Κόσμος

Τι αναφέρουν τα τουρκικά πρωτοσέλιδα σχετικά με την επίθεση στην Κύπρο

Αυτονόητη η αντίδραση του Τουρκικού τύπου καθώς άλλη μια φορά παρουσιάζει τα γεγονότα από την σκοπιά της Τουρκίας και των Κατεχομένων, εξαπολύοντας πυρά κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης.

Τα πρωτοσέλιδά του φιλοξενούν τα καταδικαστέα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην νεκρή ζώνη στην Πύλα, όταν Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε άνδρες της UNFICYP με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά:

«Η UNFICYP μπήκε στην ΤΔΒΚ με… ελληνική πρόκληση» είναι ο τίτλος του άρθρου της hurriyet.com.tr.  Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «ο στρατός του ΟΗΕ μπήκε στην ΤΔΒΚ μετά από ενόχληση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για να σταματήσει τους Τουρκοκύπριους εργάτες που εκτελούσε οδικά έργα στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι μέσα στην νεκρή ζώνη απαγορεύονται οποιαδήποτε έργα, πόσο μάλλον όταν επιδιώκεις να ενώσεις ένα μικτό χωριό, όπως είναι η Πύλα, που ελέγχεται από την Ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών με τα κατεχόμενα εδάφη.

Σύμφωνα με τη yeni safak ο υπουργός Εξωτερικών του Ψευδοκράτους σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το έργο προετοιμάστηκε για εξαιρετικά ανθρωπιστικούς σκοπούς και χωρίς απώτερα κίνητρα. «Ένα τέτοιο έργο έγινε για να διευκολύνει τη ζωή του τουρκοκυπριακού λαού, ο οποίος αφέθηκε στο έλεος των Ελληνοκύπριοι και στις βρετανικές βάσεις».

Ο Ertuğruloğlu στην ανακοίνωσή του τόνισε ότι «η ΤΔΒΚ δεν έχει σκοπό να κλέψει γη από κάπου.»

Ψευδοκράτος: Δεν τραυματίστηκαν στρατιώτες του ΟΗΕ

Το Υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι στρατιώτες του ΟΗΕ τραυματίστηκαν ή τα οχήματά τους δέχθηκαν επίθεση και καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της έντασης στο χωριό Πύλα. Το υπουργείο έκρινε επίσης «απαράδεκτη» την καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα νέο βίντεο έρχεται στο φως της δημοσιότητας, με τους Τουρκοκύπριους να επιτίθενται με μπουλντόζες στους στρατιώτες του ΟΗΕ, αλλά και να τους πετούν στο έδαφος και να τους κλωτσούν.

Πυρά Τατάρ κατά ΟΗΕ

Μιλώντας στη Hürriyet για την ένταση, ο πρόεδρος Της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι « καταδικάζει τη στάση του ΟΗΕ» και είπε: «Δεν μου άρεσε η στάση του ΟΗΕ. Δεν συμπεριφέρεσαι έτσι σε ένα ανθρωπιστικό ζήτημα.   Οι Τουρκοκύπριοι στο Πύλα θα μπορούσαν να ταξιδέψουν από και προς την ΤΔΒΚ από τις βρετανικές βάσεις σε περίπτωση ασθένειας ή έκτακτης ανάγκης. Η διαδρομή των 5 λεπτών χρειαζόταν μερικές φορές μια ώρα. Επεκτείνουμε τον υπάρχοντα χωματόδρομο ενημερώνοντας τον ΟΗΕ, τι φταίει αυτό…» είπε.

 Τ/κ Κοινοτάρχης Πύλας: «Ανεπιθύμητο αυτό που συνέβη… η κοινότητα συνδέεται πλέον με την ΤΔΒΚ – Θα γίνουν διπλωματικές συνομιλίες»

Ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης της Πύλας, Βεϊσάλ Γκιουντέν μιλώντας στον τουρκοκυπριακό Τύπο ανέφερε ότι «επιτεύχθηκε προσωρινός συμβιβασμός στην περιοχή και ότι τα έργα οδοποιίας θα συνεχιστούν μέχρι ένα ορισμένο σημείο».

