Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια ανάρτηση που έκανε στα social media ο Δανός σκηνοθέτης Λαρς Φον Τρίερ, επικρίνοντας την πρωθυπουργό της χώρας του για τη δωρεά F-16 στην Ουκρανία και τις φωτογραφίες του με τον Ζελένσκι.
«Και οι ρωσικές ζωές έχουν αξία!» έγραψε στο Instagram o εκκεντρικός δημιουργός του κινηματογράφου, μετά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Δανία, όπου μαζί με τη Μέττε Φρεντέρικσεν επιθεώρησαν τα μαχητικά αεροσκάφη που θα παραδοθούν στο Κίεβο.
Ο Φον Τρίερ απηύθυνε την ανάρτησή του «στον κ. Ζελένσκι και τον κ. Πούτιν, αλλά κυρίως στην κυρία Φρεντέρικσεν (η οποία εχθές, σαν να ήταν ερωτοχτυπημένη, πόζαρε χαμογελώντας πλατιά στο πιλοτήριο μίας από τις πιο τρομαχτικές μηχανές θανάτου της εποχής μας)».
Ο 67χρονος σκηνοθέτης, ο οποίος πρόσφατα είχε προκαλέσει αίσθηση με την αγγελία που είχε δημοσιεύσει αναζητώντας σύντροφο και μούσα, απενεργοποίησε τα σχόλια στην ανάρτησή του. Ωστόσο η αντίδραση Ουκρανών αξιωματούχων ήταν άμεση. «Ο πόλεμος δεν είναι ταινία όπου οι ηθοποιού υποδύνονται τη ζωή και τον θάνατο. Πίσω από κάθε ζωντανό Ρώσο τρομοκράτη υπάρχει ένας νεκρός Ουκρανός. Η επιλογή ανάμεσα στον δήμιο και το θύμα μετατρέπεται σε τραγωδία όταν ο καλλιτέχνης επιλέγει την πλευρά του δήμιου» δήλωσε ο Ολέξιι Ντανίλοφ, επικεφαλής της του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας.
Ο αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα του ζει σε μια σκληρή πραγματικότητα, στην οποία οι Ρώσοι είναι δολοφόνοι και ζήτησε από τον Φον Τρίερ να σκεφτεί πως θα ένιωθε εάν στην πόλη του έπεφταν κάθε μέρα ρωσικοί πύραυλοι και τα αγαπημένα του πρόσωπα έπεφταν θύματα δολοφονίας ή βιασμού από τους εισβολείς.
Ο 67χρονος Φον Τρίερ είχε γράψει την Πέμπτη ότι υποστηρίζει την Ουκρανία με όλη του την καρδιά, απλώς θεώρησε ότι έπρεπε να δηλώσει το «προφανές», ότι δηλαδή όλες οι ζωές σε αυτόν τον κόσμο έχουν αξία, «μια ξεχασμένη φράση από μία εποχή που ο πασιφισμός ήταν αρετή».
Ο αμφιλεγόμενος σκηνοθέτης είχε προκαλέσει και στο παρελθόν αίσθηση με δηλώσεις του. Το 2011, σε συνέντευξη Τύπου στις Κάννες είχε πει ότι «κατανοεί» τον Χίτλερ, μια δήλωση για την οποία είχε στη συνέχεια ζητήσει συγγνώμη.