Ινδικά ενημερωτικά δίκτυα καταγγέλλουν ότι ένας χάρτης δημοσίευσε το υπουργείο φυσικών πόρων της Κίνας παρουσιάζει το Αρουνατσάλ Πραντές και το οροπέδιο Ακσάι Τσιν ως κινεζική επικράτεια.
«Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν βασίζονται πουθενά», είπε ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Arindam Bagchi. Υπογράμμισε πως με τέτοιες κινήσεις, η Κίνα "δυσκολεύει την επίλυση των συνοριακών διαφορών". Δεν υπάρχει ακόμα επίσημη απάντηση από το Πεκίνο.
Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών S Jaishankar χαρακτήρισε τον ισχυρισμό της Κίνας "αβάσιμο". "Η Κίνα έχει δημοσιεύσει και στο παρελθόν χάρτες που ισχυρίζεται περιοχές που ανήκουν σε άλλες χώρες. Δεν είναι κάτι νέο από αυτούς", σχολίασε σε τηλεοπτική συνέντευξη. Η Ινδία διαμαρτύρεται μετά από συνομιλίες μεταξύ του Ναρέντρα Μόντι και του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Ένας Ινδός αξιωματούχος αναφέρει ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε περισσότερη συνεργασία στα αμφιλεγόμενα σύνορα.
Η Ινδία έχει αντιδράσει εντονότατα στις προσπάθειες της Κίνας να διεκδικήσει ινδικό έδαφος. Τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, 3.440 χλμ. στα Ιμαλάια, είναι διαφιλονικούμενα και δεν έχουν καθοριστεί επαρκώς. Συχνά υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτικών των δύο χωρών, όπως τον Δεκέμβριο στην πόλη Tawang. Η Κίνα ισχυρίζεται ότι το Arunachal Pradesh ανήκει σε αυτήν, κάτι που η Ινδία απορρίπτει.
Τον Απρίλιο, η Ινδία αντέδρασε στην προσπάθεια της Κίνας να αλλάξει το όνομα 11 περιοχών στο Arunachal Pradesh, τονίζοντας την αδιαπραγμάτευτη θέση της. Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις Ινδίας-Κίνας έχουν τεταμένες, με τον σοβαρότερο περιστατικό να είναι μια θανατηφόρα σύγκρουση το 2020 στην κοιλάδα Galwan.