Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ εξάγει το άρμα "Merkava" σε Ευρωπαϊκή χώρα-Η Τουρκία "παίζει" σύμφωνα με "φήμες" -Τι αναμένεται;

Σε μία ενδεχόμενη Ελληνοτουρκική στρατιωτική αναμέτρηση, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει το αρματικό δυναμικό των δύο χωρών, αφού μαζί με το Μηχανοκίνητο πεζικό και τις Ειδικές Δυνάμεις, θα αποτελέσουν τις κύριες δυνάμεις ελιγμού που θα διαμορφώσουν την έκβαση των χερσαίων επιχειρήσεων σε Έβρο και νησιά.

Η Τουρκία αναβαθμίζει το αρματικό δυναμικό της

Είναι  γνωστό  επίσης ότι η Τουρκία προσπαθεί να αναβαθμίσει το αρματικό δυναμικό της, προβαίνοντας σε εργασίες εκσυγχρονισμού 81 αρμάτων της  Leopard 2A4 οι οποίες  σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν έως το 2026, ενώ το 2025 θα είναι έτος  μαζικής παραγωγής των αρμάτων "New ALTAY", που θα φέρουν νοτιοκορεατικό κινητήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αναβαθμίσεις των Leopard 2A4 θα περιλαμβάνουν τα εξής:

Σύστημα Ελέγχου Πυρός, Σύστημα Ενεργής Προστασίας, Αρθρωτό Σύστημα Προστασίας θωράκισης, Σύστημα Τηλεχειρισμού Όπλου, Σύστημα επιτήρησης κοντινής απόστασης, Σύστημα όρασης οδηγού άρματος, Ομάδα βοηθητικής ισχύος, Σύστημα πληροφοριών ελέγχου τανκ, σύστημα προειδοποίησης λέιζερ άρματος , Σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιάς , προστατευτική επένδυση."

Παράλληλα και σύμφωνα με δήλωση του Γενικού Διευθυντή της BMC, Murat Yalçıntaş, ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δοκιμών περιμένει τα 2 πρώτα άρματα ALTAY που παραδόθηκαν τον Απρίλιο 2023.

Αυτές οι δοκιμές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών και των στελεχών της BMC, αναμένεται να διαρκέσουν από 1,5 έως 2 χρόνια.

Η εταιρεία στοχεύει να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή του ALTAY με τον Korean Power Group το 2025.

Τουρκία, Κροατία ή Ουκρανία – ποιος είναι ο κρυφός αγοραστής δεξαμενών Merkava;

Ωστόσο μια είδηση Διεθνούς Βουλγαρικού ΜΜΕ, αναφορικά με επικείμενη πώληση από το Ισραήλ σε μια χώρα της Ευρώπης του άρματος μάχης Merkava, στην οποία μνημονεύεται ως ενεχόμενη και η Τουρκία, κινεί το ενδιαφέρον μας για ευνόητους λόγους.

Σε αυτήν αναφέρεται ότι υπάρχουν ενδείξεις από το Ισραήλ για μια πιθανή συμφωνία που αφορά το αποκλειστικό κύριο άρμα μάχης Merkava, όπου η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με δύο άγνωστα έθνη για τις πρώτες διεθνείς πωλήσεις του τανκ.

Η μόνη γνωστή λεπτομέρεια σχετικά με αυτούς τους πιθανούς αγοραστές είναι ότι κάποιος είναι από την Ευρώπη. Αυτό οδήγησε σε εικασίες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ο αγοραστής να είναι η Ουκρανία, ενώ αναφέρονται ως πιθανές υποψήφιες χώρες η Κροατία αλλά και η Τουρκία

Ο Κούλας, ηγέτης του SIBAT ,της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, μοιράστηκε πρόσφατα λεπτομέρειες σχετικά με πιθανές διεθνείς πωλήσεις των αρμάτων μάχης Merkava στην εφημερίδα Calcalist.

