Κόσμος

Γερμανικός Τύπος: Το κάψιμο του Κορανίου δεν βοηθά το τουρκικό "ναι" για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σε τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Σολτς την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος  διεμήνυσε ότι είναι ακόμη νωρίς για να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει, συνεχίζει να στηρίζει "τρομοκρατικές οργανώσεις".Λάδι στη φωτιά έριξε χθες η καύση του Κορανίου μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Τούρκου προέδρου και του νέου υπ. Εξωτερικών Φιντάν.

Σε ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει: "Οι ισλαμοφοβικές ενέργειες στη Στοκχόλμη - συμπεριλαμβανομένης της καύσης του Κορανίου και το κρέμασμα ομοιώματος που παρέπεμπε στον Ερντογάν - προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας ήδη από τον Ιανουάριο. Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η πρόκληση της Τετάρτης θα οδηγήσει σε νέα προβλήματα στις σχέσεις Σουηδίας-Τουρκίας. Ωστόσο, ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Χακάν Φιντάν καταδίκασε μια τέτοια ενέργεια την πρώτη ημέρα της μουσουλμανικής Γιορτής των Θυσιών χαρακτηρίζοντα την ‘κακή’. Μάλιστα απευθυνόμενος στη σουηδική αστυνομία, είπε ότι το να συγχωρεί τέτοιες πράξεις ισοδυναμεί με το να καθιστά τον εαυτό της ένοχη".

Στα χνάρια της Τουρκίας όμως βαδίζει και η Ουγγαρία. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα Zeit "η Ουγγαρία ανέβαλε την ψηφοφορία περί της συμφωνίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για το φθινόπωρο. Σύμφωνα με την πολιτικό Άγκνες Βάνταϊ από την αντιπολίτευση, καμία κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, παρόλο που είναι η τελευταία σύνοδος πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Τις ίδιες πληροφορίες επιβεβαιώνει και άλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης".

Βαυαροί πυροσβέστες στην Πελοπόννησο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ομάδα είκοσι Γερμανών πυροσβεστών από το κρατίδιο της Βαυαρίας που αναχώρησαν ήδη για την Ελλάδα, όπου θα παραμείνουν για δύο εβδομάδες, αναφέρεται ρεπορτάζ της εφημερίδας Münchner Merkur.

"Η επιχείρηση στην Πελοπόννησο εντάσσεται στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, οι πιο ευάλωτες σε πυρκαγιές περιοχές της Μεσογείου θα πρέπει να λαμβάνουν βοήθεια. Το 75% του λειτουργικού κόστους καλύπτεται από την ΕΕ. Εκτός από τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης, οι πυροσβέστες που στέλνονται στην Πελοπόννησο θα πρέπει να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες και να εξελιχθούν μέσα από την ανταλλαγή απόψεων με τις τοπικές επιχειρησιακές δυνάμεις" αναφέρει το ρεπορτάζ.

"Η συγκεκριμένη επιχείρηση μπορεί να συνδράμει στον σχεδιασμό αντίστοιχων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Οι πυροσβέστες, όταν επιστρέψουν στη Βαυαρία, θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι στο πλαίσιο της διενθούς αντιμετωπισης πυρκαγιών καθώς επίσης να είναι έτοιμοι για συμμετοχή στη νέα μονάδα της ΕΕ για τη διαχείριση δασικών πυρκαγιών.  Περίπου 450 Ευρωπαίοι πυροσβέστες από δέκα κράτη-μέλη αναμένεται να σταθμεύσουν στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Γαλλία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο".

Ταξίδι στον κρυμμένο παράδεισο της Σαμοθράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ίδια εφημερίδα φιλεξενεί επίσης αφιέρωμα στη Σαμοθράκη, την οποία παρουσιάζει ως εναλλακτικό καλοκαιρινό προορισμό για όσους επιθυμούν ήσυχες διακοπές μακριά από τα πολύβουα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων σημειώνει: "Η Σαμοθράκη είναι μια πραγματικά καλά κρυμμένη επιλογή. Το νησί αποτελεί μέρος του αρχιπελάγους στο Βόρειο Αιγαίο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης δημοφιλείς προορισμούς όπως η Λέσβος, η Χίος ή η Σάμος. Σε αντίθεση με αυτά τα νησιά, ωστόσο, στη Σαμοθράκη δεν υπάρχουν ορδές τουριστών και πολυσύχναστες παραλίες. Αντίθετα, μια σχεδόν ανέγγιχτη φύση υποδέχεται τους επισκέπτες. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νησιού είναι οι καταρράκτες και οι φυσικές πισίνες που σχηματίζονται από αυτούς - ονομάζονται Βάθρες. Ορισμένοι καταρράκτες, όπως οι Μικρές Βάθρες, φτάνουν μέχρι και τα 35 μέτρα σε ύψος. Οι φυσικές πισίνες είναι επίσης κατάλληλες για μπάνιο".

Και το ρεπορτάζ συνεχίζει: "Για όσους ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό, ενδείκνυται μια επίσκεψη το Ιερό των Μεγάλων Θεών, βόρεια του οικισμού της Παλαιόπολης. Για τους αρχαίους κατοίκους του νησιού ήταν τόπος προσκυνήματος, αλλά παραμένει μυστήριο μέχρι σήμερα ποιοι ακριβώς θεοί λατρεύονταν εδώ. Υπάρχουν ακόμη αρχαία ερείπια που είναι μέχρι σήμερα επισκέψιμα, όπως μια πύλη κι ένας ναός. Το όρος Σάος στο κέντρο της Σαμοθράκης είναι συνυφασμένο επίσης με θρύλους. Σύμφωνα με τον μύθο, από την κορυφή του, ο Ποσειδώνας, θεός της θάλασσας, παρακολουθούσε την έκβαση του Τρωικού Πολέμου".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...