Σύμφωνα με τη «Γενί Ντουζέν», ο κ. Γκιουντέν έκανε λόγο για «μια ανεπιθύμητη κατάσταση» και δήλωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανήσυχοι για τα μακροχρόνια προβλήματα στο οδόφραγμα του Περγάμου.

Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σοβαρές συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο εν λόγω οδόφραγμα, ο κ. Γκιουντέν πρόσθεσε ότι «έχουμε καταβάλει σοβαρές προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κοινότητα, της οποίας οι δεσμοί στον βορρά έχουν αυξηθεί, θα μπορεί να μετακινείται με άνεση».

Ως εκ τούτου, είπε, «δυστυχώς, η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα έχει αρχίσει να επηρεάζει σοβαρά την κοινότητα της Πύλας. Έπρεπε να βρούμε μια διέξοδο. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, συζήτησα αυτό το θέμα με όλους τους συνομιλητές μου. Αυτό που ήταν σημαντικό για εμάς ήταν να βρούμε μια εναλλακτική διαδρομή και να βρούμε μια διέξοδο που θα διευκόλυνε τη ζωή μας πέρα από το υφιστάμενο οδόφραγμα».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έθεσε το αίτημά του στα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα αυτό και ότι «στη συνέχεια η διπλωματία και άλλες μονάδες ασφαλείας έκαναν την απαραίτητη εργασία για το θέμα αυτό. Αυτή η διαδικασία συνεχίστηκε με αυτόν τον τρόπο μέχρι σήμερα, αλλά με κάποιο τρόπο έπρεπε να ξεκινήσει αυτή η πορεία».

Στη συνέχεια ο κ. Γκιουντέν ανέφερε ότι «δυστυχώς, ο ΟΗΕ ανταποκρίθηκε σε αυτό το ανθρωπιστικό αίτημα με μια πολύ απάνθρωπη προσέγγιση. Δυστυχώς, θυσίασαν το ανθρωπιστικό, θετικό αίτημά μας στο βωμό της γραφειοκρατίας και τη διπλωματίας». Δεν προέκυψε, είπε, «καμία λύση και η διαδικασία μπλοκαρίστηκε. Εάν εμείς, ως Τουρκοκύπριοι της Πύλας, θέλουμε να συνεχίσουμε την ύπαρξή μας σε αυτό το χωριό, χρειαζόμαστε μια εναλλακτική διαδρομή».

Η διάνοιξη του δρόμου ήταν, όπως είπε, το προσωπικό του αίτημα. Ξεκίνησε μια διαδικασία σχετικά με το δρόμο αυτό, η διπλωματική λύση έφτασε σε ένα σημείο και σταμάτησε σε κάποιο σημείο, πρόσθεσε.

«Είχαμε κουραστεί να χάνουμε περισσότερο χρόνο και αυτή η διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει και ξεκίνησε. Δυστυχώς προκλήθηκε ένταση πέρα από τις επιθυμίες μας. Ωστόσο, τουλάχιστον επιτεύχθηκε μια προσωρινή συμφωνία. Ο δρόμος θα φτάσει σε ένα ορισμένο σημείο, και μετά από ένα ορισμένο σημείο θα μπει στο παιχνίδι η διπλωματία. Μπορώ να πω ότι το πρόβλημα που βιώνουμε έχει μπει σε τροχιά επίλυσης», ανέφερε.

Κατά πάσα πιθανότητα σήμερα το βράδυ, αύριο η ένταση θα μειωθεί, δήλωσε ο Τ/κ κοινοτάρχης.

Τουλάχιστον, πρόσθεσε, δόθηκε άλλη μια ευκαιρία στη διπλωματία. «Η διαδικασία για το δρόμο θα προχωρήσει όσο πιο μακριά μπορεί. Ελπίζω ότι ο ΟΗΕ θα κατανοήσει αυτή την υπόθεση. Υπάρχουν πολλά παρόμοια παραδείγματα στην περιοχή και αυτά αντιμετωπίστηκαν με κατανόηση. Νομίζω ότι από ένα σημείο και μετά, αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την παροχή της άδειας του ΟΗΕ, την οποία χρειαζόμαστε, και θα δημιουργηθεί η ευκαιρία να ζήσουμε ανθρώπινα και να μετακινούμαστε ανθρώπινα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...