Κόσμος

Είναι ο Χακάν Φιντάν ο διάδοχος του Ερντογάν;

Για 13 χρόνια, ο Hakan Fidan παρέμεινε στη σκιά του προστάτη του, πάντα εκεί όταν τον χρειαζόταν σε συναντήσεις, στα παρασκήνια και σε επίσημες φωτογραφίες, αλλά από απόσταση ασφαλείας. Όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταξίδευε στο εξωτερικό με τον υπουργό Εξωτερικών του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν ο άλλος άνθρωπος στην αντιπροσωπεία, ένας πρίγκιπας της σκιώδους πολιτικής, τόσο αποτελεσματικός όσο και διακριτικός.

Τώρα στο τιμόνι της τουρκικής διπλωματίας, ο Φιντάν δεν έχει μιλήσει ποτέ πολύ, αλλά όταν ήταν επικεφαλής της Milli Istihbarat Teskilati (MIT), της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας, η φωνή του δεν είχε λιγότερο βάρος.

Είχε το αυτί του Ερντογάν, τόσο πολύ που παρουσιάστηκε ως ο πιο ισχυρός πολιτικός της χώρας μετά τον μέντορά του. Ο πιο πιστός, υπεύθυνος για καιρό για τη βρώμικη δουλειά του καθεστώτος, θεωρείται ως πιθανός διάδοχος του προέδρου. Ο Ερντογάν είπε κάποτε εύγλωττα ότι ο Φιντάν ήταν το "μαύρο κουτί" του.

Έτσι, όταν ο επανεκλεγείς Ερντογάν έριξε το όνομά του στο προσκήνιο διορίζοντάς τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών τον περασμένο μήνα, η απόφαση δεν αποτέλεσε έκπληξη. Τον είχαν συζητήσει εδώ και καιρό για τη θέση αυτή.

Ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ο Φιντάν διαχειρίστηκε τα φλέγοντα ζητήματα της Μέσης Ανατολής. Άνοιξε το δρόμο για την επανέναρξη των σχέσεων με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Περισσότερο από τον Τσαβούσογλου, ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τη Λιβύη και τη Συρία, με τις οποίες ο Ερντογάν προσπαθεί να ανανεώσει τους δεσμούς με τη βοήθεια της Μόσχας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την τελετουργική μεταβίβαση της εξουσίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Fidan δήλωσε: "Θα ακολουθήσω το εθνικό όραμα της εξωτερικής πολιτικής". Για χρόνια, η Άγκυρα υπερασπίζεται μια διπλωματία που βασίζεται στην έννοια της στρατηγικής αυτονομίας, με στόχο τον ανεξάρτητο καθορισμό της πολιτικής της στη διεθνή σκηνή, χωρίς εξωτερική επιρροή ή περιορισμούς. Αυτό το πλαίσιο ταιριάζει γάντι στον ταλαντούχο γρύλο όλων των ειδικοτήτων.

Στις 21 Ιουνίου, στη διεθνή διάσκεψη για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας στο Λονδίνο, ο Φιντάν δήλωσε: "Η Τουρκία [ήταν] αποφασισμένη να εγγυηθεί την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, της πρώην πατρίδας των Τατάρων Τούρκων".

Η δήλωση αυτή λέει πολλά για τον βαθμό εμπλοκής της τουρκικής κυβέρνησης στην Ουκρανία. Σε μια συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν, με τον οποίο έχει διασταυρωθεί πολλές φορές, ο νέος υπουργός τον αντιμετώπισε με ένα απλό "Ευχαριστώ Τόνι".

Όταν ένα αντίγραφο του Κορανίου κάηκε στη Στοκχόλμη την περασμένη εβδομάδα, ο Φιντάν ήρθε με σκληρά λόγια: "Το να ανέχεσαι τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις είναι σαν να είσαι συνένοχος". Το μήνυμα απευθυνόταν στη Σουηδία, η οποία βλέπει την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους στις 12 Ιουλίου να απομακρύνεται περαιτέρω λόγω της ουγγρικής και τουρκικής κωλυσιεργίας. Ήταν επίσης ένας τρόπος εξυπηρέτησης του ισλαμο-εθνικιστικού εκλογικού σώματος, το θεμέλιο της εξουσίας του Ερντογάν.

