Κόσμος

Τρόμος! Η Β. Κορέα εμφάνισε νέο πυρηνικό όπλο στην παρέλαση της Πιονγιάνγκ

Εκτός από τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Hwasong-17 και Hwasong-18, η Βόρεια Κορέα παρουσίασε στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Πιονγιάνγκ για την Ημέρα της Νίκης ένα νέο πυρηνικό όπλο, τα χαρακτηριστικά του οποίου προκαλούν τρόμο.

Ανώτεροι κινέζοι και ρώσοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τη Βόρεια Κορέα και παρακολούθησαν μαζί με τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν την ετήσια στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγιάνγκ για τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης .

Το «Ερημιτικό Βασίλειο» γιορτάζει το τέλος των εχθροπραξιών στον πόλεμο της Κορέας και συνηθίζει να επιδεικνύει κατά την παρέλαση τα πιο πρόσφατα όπλα του.

Φέτος, παρουσίασε όπως ήταν αναμενόμενο τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Hwasong-17 και Hwasong-18. Η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε τον Hwasong-18 νωρίτερα αυτόν τον μήνα ως μέρος μιας σειράς προκλητικών δοκιμών.

Το νέο υποβρύχιο drone

Εκτός των προηγμένων ICBM της, εμφάνισε ένα νέο υποβρύχιο drone το οποίο οι αναλυτές πιστεύουν ότι λειτουργεί παρόμοια με τορπίλη που φέρει πυρηνικό οπλισμό.

Η ανάπτυξή του δείχνει ότι η χώρα αναζητά νέους τρόπους για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Πράγματι, οι ειδικοί της βιομηχανίας συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι το συγκεκριμένο έχει σχεδιαστεί για να φέρει πυρηνικές κεφαλές, γράφει σε ανάλυσή της η Maya Carlin, αναλύτρια στο Κέντρο Πολιτικής Ασφάλειας.

Τον Απρίλιο, η Πιονγιάνγκ ισχυρίστηκε ότι είχε δοκιμάσει ένα υποβρύχιο μη επανδρωμένο πυρηνικό όπλο (στις φωτογραφίες, κάτω, από την παρέλαση στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα).

Η δοκιμαστική κεφαλή του χαρακτηρισμένου ως «μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος πυρηνικής επίθεσης Haeil-2» πυροδοτήθηκε περίπου τρεις ημέρες αφότου επιχειρούσε στα ανοιχτά της Βόρειας Κορέας.

Ο προκάτοχός του, το Haeil-1, φέρεται να δοκιμάστηκε ένα μήνα πριν και ως καύχημα αναφέρθηκε ότι είναι ικανό να προκαλέσει «ραδιενεργό τσουνάμι».

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι από το 2021 η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 50 δοκιμαστικές εκτοξεύσεις με το μη επανδρωμένο υποβρύχιο όπλο της.

Το 2022, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν επίσης ότι τα Haeil επέδειξαν πλήρεις επιχειρησιακές ικανότητες.

Τι γνωρίζουμε για τα Haeil

Οι ειδικοί του The Drive το συνέκριναν με τη ρωσική τορπίλη Poseidon. Γνωστό και ως Status-6 στη Ρωσία, αυτό το αυτόνομο υποβρύχιο όχημα μπορεί να φέρει πυρηνικό και συμβατικό εξοπλισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρόμοιο με το Poseidon, το βορειοκορεατικό drone διαθέτει έναν προωθητή αντλίας εκτόξευσης (pump-jet) στο πίσω μέρος. Ωστόσο, όπως περιγράφεται από το The Drive, πιθανότατα βασίζεται στην πρόωση με μπαταρία, ενώ το Poseidon είναι πυρηνοκίνητο.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη, σ’ αυτό το σημείο, ότι η Βόρεια Κορέα εργάζεται για τα είδη πυρηνικών τεχνολογιών που θα παρείχαν έναν αρκετά μικρό αντιδραστήρα για να τροφοδοτήσει ένα τέτοιο όχημα.

Οπως και να ‘χει, το βεληνεκές του όπλου που η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει εναντίον του Νότου, ή ακόμα και της Ιαπωνίας, ακόμη και αν περιπλανηθεί για κάποιο διάστημα πριν επιτεθεί, είναι πολύ μικρότερο από εκείνο για το οποίο προορίζεται το Poseidon».