Η SIBAT διαχειρίζεται την πώληση οπλικών συστημάτων και άλλου στρατιωτικού υλικού από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Ο Κούλας ανέφερε ότι βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με δύο χώρες για τα τανκς Merkava, σύμφωνα με  συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε από τους Times of Israel. Άφησε να εννοηθεί ότι μία από τις χώρες βρίσκεται στην Ευρώπη, αλλά δεν αποκάλυψε τα ονόματά τους.

Επίσης δεν διευκρίνισε ποια μοντέλα Merkava είναι διαθέσιμα, αλλά οι IDF χρησιμοποιούν κυρίως το μοντέλο Mk 4 σύμφωνα με τους Times of Israel. Αυτό υποδηλώνει ότι το παλαιότερο Mk 3s μπορεί να είναι διαθέσιμο, και πιθανώς το Mk 2s που αποσύρθηκε πρόσφατα.

Το άρμα Merkava- Ιστορικό

Το Merkava, που σημαίνει «άρμα» στα εβραϊκά, δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967 και έδειξε την ανάγκη για ένα καλύτερο κύριο άρμα μάχης

Το Merkava ξεχωρίζει από άλλα κύρια άρματα μάχης λόγω του μοναδικού σχεδιασμού του. Ο κινητήρας του βρίσκεται μπροστά ενώ ο πίσω πυργίσκος ενισχύει την άμυνά του.

Είναι ευέλικτο, με ένα πίσω διαμέρισμα που μπορεί να χωρέσει έως και 10 στρατιώτες εκτός από το τετραμελές πλήρωμά του, ενώ μπορεί επίσης να μετατραπεί σε θωρακισμένο ασθενοφόρο εάν χρειαστεί.

Η παραλλαγή ΜΚ-1

Η παραλλαγή Mk 1, ήταν ένα όχημα 60 τόνων που παρουσιάστηκε το 1979. Θα μπορούσε να φτάσει σε τελική ταχύτητα 29 mph (46 km/h) στους δρόμους, διαθέτοντας ένα κύριο πυροβόλο 105 mm και τρία πολυβόλα 7,62x51 mm, ενώ είχε την δυνατότητα εκτόξευσης κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων.

Το άρμα έφερε όλμο των 60 mm στο πίσω τμήμα του παρέχοντας την δυνατότητα εκτόξευσης βλημάτων έμμεσης βολής, ενώ θα μπορούσε επίσης να εκτοξεύσει κανογόνα για να προστατεύσει το τανκ από τους εχθρούς και φωτιστικά βλήματα για να φωτίσει το πεδίο της μάχης τη νύχτα. 

Το MK-2

Αυτό το νέο μοντέλο διέθετε αναβαθμίσεις όπως βελτιωμένα εξαρτήματα θωράκισης και μετάδοσης κίνησης.

Το αποκορύφωμα;

Ο όλμος των 60 χιλιοστών μεταφέρθηκε έξυπνα μέσα στον πυργίσκο, επιτρέποντας στο πλήρωμα να πυροβολήσει από το εσωτερικό του κύτους, γεγονός που ήταν πραγματικά μια σημαντική πρόοδος στην τεχνολογία των αρμάτων!

Το τανκ Mk 2 Merkava εξελίχθηκε για να περιλαμβάνει προηγμένα θερμικά οπτικά και περισσότερη θωράκιση, ενισχύοντας τον νυχτερινό πόλεμο και την αντοχή του. Η έκδοση Mk 2D εισήγαγε ένα σύνθετο πακέτο θωράκισης με αρθρωτά τμήματα για εύκολη αντικατάσταση μετά από ζημιά.

To ΜΚ-3

Το 1989, η παραλλαγή Mk 3 έφερε ένα κύριο πυροβόλο 120 mm, έναν ισχυρότερο κινητήρα, ένα βελτιωμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης και αναβαθμισμένο έλεγχο πυρός.

Αυτό το μοντέλο είναι πέντε τόνους βαρύτερο, αλλά πιο γρήγορο, φτάνοντας ταχύτητες έως και 37 μίλια την ώρα, (60 χιλιόμετρα την ώρα)

Η συνεχής εξέλιξη οδήγησε σε αρκετές υποπαραλλαγές Mk 3.