Στα 54 του χρόνια, ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών έχει ένα σπάνιο πλεονέκτημα στην Τουρκία: Γνωρίζει όχι μόνο τον στρατό εκ των έσω, αλλά και τα μυστικά και τις περιπλοκές της πολιτικής διοίκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Γεννημένος στην Άγκυρα από πατέρα κουρδικής καταγωγής, αποφοίτησε από τη στρατιωτική ακαδημία και τη στρατιωτική σχολή γλωσσικών σπουδών σε ηλικία 18 ετών. Υπηρέτησε ως οπλίτης για δεκαπέντε χρόνια, προτού ολοκληρώσει τη στρατιωτική του εκπαίδευση στη Γερμανία ως υπαξιωματικός σε μονάδα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Με διπλό πτυχίο - πτυχίο διοίκησης από το Πανεπιστήμιο του Maryland στις Ηνωμένες Πολιτείες και διδακτορικό στις διεθνείς σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα - αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα στην πολιτική ζωή.

Αφού εκπόνησε διατριβή με θέμα την ενεργειακή πολιτική του Ιράν, τοποθετήθηκε διαδοχικά στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη, στη συνέχεια στο Ινστιτούτο Ερευνών των Ηνωμένων Εθνών για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη, προτού ενταχθεί στον Τουρκικό Οργανισμό Συνεργασίας και Ανάπτυξης (TIKA), τον μοχλό επιρροής της Τουρκίας στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως στην Τουρκία.

Γρήγορα εντοπίστηκε, το 2007 εντάχθηκε στο υπουργικό συμβούλιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε πρωθυπουργού, ως αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών, θέση συμβούλου εξωτερικής πολιτικής.

Το 2009, σε μια εποχή που η Άγκυρα προσπαθούσε να φέρει τη Δύση και την Τεχεράνη πιο κοντά στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα, ο Hakan Fidan, ο οποίος συμμετείχε στη διαμεσολάβηση, υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας να διεξάγει ατομικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς. Τον επόμενο χρόνο, διορίστηκε επικεφαλής της MIT, της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Αμέσως αναδιοργάνωσε την υπηρεσία, καθιστώντας την ακόμη πιο ισχυρή με την ενσωμάτωση των στρατιωτικών πληροφοριών. Ωστόσο, το ξεκίνημα αυτού του διακριτικού ανθρώπου, από τη φύση και τη λειτουργία του, προκάλεσε εκπληκτικά πολλά πρωτοσέλιδα στα μέσα ενημέρωσης. Το πρωτοπαλίκαρο του Ερντογάν βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διαμάχης που ξέσπασε το 2013 μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου στην Washington Post.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο David Ignatius, το Ισραήλ, το οποίο τον θεωρεί φίλο της Τεχεράνης, τον κατηγόρησε ότι είχε διαβιβάσει στην Ισλαμική Δημοκρατία τα ονόματα δώδεκα κατασκόπων του στο Ιράν.

Η γερμανόφωνη ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung του αφιέρωσε πρόσφατα ένα μακροσκελές πορτρέτο, στο οποίο αναφέρει ότι διατηρούσε επίσης καλές σχέσεις με τον στρατηγό Γκασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος ήταν επικεφαλής των εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης πριν σκοτωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020.

Ο Hakan Fidan χειριζόταν τα πιο ευαίσθητα θέματα, αναφερόμενος απευθείας στον αρχηγό του κράτους. Για αρκετά χρόνια, ενήργησε ως διαμεσολαβητής του Προέδρου στις μυστικές διαπραγματεύσεις με την κουρδική αντάρτικη ομάδα, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Πήγε στις φυλακές Ιμραλί, δημιουργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης με τον φυλακισμένο ηγέτη του κινήματος, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος, σε μηνύματα προς τους δικηγόρους του, ήταν γεμάτος επαίνους γι' αυτόν. Τόσο πολύ που ένας δικαστής της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα, κατηγορώντας τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών για "παράνομες ανταλλαγές με τρομοκράτες".

