Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 227.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας από τους βαρύτερους απολογισμούς στην Ευρώπη, και η τότε κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, κατηγορείται ακόμη ότι αντέδρασε πολύ καθυστερημένα, ιδίως επειδή δεν έθεσε περιορισμούς στη μετακίνηση του πληθυσμού.
Η εξεταστική επιτροπή, που είναι αρμόδια για την αξιολόγηση της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, ξεκίνησε τις ακροάσεις της αυτόν τον μήνα και εστιάζει το ενδιαφέρον της σε πρώτη φάση στην κατάσταση ετοιμότητας των αρχών.
«Το κεντρικό λάθος που απέβη εις βάρος της βρετανικής απόκρισης, όπως συνέβη και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, ήταν η ρητή απόφαση ότι δεν θα ήταν δυνατό να σταματήσει η εξάπλωση μιας νέας πανδημίας», δήλωσε ο Ματ Χάνκοκ.
Ως εκ τούτου, τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής της, όπως «αποθέματα, τεστ, αντιικές θεραπείες και ιχνηλάτηση κρουσμάτων» δεν τέθηκαν σε προτεραιότητα και «αναγκαστήκαμε να τα θέσουμε σε εφαρμογή ξεκινώντας από το μηδέν όταν έφτασε η πανδημία», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «λυπάμαι βαθιά για τον αντίκτυπο» αυτής της ανεπαρκούς προετοιμασίας.
«Αλλά καταλαβαίνω γιατί, ορισμένοι θα δυσκολευτούν να δεχτούν αυτή τη συγγνώμη από εμένα», τόνισε ο Χάνκοκ.
Επίσης, ο πρώην υπουργός έκρινε «φρικτό» και το επίπεδο προετοιμασίας στο σύστημα κατ' οίκον νοσηλείας.
«Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να διασφαλίσω ότι αυτή η έρευνα θα φτάσει εις βάθος και ότι στο εξής θα πάρουμε τα σωστά μαθήματα ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε την εξάπλωση μιας πανδημίας πολύ νωρίτερα», τόνισε ο Χάνκοκ, ο οποίος εξωθήθηκε σε παραίτηση τον Ιούνιο του 2021.
Πριν από τον Χάνκοκ, ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν και αξιωματούχοι του τομέα υγειονομικής περίθαλψης κατέθεσαν ενώπιον της επιτροπής.
Συγγενείς θυμάτων της πανδημίας εξέφρασαν δυσαρέσκεια που δεν ήταν μεταξύ των μαρτύρων που κατέθεσαν σε αυτό το πρώτο στάδιο της έρευνας της εξεταστικής επιτροπής.