Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική όχθη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση στην πόλη Τζενίν τα τελευταία 20 χρόνια.
Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις κοντά σε προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Τζενίν, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οχτώ άτομα. Τέσσερις ακόμη Παλαιστήνιοι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς του ισραηλινού στρατού που στάλθηκε στο έδαφος. Την ίδια στιγμή ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν και ένα ακόμη άτομο στην πόλη Ραμάλα.
Αντιδρώντας στα περιστατικά, ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Προεδρίας, Ναμπίλ Αμπού Ρουντεϊνέχ, δήλωσε «ο παλαιστινιακός λαός δεν θα γονατίσει, δεν θα παραδοθεί, δεν θα υψώσει τη λευκή σημαία και θα παραμείνει σταθερός στη γη του απέναντι σε αυτή τη βάναυση επίθεση».
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 50 και οι 10 εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ μεταξύ των νεκρών είναι και τρεις ανήλικοι.
Η επιχείρηση
Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν στη διάρκεια της νύχτας με drones την παλαιστινιακή πόλη Τζενίν, ενώ εκατοντάδες στρατιώτες εισέβαλαν στην πόλη και συγκρούονται με ενόπλους των παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Έλι Κοέν, το πλήγμα έχει «μεγάλη ισχύ» και υποστήριξε ότι στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων της πόλης οργανώθηκαν «τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών» αμάχων.
Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέσχεσαν έναν αυτοσχέδιο εκτοξευτήρα ρουκετών, ενώ έπληξαν εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων και εκρηκτικών.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν 1.000 με 2.000 Ισραηλινοί στρατιώτες και, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού, αυτή έχει στόχο «να σπάσει τη νοοτροπία ότι ο καταυλισμός, που έχει γίνει σφηκοφωλιά, αποτελεί ασφαλές καταφύγιο».
Ο εκπρόσωπος επεσήμανε εξάλλου ότι η επιχείρηση στη Τζενίν θα διαρκέσει για όσο διάστημα χρειαστεί, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να αφήνουν να εννοηθεί ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ενδέχεται να παραμείνουν στην περιοχή για ημέρες.
«Μια επιχείρηση δεν ολοκληρώνεται σε μία ημέρα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ίζραελ Κατς, μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού.
Μετά το απόγευμα της Δευτέρας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χρειάζεται τουλάχιστον 24 ώρες για να ολοκληρώσει την επιχείρηση στην Τζενίν, με δήλωση αξιωματούχου που ενημέρωσε για τον στρατιωτικό σχεδιασμό.
Ο στρατός έχει αρνηθεί έως τώρα να πει πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση αναφέροντας μόνο ότι μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μία ημέρα και ότι οι δυνάμεις του θα παραμείνουν εκεί για όσο καιρό χρειαστεί.
«Ένας πραγματικός πόλεμος»
Από την άλλη πλευρά, ο Χάλεντ Αλαχμάντ, Παλαιστίνιος οδηγός ασθενοφόρου, δήλωσε ότι «αυτό που συμβαίνει στον καταυλισμό προσφύγων είναι πραγματικός πόλεμος» και «σημειώθηκαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον του καταυλισμού. Κάθε φορά που εισερχόμαστε στον καταυλισμό, περίπου πέντε με επτά ασθενοφόρα, επιστρέφουμε γεμάτοι τραυματίες».
Αν και το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει μεμονωμένες αεροπορικές επιδρομές στη Δυτική Όχθη τις τελευταίες εβδομάδες, αυτή η επιχείρηση είναι κάτι που δεν έχει δει η περιοχή από το 2006, όταν τελείωσε η παλαιστινιακή εξέγερση.
Η Λιν Χέιστινγκς, η συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στις παλαιστινιακές περιοχές, δήλωσε στο Twitter ότι «είναι ανήσυχη από την κλίμακα της επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων», καταγγέλλοντας τις αεροπορικές επιδρομές σε έναν πυκνοκατοικημένο καταυλισμό προσφύγων. Όπως είπε, ο ΟΗΕ κινητοποιείται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ο στρατός απέκλεισε τους δρόμους εντός του καταυλισμού, κατέλαβε σπίτια και κτίρια και έστησε ελεύθερους σκοπευτές σε στέγες. Οι τακτικές έδειχναν ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα.
Όπως είπε ο Τζαμάλ Χουβεΐλ, πολιτικός ακτιβιστής που ζει στον καταυλισμό των Παλαιστίνιων προσφύγων, η επιχείρηση θα αποτύχει. «Μπορούν να καταστρέψουν τον προσφυγικό καταυλισμό, αλλά θα αποτύχουν ξανά γιατί η μόνη λύση είναι η πολιτική λύση στην οποία θα δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος και θα τερματιστεί η κατοχή», είπε.
Αντίδραση ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ, σταθερή σύμμαχος χώρα του Ισραήλ, με ανακοίνωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν «την ασφάλεια του Ισραήλ και το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον λαό του από τη Χαμάς, τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις».
Και πρόσθεσε ότι «είδαμε τις αναφορές και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».