Αυτή τη φορά, είναι ο ίδιος ο Ερντογάν που στέκεται εμπόδιο. Ανέλαβε την πλήρη την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις. Αργότερα θα ανακαλύψουμε ότι αυτό το επεισόδιο ήταν ένα από τα πρώτα του αδελφοκτόνου πολέμου που οι άνδρες του Ερντογάν διεξήγαγαν εναντίον των δικτύων των γκιουλενιστών, οπαδών του συντηρητικού ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, οι οποίοι ήταν πολύ καλά ενσωματωμένοι στον κρατικό μηχανισμό.

Ο σουνίτης ιμάμης, ο οποίος ζει σήμερα στην Πενσυλβάνια, αρνιόταν πάντα να ασχοληθεί με το κουρδικό ζήτημα. Και ο Χακάν Φιντάν, σε αντίθεση με άλλα μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ήταν γνωστό ότι δεν έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια για την κουρδική Αδελφότητα.

Το αποκορύφωμα αυτού του πολέμου ήρθε το καλοκαίρι του 2016, με το αποτυχημένο πραξικόπημα από μια φράξια του στρατού. Και εδώ, ο Hakan Fidan είχε θέση στην πρώτη σειρά, αλλά με έναν πολύ περίεργο τρόπο. Το απόγευμα της 15ης Ιουλίου, ενημερώθηκε για ύποπτες δραστηριότητες, κυρίως σε μια αεροπορική βάση κοντά στην Άγκυρα. Στις 4 το απόγευμα, το αφεντικό της ΜΙΤ ενημέρωσε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Χουλουσί Ακάρ, αλλά όχι τις πολιτικές αρχές.

"Έμαθα τα νέα από τον κουνιάδο μου στις 8 το βράδυ", δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές στην παραθαλάσσια πόλη Μαρμαρίς. Ο πρόεδρος δεν διέφυγε από τις διακοπές του με το κυβερνητικό αεροσκάφος παρά μόνο τρεις ώρες μετά την έναρξη του πραξικοπήματος.

Μόλις η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο, ο κ. Ερντογάν φέρεται να είπε στο δεξί του χέρι: "Απέτυχες στις εξετάσεις", ενώ αρνήθηκε να δεχθεί την παραίτησή του. "Δεν αλλάζεις άλογο στη μέση της διάβασης", εξήγησε αργότερα ο ισχυρός άνδρας της Άγκυρας σε διάφορα μέσα ενημέρωσης.

Μέχρι σήμερα παραμένει ασαφές αν ο Χακάν Φιντάν δίστασε επειδή οι πληροφορίες του δεν ήταν αρκετά ακριβείς ή αν άφησε σκόπιμα τους πραξικοπηματίες να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους για να τους πιάσει σε μεγαλύτερη παγίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, η ενημέρωση με τον πρόεδρο διήρκεσε αρκετές ώρες. "Έχετε τώρα μια κηλίδα στο μητρώο σας", φέρεται να τον επέπληξε ο κ. Ερντογάν. "Είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι διατάξετε", φέρεται να απάντησε ο κ. Φιντάν.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ΜΙΤ δεν σταμάτησε ποτέ να κυνηγά ηγέτες του PKK και οπαδούς του ιεροκήρυκα Γκιουλέν. Χωρίς λέξη, ή σχεδόν χωρίς λέξη, ως καλός στρατιώτης του "Ράις", ο Φιντάν ευδοκίμησε στις γκρίζες ζώνες της εξουσίας και η αδιαφάνεια του πεδίου των μυστικών υπηρεσιών τον εξυπηρέτησε καλά.

Αλλά το "μαύρο κουτί" βρίσκεται τώρα στο προσκήνιο.

Θα πρέπει να το συνηθίσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...