Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

"Προέλαση" του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη: Ενεργοποιήθηκε νέα μονάδα Εφεδρείας για υποστήριξη αποστολών- Κολοσσιαία άσκηση ναρκοπολέμου με ελληνική συμμετοχή

Η Εφεδρεία Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών ενεργοποιεί νέα μονάδα στην Ευρώπη, με στόχο τη διαχείριση των μέσων υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας των αποστολών του αμερικανικού στρατού στον τομέα Ευρώπη-Αφρική, καθώς την ίδια στιγμή ολοκληρώθηκε μεγάλη άσκηση ναρκοπολέμου του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή και της Ελλάδας.

Η 7η Διοίκηση Υποστήριξης Αποστολών αποχαιρέτησε την 361η Ταξιαρχία Πολιτικών Υποθέσεων και καλωσόρισε την 163η Ομάδα Περιφερειακής Υποστήριξης κατά τη διάρκεια μιας συνδυασμένης τελετής, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 στο Daenner Kaserne, Kaiserslautern, Γερμανία.

"Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή γιατί είμαστε μέρος της ιστορίας", δήλωσε η ταξίαρχος Karen Monday-Gresham, διοικητής της 7ης MSC. "Μετά από χρόνια πιστής και επιτυχημένης υπηρεσίας, αποχαιρετούμε την 361η Ταξιαρχία Πολιτικών Υποθέσεων".

Από την επαναδραστηριοποίηση της μονάδας τον Σεπτέμβριο του 2010, η 361η διατηρούσε ρόλο ως το μοναδικό εμπροσθοβαρές στοιχείο πολιτικών υποθέσεων στο εφεδρικό στοιχείο, παρείχε μονάδες για την υποστήριξη της επιχείρησης Enduring Freedom (2012), και υποστήριξε δεκάδες ασκήσεις του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική, εμπλεκόμενη με συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Monday-Gresham καλωσόρισε την ομάδα διοίκησης και τη νεοενεργοποιημένη 163η Ομάδα Περιφερειακής Υποστήριξης. "Έχουμε επίσης την τύχη να συγκροτήσουμε μια νέα ταξιαρχία, την 163η Ομάδα Περιφερειακής Υποστήριξης", δήλωσε.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των πόρων και των δυνατοτήτων υποστήριξης για το σύνολο του Στρατού βρίσκονται στην εφεδρεία του Στρατού. Η μονάδα, που εδρεύει στο Camp Normandy, Grafenwoehr, Γερμανία, είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των μέσων υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας για την υποστήριξη των αποστολών του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη-Αφρική.

Οι μονάδες που ενεργοποιούνται με την 163η RSG περιλαμβάνουν το 97ο Χημικό Τάγμα, το 729ο Τάγμα Μεταφορών και το 783ο Τάγμα Στρατιωτικής Αστυνομίας.

Ολοκληρώθηκε μεγάλη άσκηση ναρκοπολέμου του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή της Ελλάδας

Ειδικοί σε θέματα αντιναρκικών μέτρων από 19 συμμαχικά και συνεργαζόμενα κράτη συγκεντρώθηκαν για την άσκηση Dynamic Move 23-II του ΝΑΤΟ από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου στην Ιταλική Διοίκηση Ναρκοπολέμου και Υδρογραφίας (MARICODRAG) στη Λα Σπέτσια της Ιταλίας. Στην επίμαχη άσκηση συμμετείχε και η Ελλάδα.

Η Dynamic Move είναι η εξαμηνιαία άσκηση της Συμμαχικής Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (MARCOM) σε τακτικό επίπεδο με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή για το διοικητήριο ναυτικών αντιναρκικών μέτρων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος της άσκησης διάρκειας δύο εβδομάδων ήταν να ενδυναμώσει πολυεθνικές ομάδες από τα επιτελεία της Μόνιμης Ομάδας Αντιμετώπισης Ναρκών του ΝΑΤΟ 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 - SNMCMG2) να διεξάγουν επιχειρήσεις αντιμετώπισης ναρκών σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων για την πιστοποίηση της Δύναμης Απόκρισης του ΝΑΤΟ, εκτός από την εκπαίδευση του εθνικού προσωπικού αντιμετώπισης ναρκών. Χρησίμευσε επίσης ως πλατφόρμα για την αξιολόγηση νέων δογμάτων και πειραματικών τακτικών. 

