Κόσμος

Πολύνεκρη μάχη μεταξύ αστυνομικών και ομάδας τρομοκρατών στη Μπουρκίνα Φάσο

Πέντε μέλη της αστυνομίας της Μπουρκίνα Φάσο, που εκτελούσαν αναγνωριστική αποστολή, έχασαν τη ζωή τους προχθές Σάββατο κατά τη διάρκεια επίθεσης στο κεντροανατολικό τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο χθες Κυριακή, συμπληρώνοντας πως σαράντα «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στην ανταπόδοση των δυνάμεων ασφαλείας.

Μετά το μεσημέρι προχθές Σάββατο «ο 7ος σχηματισμός κινητών μονάδων επέμβασης της αστυνομίας ενεπλάκη σε μάχη με ομάδα τρομοκρατών κοντά στην κοινότητα Ντιουγκό-Γιουργκά», στην επαρχία Κουλπελογκό, κοντά στα σύνορα με το Τόγκο, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο.

«Το συμβάν, που σημειώθηκε ενώ η μονάδα εκτελούσε αποστολή αναγνώρισης, στοίχισε τη ζωή σε πέντε αστυνομικούς. Άλλοι τέσσερις, τραυματίες, απομακρύνθηκαν από εκεί και τους προσφέρθηκαν φροντίδες», συνεχίζει το δελτίο Τύπου του επιτελείου.

Στην ανταπόδοση των πυρών «εξουδετερώθηκαν» (σ.σ. σκοτώθηκαν) «τουλάχιστον σαράντα τρομοκράτες», ενώ «κατασχέθηκε υλικό», διαβεβαίωσε ο στρατός, προσθέτοντας πως «βρίσκονται σε εξέλιξη εκκαθαριστικές επιχειρήσεις για να καταστεί ασφαλής η ζώνη».

Η επαρχία Κουλπελογκό βρίσκεται στην Κεντροανατολική περιφέρεια, όπου είχε ήδη διαπραχθεί τζιχαντιστική επίθεση αυτόν τον μήνα.

Την 7η Αυγούστου, τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κοινότητα Νοαό, κοντά στην πόλη Μπιτού, σύμφωνα με πηγές στα σώματα ασφαλείας και στις τοπικές αρχές και κατοίκους της περιοχής.

Στα μέσα Ιουλίου, ο μεταβατικός πρόεδρος, ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, που κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου του 2022, κατήγγειλε τις ολοένα συχνότερες «επιθέσεις εναντίον αμάχων», κρίνοντας πως οι τζιχαντιστές δείχνουν πόσο «άνανδροι» είναι.

Από το 2015, η Μπουρκίνα Φάσο βρίσκεται αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες επιθέσεις αποδιδόμενες σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, που ορκίζονται πίστη είτε στην αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος.

Έκτοτε, η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 16.000 πολίτες και στρατιωτικούς, σύμφωνα με τους αριθμούς της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, εξ αυτών 5.000 μόνο μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Έχει επίσης προκαλέσει τον εκτοπισμό δύο εκατομμυρίων και πλέον πολιτών στο εσωτερικό της χώρας, κατά την ίδια πηγή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