Η Σουηδία μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Φινλανδία εάν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Ο Γκιουλέρ εξέφρασε την υποστήριξή του προς την πολιτική «ανοιχτών θυρών» της στρατιωτικής συμμαχίας και πρόσθεσε ότι μετέφεραν από πρώτο χέρι τις απόψεις της Τουρκίας για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης κατά τη διάρκεια της συνόδου.
«Εκφράσαμε την ευαισθησία μας ως προς τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Υπογραμμίσαμε ότι η τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της πρέπει να καταπολεμηθεί χωρίς διακρίσεις. Τονίσαμε την αποφασιστικότητά μας να πολεμήσουμε ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των PKK/YPG/PYD, FETÖ, ISI και Αl-Qaida. Αναμένουμε πλήρη υποστήριξη από όλους τους συμμάχους μας σε αυτό το θέμα».
Ο Γκιουλέρ είπε ότι οι προετοιμασίες για την επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, στις 11-12 Ιουλίου. Οι σύμμαχοι αναμένεται να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να ενισχύσουν την αποτροπή και την άμυνα.
«Εκφράσαμε για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας», είπε ο Γκιουλέρ. «Τονίσαμε επίσης την ανάγκη για άμεση παύση των εχθροπραξιών και την καθιέρωση εκεχειρίας για την αποτροπή περαιτέρω καταστροφών και μιας ανθρωπιστικής τραγωδίας, και τονίσαμε τη σημασία της διπλωματίας και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί σε αυτά τα θέματα και την ανθρωπιστική βοήθεια. όπως ακριβώς κάναμε μέχρι τώρα».
Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας για την επίλυση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, περίπου 32 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών μεταφέρθηκαν από τα ουκρανικά λιμάνια στις διεθνείς αγορές με σχεδόν χίλια πλοία. Τόνισε τη σημασία της ταχείας, ασφαλούς, προγραμματισμένης συνέχισης των αποστολών σιτηρών.
Ο Γκιουλέρ αναφέρθηκε επίσης στη δεύτερη συνάντηση στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ και συζήτησε τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής και αμυντικής στάσης της συμμαχίας στο τρέχον περιβάλλον ασφαλείας.
«Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίσαμε ότι μετά τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο, η χώρα μας, που έχει ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τα Βαλκάνια, ανέπτυξε γρήγορα ένα επιπλέον εφεδρικό τάγμα για να συμβάλει στην ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα στην περιοχή. Αναλυτικά οι συνεισφορές μας στη δομή διοίκησης και δύναμης του ΝΑΤΟ, τις επιχειρήσεις και τις αποστολές, καθώς και τις προσπάθειες από ξηράς, θάλασσας, αέρα και διαστήματος».