Επιστήμονες κατάφεραν να αναγνωρίσουν τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν για την περίτεχνη ταρίχευση μια γυναίκας υψηλής κοινωνικής τάξης στην Αρχαία Αίγυπτο περίπου το 1450 π.Χ., και να αναπαράγουν την οσμή τους σε ένα σκεύασμα που αποκαλούν «άρωμα της αιωνιότητας».
Ο συνδυασμός των συστατικών που περιλαμβάνει «μελισσοκέρι, φυτικά έλαια, λίπος, πίσσα, ρετσίνι πευκοειδών, βάλσαμο και κόμμι από το φυτό Πιστακία (μαστιχόδεντρο)» χρησιμοποιήθηκε για τη συντήρηση των οργάνων της Σενετνάι, η οποία υπήρξε παραμάνα του φαραώ Αμενχοτέπ Β'.
Τα Κανωπικά αγγεία της Σενετνάι (αγγεία που χρησιμοποιούσαν κατά την ταρίχευση οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι για την αποθήκευση των εσωτερικών οργάνων για τη μετά θάνατον ζωή) ανακαλύφθηκαν σε έναν τάφο στην Κοιλάδα των Βασιλέων το 1900 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.
Η ερευνήτρια Μπάρμπαρα Χιούμπερ και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν έξι δείγματα από υπολείμματα που βρέθηκαν σε δύο από αυτά τα αγγεία, που περιείχαν τους πνεύμονες και το συκώτι της Σενετνάι, σύμφωνα με τις ιερογλυφικές επιγραφές που υπήρχαν πάνω τους.
Όπως αναφέρουν στην έρευνά τους, πολλά από αυτά τα συστατικά δεν ήταν διαθέσιμα στην Αίγυπτο και χρειάστηκε να τα προμηθευτούν οι ταριχευτές από άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ακριβές και δυσεύρετες ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν στη ταρίχευση της γυναίκας επιβεβαιώνουν πόσο υψηλό ήταν το κύρος της στην αιγυπτιακή κοινωνία, κάτι που αντανακλούσε εξάλλου και ο τίτλος που της είχε αποδοθεί, «Στολίδι του Βασιλιά».
Το σκεύασμα που δημιούργησαν οι ερευνητές θα εκτεθεί στο Μουσείο Moesgraard της Δανίας αυτό το φθινόπωρο, σύμφωνα με τη New York Post.