Περίπου χίλιοι μετανάστες έφτασαν, από το Σάββατο, στο νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας, αφού διέσχισαν τη Μεσόγειο με διάφορα σκάφη.
Οι μετανάστες ήρθαν στην Ευρώπη από την Αφρική, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας χώρας. Περίπου 270 μετανάστες σε έξι βάρκες μεταφέρθηκαν στη στεριά στο νησί Λαμπεντούζα το πρωί της Κυριακής από την ιταλική ακτοφυλακή, αφού άλλοι 718 μετανάστες διασώθηκαν από 27 βάρκες το Σάββατο και μεταφέρθηκαν στο νησί περίπου 130 χιλιόμετρα από τις ακτές της Τυνησίας.
Οι μετανάστες είναι όλοι από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, οι περισσότεροι από το Κονγκό, την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, τη Γουινέα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και το Μάλι. Είπαν στις ιταλικές αρχές ότι ξεκίνησαν τη Μεσόγειο από τις τυνησιακές παράκτιες πόλεις Sfax, Gabes και Mahdia.
Ο πρόεδρος της Τυνησίας Kais Saied ανακοίνωσε, στις αρχές του καλοκαιριού, σκληρά μέτρα κατά των μεταναστών από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής που φτάνουν στη χώρα του, μέτρα που φαίνεται να ενίσχυσαν την αναχώρησή τους από την Τυνησία προς την Ευρώπη.
Εξόργισε την ΕΕ και τον ΟΗΕ αφού διακήρυξε ότι «ορδές» παράνομων μεταναστών έχουν γίνει πηγή «βίας και εγκλήματος» και η παρουσία τους στην Τυνησία αποτελεί μέρος μιας «εγκληματικής πράξης» που στοχεύει στην αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης της χώρας της.
Το κέντρο υποδοχής μεταναστών που δημιουργήθηκε στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα έχει χωρητικότητα 400 ατόμων, αλλά αυτό ξεπερνιέται μόνιμα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 2.000 μετανάστες εκεί. Οι ιταλικές αρχές μεταφέρουν τους μετανάστες από αυτό το νησί στην ηπειρωτική Ιταλία, από όπου πολλοί από αυτούς πηγαίνουν σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ρώμης, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, περισσότεροι από 96.300 μετανάστες έχουν αποβιβαστεί στην Ιταλία, σε σύγκριση με 45.700 το σύνολο του περασμένου έτους.