Αυτά περιείχαν αναβαθμίσεις αισθητήρων και άλλες βελτιώσεις, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη αναζήτηση της τελειότητας στον θωρακισμένο πόλεμο.

Το MK-4

Το νέο Mk 4 μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα ισχυρό πυροβόλο 120 χιλιοστών και μια ανακαινισμένη γάστρα που φιλοξενεί έναν ισχυρότερο κινητήρα. Διαθέτει επίσης προηγμένους αισθητήρες, ανώτερη διαχείριση μάχης και δυνατότητες κοινής χρήσης δεδομένων.

Από το 2009, το IDF εξοπλίζει τις παραλλαγές του Mk 4 με το Trophy Active Protection System (APS) που προστατεύει τα άρματα μάχης από κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους και άλλα όπλα πεζικού κατά των τεθωρακισμένων.

 

 

Μπορεί να είναι η Τουρκία η χώρα που διαπραγματεύεται το Ισραήλ την πώληση του Merkava;

Ο αρχηγός του SIBAT Kulas υπαινίσσεται μια ευρωπαϊκή χώρα που ενδιαφέρεται για τα ισχυρά τανκς Merkava.

Θα μπορούσε να είναι η Τουρκία, γνωστή για τη συνεργασία με το Ισραήλ σε αμυντικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης παλαιών αρμάτων μάχης M60;

Παρόλα αυτά, οι κυμαινόμενες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, η ανάπτυξη του δικού της άρματος μάχης από την Τουρκία, του Altay, και οι συνεχείς αναβαθμίσεις του M60 το καθιστούν λιγότερο πιθανό.

Άλλες πιθανές Ευρωπαϊκές χώρες

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν ενδεχομένως να αναβαθμίσουν τα άρματα μάχης τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παλαιότερα σοβιετικά μοντέλα, όπως η Κροατία με τα άρματα μάχης M-84A4 που βασίζονται στο T-72.

Η Κροατία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με το Ισραήλ για στρατιωτικό υλικό, παρά την ανεπιτυχή προσπάθεια αγοράς πρώην ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών F-16A/B Netz.

Υπάρχουν εικασίες ότι η Ουκρανία είναι η μυστηριώδης ευρωπαϊκή χώρα που αναζητά νέα τανκς, αλλά κανένα στοιχείο δεν το υποστηρίζει ακόμη.

Είναι πιθανό μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα να αποκτήσει τα ισραηλινά τανκς και αργότερα να τα μεταφέρει στην Ουκρανία, κάτι που θα επηρεάσει τη γεωπολιτική κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμπέρασμα

Εκτίμησή μας είναι ότι στην παρούσα φάση συγκεντρώνει τις περισσότερες,πιθανότητες η εκδοχή μια Ευρωπαϊκή χώρα να αγοράσει τα Ισραηλινά άρματα Merkava  και στη συνέχεια μέρος αυτών να τα  διαθέσει στην Ουκρανία.

Σε αυτό κατατείνει το γεγονός ότι το Ισραήλ λόγω της Ρωσικής παρουσίας στη Συρία, είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στην παροχή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, αποκλειστικά  και μόνο για αμυντικούς σκοπούς, όπως διατείνεται.

Το ενδεχόμενο να είναι αυτή η χώρα η Τουρκία δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε εντελώς, αφού γνωρίζουμε ότι ο Ερντογάν μετά την επανεκλογή του προσπαθεί με σχετική επιτυχία να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία , ενώ επιδιώκει την αποκατάσταση των σχέσεών του με την Αίγυπτο αλλά και με το Ισραήλ, βλέποντάς το ως "σκαλοπάτι" για βελτίωση των σχέσεών του με τις ΗΠΑ και απόκτηση των F-16 από αυτές.

Ωστόσο η τυχόν πώληση του Merkava στην Τουρκία, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, αφού θα επηρέαζε δυσμενώς τις σχέσεις του Ισραήλ με Ελλάδα και Κύπρο, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί το Τέλ Αβίβ. 

Οψόμεθα.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