Ενώ τα Haeil δεν έχουν τις ικανότητες του Poseidon, απειλούν τους αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή παρέχουν στην Πιονγιάνγκ τη δυνατότητα να εξαπολύει επιθέσεις σε στρατηγικά σημαντικές τοποθεσίες με όπλα που δεν εντοπίζονται.

Επεκτεινόμενη ανάπτυξη όπλων

Το ντεμπούτο του υποβρύχιου drone στη φετινή παρέλαση της Ημέρας της Νίκης έρχεται καθώς η Πιονγιάνγκ επιταχύνει τον ρυθμό των απειλών, των προκλήσεων και της ανάπτυξης όπλων.

Παρά τη δέσμευση της χώρας το 2018 να εργαστεί για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 δοκιμές πυραύλων τον τελευταίο χρόνο.

Εκτός από τους βαλλιστικούς που μπορούν να φτάσουν στη Σεούλ και το Τόκιο, αναπτύσσει συνεχώς νέους μεγαλύτερου βεληνεκούς που έχουν σχεδιαστεί για να χτυπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πιο πρόσφατη εκτόξευση του Hwasong-18 έγινε η πιο μεγάλη χρονικά δοκιμή πυραύλου της χώρας. Σύμφωνα με την Ιαπωνία, ο ICBM με στερεά καύσιμα πέταξε για περισσότερα από 70 λεπτά και κατέπεσε στη θάλασσα ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει εκδώσει πολλά ψηφίσματα που απαγορεύουν όλες τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών από την Πιονγιάνγκ. Το καθεστώς Κιμ τα αψηφά.

Σε γενικές γραμμές, αξιωματούχοι του κλάδου εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα έχει συγκεντρώσει περίπου 40 με 50 πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, μελέτη του 2021 από τη RAND και το Ινστιτούτο Asan ανεβάζει κατά πολύ τον αριθμό τους, σε 116. Η χώρα έχει επίσης πραγματοποιήσει έξι ατομικές δοκιμές όλα αυτά τα χρόνια.

Οπως αναφέρουν οι New York Times, «Το 2017, στην πιο πρόσφατη δοκιμή, η εκτιμώμενη απόδοση των 120 έως 250 κιλοτόνων έκανε τις αμερικανικές βόμβες των 15 έως 20 κιλοτόνων που κατέστρεψαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945 να φαίνονται σαν νάνοι. Η Βόρεια Κορέα πιθανώς έχει αναπτύξει μικροσκοπικές πυρηνικές συσκευές για να προσαρμόζει στις κεφαλές των βαλλιστικών πυραύλων της».

Το «μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος πυρηνικής επίθεσης Haeil-2» κατά τη δοκιμή του

Και επίθεση EMP;

Ενώ η συγκέντρωση βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγιάνγκ είναι από μόνη της ανησυχητική, η ικανότητά της να εξαπολύσει επίθεση ηλεκτρομαγνητικού παλμού (EMP) αυξάνεται επίσης. Δεδομένου ότι η υποδομή δικτύου στις Η.Π.Α. είναι αδύναμη, γερασμένη και χωρίς ανθεκτικότητα, καθίσταται όλο και πιο ευάλωτη σε μια τέτοια απειλή.

Οπως ορίζεται από τον Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών, οι EMP συνδέονται με στοχευμένες επιθέσεις που χρησιμοποιούν πυρηνικές εκρήξεις μεγάλου ύψους ή συμβατικά πυρομαχικά.

Θα ήταν εξαιρετικά καταστροφικές εάν πραγματοποιούνταν, καθώς θα μπορούσαν να απενεργοποιήσουν μόνιμα μεγάλα τμήματα του εθνικού ηλεκτρικού δικτύου, προκαλώντας διακοπή ρεύματος σε όλη τη χώρα.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν για τις τεράστιες επιπτώσεις από μια τέτοια επίθεση, αλλά δεν έχουν γίνει πολλά για την καλύτερη προστασία των εθνικών δικτύων.

Δεδομένου ότι η Πιονγιάνγκ θα μπορούσε να τη πραγματοποιήσει χρησιμοποιώντας ICBM, η συνεχιζόμενη εργασία της σ’ αυτόν τον τομέα προκαλεί σοβαρή ανησυχία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...