Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε να συνδέει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη δική της φιλοδοξία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Πιστεύουμε ότι είναι ξεχωριστά ζητήματα» είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.
«Δεν θεωρούμε ότι θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συνέδεσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών.
Η σύνδεση των δύο ζητημάτων που έγινε από την Τουρκία είναι άλλη μια απαίτηση της Άγκυρας στην μακρά πορεία για να πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία λιμπάζει εδώ και μήνες ακριβώς λόγω των τουρκικών απαιτήσεων.
Τη Δευτέρα, πριν αναχωρίσει για το Βίλνιους και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε πως η Τουρκία περιμένει περισσότερα από 50 χρόνια «στην είσοδο της ΕΕ», ενώ έκανε αναφορά και για τα F-16.
«Υπάρχει μια Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της ΕΕ για περισσότερα από 50 χρόνια. Καλώ αυτές τις χώρες που άφησαν την Τουρκία να περιμένει, να μας ανοίξουν τον δρόμο να ενταχθούμε στην Ένωση. Μετά ας ανοίξουμε και το δρόμο για τη Σουηδία, όπως το κάναμε για τη Φινλανδία. Είμαστε η Τουρκία. Θα τα εκφράσω αυτά στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσω στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής» είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος.
«Θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας σήμερα το βράδυ. Θέλουμε οι υποσχέσεις που δόθηκαν να τηρηθούν. Η Τουρκία κάνει το καθήκον της ως η χώρα που συνεισφέρει τα περισσότερα στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Θα έχουμε διμερείς συναντήσεις με ορισμένους αρχηγούς κρατών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής» συνέχισε ο Ερντογάν.
«Θα επανεξετάσουμε τις αποφάσεις που πήραμε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης προκειμένου να στηρίξουμε τους εταίρους, ιδίως την Ουκρανία. Θα οργανώσουμε επίσης την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία. Σε αυτή τη διαδικασία, ενεργήσαμε με την αλληλεγγύη της συμμαχίας, όπως πάντα. Θα υπάρξει ανανέωση των αμυντικών δαπανών κατά τουλάχιστον 2%. Πάντως, ενώ μιλάμε για αύξηση των αμυντικών δαπανών, βλέπουμε ότι συζητούνται και περιορισμοί» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Για το θέμα των F-16 είπε: «Ο κ. Μπάιντεν λέει ότι κινητοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει για τα F-16. Έχουμε μια σταθερή στάση απέναντι στην τρομοκρατία. Θα είμαστε δυνατοί απέναντι σε όλους τους εχθρούς του ΝΑΤΟ με τα βήματα που θα κάνουμε εδώ ως δύο χώρες για το θέμα των F-16. Έχουμε και την πληρωμή για το F-35. Δεν πήραμε αυτό που πληρώσαμε. Μας λυπεί το γεγονός ότι αυτό σχετίζεται με τη Σουηδία».