Η ελεύθερη κυκλοφορία στη θάλασσα είναι απαραίτητη ανά πάσα στιγμή για όλους, στρατιωτικούς και πολίτες. Οι ναυτικές νάρκες, από πολύ βασικές έως υψηλής τεχνολογίας, είναι ένα ελκυστικό και αποτελεσματικό όπλο που διαθέτουν τόσο τα κράτη όσο και οι μη κρατικοί φορείς για να επηρεάσουν τη θαλάσσια κυκλοφορία. Για να καταστεί δυνατή η διατήρηση των θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας και η άσκηση ελέγχου και άρνησης της θάλασσας, ο ναυτικός ναρκοπόλεμος αποτελεί βασική ικανότητα. 

Αν και η άσκηση πραγματοποιήθηκε αυστηρά στην ξηρά, επέτρεψε στους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν ένα ειδικό σύστημα υπολογιστών πολεμικού παιχνιδιού στο MARICODRAG σε ένα ασφαλές περιβάλλον με ταχεία ανατροφοδότηση από τους εκπαιδευτές προς το εκπαιδευτικό κοινό. Οι συμμετέχοντες προσομοίωσαν τον πολυεπίπεδο συντονισμό μεταξύ σκαφών επιφανείας, μη επανδρωμένων υποβρύχιων και εναέριων μέσων για την επιτυχή διεξαγωγή επιχειρήσεων αντιμετώπισης ναρκών στη θάλασσα για την υποστήριξη ανθρωπιστικής βοήθειας και αμφίβιων επιχειρήσεων. 

Βασισμένη σε ένα πλασματικό σενάριο με τη χρήση πραγματικής γεωγραφίας, η άσκηση επέτρεψε στους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν ρεαλιστικούς υπολογισμούς για την επίλυση προκλήσεων όπως ο χρόνος που απαιτείται για τις εργασίες εκκαθάρισης ναρκών, η διοικητική μέριμνα και η αναμενόμενη απόσταση και κατεύθυνση παρασύρσεως των ναρκών. Περιελάμβανε επίσης σενάρια που αφορούσαν την αντιμετώπιση της απειλής σε κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές. Το προσωπικό έκανε πρόβα τις απαιτήσεις διοίκησης και ελέγχου για τη διαχείριση πολλαπλών ναρκαλιευτικών σκαφών που λειτουργούν σε ένα σύνολο διαφορετικών επιπέδων βάθους νερού, σύνθεσης πυθμένα και καιρικών συνθηκών σε πολλές τοποθεσίες.

Η DYME 23-II περιλαμβάνει συμμαχικούς συμμετέχοντες και σχεδιαστές από την Αλβανία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τον Καναδά, την Κροατία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ισπανία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες (15 έθνη) και παρατηρητές από τους εταίρους του ΝΑΤΟ Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ιράκ και Ουκρανία (4 έθνη). 
 
Η SNMCMG2 είναι μία από τις δύο ομάδες ναρκοαντιμετώπισης του ΝΑΤΟ που αναφέρονται στη MARCOM. Με έδρα το Northwood του Ηνωμένου Βασιλείου, η MARCOM είναι η κεντρική διοίκηση όλων των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και ο διοικητής της MARCOM είναι ο κύριος σύμβουλος ναυτιλίας της Συμμαχίας. Όπως και οι αντίστοιχες χερσαίες και εναέριες μονάδες της (LANDCOM και AIRCOM), η MARCOM αναφέρεται απευθείας στη Συμμαχική Διοίκηση Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, η οποία βρίσκεται στη Μονς του Βελγίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...