Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι πιθανό να μην παρευρεθεί στη σύνοδο των ηγετών της G20 στην Ινδία την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Δύο Ινδοί αξιωματούχοι, ένας διπλωμάτης με έδρα την Κίνα και ένας αξιωματούχος που εργάζεται για την κυβέρνηση μιας άλλης χώρας της G20 ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ αναμένεται να εκπροσωπήσει το Πεκίνο στη συνάντηση που θα γίνει 9-10 Σεπτεμβρίου στο Νέο Δελχί.
Ο Λι είναι επίσης πιθανό να παραστεί σε μια σύνοδο κορυφής ηγετών της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας στην Τζακάρτα της Ινδονησίας στις 5-7 Σεπτεμβρίου.
Στη σύνοδο κορυφής στην Ινδία επρόκειτο να συναντηθούν Σι Τζινπινγκ και Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του, καθώς οι δύο υπερδυνάμεις επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις τους που επιδεινώνονται από μια σειρά εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων.
Ο Κινέζος πρόεδρος συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα ταξιδέψει στο Νέο Δελχί και αντ' αυτού θα στείλει τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος από την Ινδία που φιλοξενεί τη σύνοδο είπε στο Reuters ότι «γνωρίζουμε ότι θα έρθει ο πρωθυπουργός».
Όλοι οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας καθώς δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.
Η προσδοκία για μια συνάντηση μεταξύ του Σι Τζινπινγκ και του Τζο Μπάιντεν έχει τροφοδοτηθεί από μια σειρά ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ που επισκέφθηκαν το Πεκίνο τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξιδιού της υπουργού Εμπορίου Gina Raimondo νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Μια άλλη επικείμενη σύνοδος κορυφής που συζητείται για ενδεχόμενες συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών είναι η συνάντηση των ηγετών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στο Σαν Φρανσίσκο στις 12-18 Νοεμβρίου.
Αρκετές υπουργικές συνεδριάσεις της G20 στην Ινδία πριν από τη σύνοδο κορυφής έχουν χαρακτηριστεί από διαφωνίες καθώς η Ρωσία και η Κίνα αντιτάχθηκαν από κοινού σε κοινές δηλώσεις που περιλάμβαναν παραγράφους που καταδίκαζαν τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι.