, παρά το γεγονός ότι η χούντα είναι ο βασικός ένοχος, οι δυνάμεις κατά της χούντας έχουν πολύ αίμα στα χέρια τους», υπογράμμισε ο Στέιν Τόνεσον, ένας από τους δύο συντάκτες της έκθεσης.
Η έκθεση εκτιμά σε 6.337 τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν «για πολιτικούς λόγους» από την 1η Φεβρουαρίου 2021 ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 και σε 2.614 τον αριθμό των τραυματιών την ίδια περίοδο.
Ο αριθμός αυτός είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που κυκλοφορούσε μέχρι τώρα, ακόμη και από διεθνείς οργανισμούς.
Πάντα σύμφωνα με την έκθεση αυτή, σχεδόν για τα μισά θύματα (3.000) ευθύνεται το καθεστώς –στρατός, αστυνομία, πολιτοφυλακές-, για 2.152 ένοπλοι αντιπολιτευόμενοι μαχητές, για 12 άλλοι άμαχοι που δεν πρόσκειται ούτε στο καθεστώς ούτε στην αντιπολίτευση, ενώ άγνωστοι είναι οι δράστες του φόνου 1.170 ανθρώπων.
«Είναι ένας αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρουν συνήθως τα μέσα ενημέρωσης και παρ’ όλα αυτά δεν πρόκειται παρά για μια εκτίμηση, με βάση τους θανάτους που έχουν καταγράψει αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης», υπογράμμισαν οι συντάκτες της, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι ακόμη υψηλότερος.
Μετά την ανατροπή της κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο στρατός της Μιανμάρ προχώρησε σε ευρεία καταστολή των αντιφρονούντων, καταπνίγοντας κάθε φωνή αντιπολίτευσης και συλλαμβάνοντας περισσότερους από 23.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τοπικής οργάνωσης.