Κόσμος

Η μεγαλύτερη ξύλινη πόλη στον κόσμο θα χτιστεί στη Σουηδία

Η Σιγκαπούρη, εν τω μεταξύ, διαθέτει το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο στην Ασία, ένα πανεπιστημιακό συγκρότημα 43.478 τ.μ. που άνοιξε τον Μάιο.

Τώρα, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Atrium Ljungberg ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή της μεγαλύτερης «ξύλινης πόλης» στον κόσμο, η οποία θα χτιστεί στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη, από το 2025.

Η Stockholm Wood City θα διαθέτει 7.000 χώρους γραφείων και 2.000 κατοικίες στα νοτιοανατολικά της πόλης και θα προσφέρει «ένα ζωντανό, αστικό περιβάλλον με ένα μείγμα από χώρους εργασίας, κατοικίες, εστιατόρια και καταστήματα», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εταιρείας. Καταλαμβάνοντας έκταση 250.000 τ.μ., θα είναι το «μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο από ξύλο στον κόσμο».

Το έργο κατασκευάζεται στη Σίκλα, μια γειτονιά που ήδη φιλοξενεί περισσότερες από 400 εταιρείες, σύμφωνα με την Atrium Ljungberg, η οποία διαθέτει ένα εμπορικό πάρκο στην πρώην βιομηχανική περιοχή. Ο εργολάβος περιγράφει την περιοχή ως «πόλη των πέντε λεπτών», υποστηρίζοντας ότι οι χώροι εργασίας, τα σπίτια, οι εγκαταστάσεις αναψυχής και οι υπηρεσίες βρίσκονται σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια μεταξύ τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πλεονεκτήματα του ξύλου

Αν και ορισμένοι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους πυρκαγιάς που ενέχουν τα ξύλινα κτίρια, οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι η συνθετική ξυλεία καίγεται με σχετικά αργό και προβλέψιμο ρυθμό, γεγονός που την καθιστά ασφαλέστερη από πολλές κατασκευές από χάλυβα.

Το ξύλο είναι επίσης μια «δεξαμενή άνθρακα», που σημαίνει ότι το διοξείδιο του άνθρακα που αφαιρείται από τον αέρα από τα δέντρα αποθηκεύεται στο υλικό αντί να επιστρέφει στην ατμόσφαιρα.

Έχει διαπιστωθεί ότι τα ξύλινα κτίρια διαθέτουν καλύτερη ποιότητα αέρα στους εσωτερικούς χώρους και μπορούν να κατασκευαστούν με σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με εκείνα που κατασκευάζονται με συμβατικά υλικά. Μια μελέτη του 2022, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, υπολόγισε ότι η κατασκευή αρκετών ξύλινων κτιρίων μεσαίου ύψους για τη στέγαση του 90% των νέων κατοίκων των πόλεων από τώρα έως το 2100 θα μείωνε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 106 γιγατόνους (ο πλανήτης εκπέμπει σήμερα περίπου 40 γιγατόνους κάθε χρόνο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας μετασχηματισμός αυτού του μεγέθους θα απαιτούσε βιώσιμες φυτείες ξυλείας, ώστε να μην προκληθεί αποψίλωση των δασών. Αλλά η Σουηδία είναι μια χώρα προετοιμασμένη να καινοτομήσει με το ξύλο, καθώς σχεδόν το 70% της έκτασής της καλύπτεται από δάση.

Τα πρώτα κτίρια στη Stockholm Wood City, η οποία σχεδιάζεται από τα αρχιτεκτονικά γραφεία White Arkitekter και Henning Larsen, πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2027.

Με πληροφορίες από: World’s largest ‘wood city’ to be built in Stockholm by Jacqui Palumbo, CNN

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...