Η Ουκρανία είναι έτοιμη να τροποποιήσει τους νόμους της σχετικά με τα δικαιώματα μειονοτήτων έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κιέβου στην δυτική σελίδα Financial Times.
Νέες Τροποποιήσεις
Η Όλγκα Στεφανίσινα, επικεφαλής της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε πως το Κίεβο ήταν έτοιμο να προβεί σε «περαιτέρω αλλαγές» στους νόμους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε γλώσσες μειονοτήτων, υπό την προϋπόθεση πως θα διατηρείται ισορροπία με τις ώρες που τα μαθήματα θα διδάσκονται στα ουκρανικά.
Το παραπάνω ζήτημα έχει αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στο ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν μέχρι τον Δεκέμβριο να αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις, ωστόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει επανειλημμένα απειλήσει να ασκήσει βέτο στην όλη διαδικασία εάν οι Ουκρανοί δεν επιλύσουν το ζήτημα με τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Παράλληλα, ο Ούγγρος ηγέτης έχει κατηγορήσει το Κίεβο για «Ουγγροφοβία».
Η Ουκρανία όπως είναι λογικό φιλοξενεί δεκάδες διαφορετικές μειονότητες, με την περιφέρεια της Υπερκαρπαθίας να αποτελεί το σπίτι περίπου 80 χιλιάδων Ούγγρων. Η προστασία των δικαιωμάτων τους είναι μία από τις 7 μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να πραγματοποιηθεί πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις ένταξης του Κιέβου.
Ουκρανοί αξιωματούχοι θα ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία και την Ρουμανία σε μία προσπάθεια της χώρας να διασφαλίσει μία συμφωνία για την εισαγωγή μαθημάτων σε γλώσσες μειονοτήτων σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο Ουκρανός αναπληρωτής πρωθυπουργός δήλωσε βέβαια πως οι εθνικές μειονότητες πρέπει να μαθαίνουν αρκετά καλά την ουκρανική γλώσσα έτσι ώστε να μπορούν να αποκτήσουν μελλοντικά υψηλότερη εκπαίδευση ή να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα σε κάποια περιοχή εκτός από αυτές που ζουν οι μειονότητές τους.
Η Στεφανίσινα επαίνεσε τους ήδη εφαρμοσμένους κανονισμούς, οι οποίοι αναγκάζουν τους μαθητές να μελετούν περισσότερο την ουκρανική γλώσσα.
«Έχει επιτευχθεί μία ισορροπία που δουλεύει καλά. Οπότε πρέπει να το λάβουμε υπόψη αυτό» δήλωσε η Ουκρανίδα.
Όπως και να έχει το Κίεβο δεν παύει να φοβάται πως ο Όρμπαν θα ασκήσει βέτο στις ουκρανικές προσπάθειες ένταξης στην Ε.Ε. Επίσημοι στην ουκρανική πρωτεύουσα και τις Βρυξέλες θεωρούν τον Ούγγρο πρωθυπουργό σύμμαχο της Μόσχας, ενώ πιστεύουν πως δεν ενδιαφέρεται τόσο στην εύρεση μίας λύσης για το ζήτημα της εκπαίδευσης, απλά εκτιμούν πως ο Όρμπαν χρησιμοποιεί αυτό το θέμα ως δικαιολογία για να καθυστερήσει τις διαπραγματευτικές συζητήσεις του Δεκεμβρίου.