Οι τιμές καταναλωτή στις αστικές περιοχές της Αιγύπτου αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 32,7% τον Μάιο από 30,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η κρατική στατιστική υπηρεσία. Το κόστος τροφίμων και ποτών, το μεγαλύτερο μεμονωμένο στοιχείο του καλαθιού πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 60%.
Ο πληθωρισμός τριπλασιάστηκε το τελευταίο έτος μετά την υποτίμηση της λίρας και την εξασφάλιση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρόλο που το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων έχει μειωθεί μετά την εκτίναξη που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Αίγυπτος αύξησε πρόσφατα τις τιμές ορισμένων επιδοτούμενων προϊόντων, όπως το ρύζι και η ζάχαρη, και αύξησε απότομα τις εγχώριες τιμές του ντίζελ για δεύτερη μόλις φορά από τα μέσα του 2019.
Οι υψηλότερες τιμές για τα επιδοτούμενα αγαθά διαχέονται σε μια οικονομία που κινδυνεύει επίσης από περαιτέρω υποτίμηση του νομίσματος, μια απειλή επειδή θα καταστήσει τις εισαγωγές ακόμη πιο δαπανηρές. Σύμφωνα με τον Φαρούκ Σούσα, οικονομολόγο της Goldman Sachs, ο πληθωρισμός μπορεί να ανέλθει σχεδόν στο 37% το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Η κεντρική τράπεζα στοχεύει σε πληθωρισμό 7%, συν ή πλην 2 ποσοστιαίων μονάδων, μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 18,25% τον περασμένο μήνα, καθώς η ελαφρά επιβράδυνση του πληθωρισμού για τον Απρίλιο μείωσε τον επείγοντα χαρακτήρα της προσθήκης στις 10 ποσοστιαίες μονάδες σωρευτικών αυξήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Μάρτιο του 2022.
Ο διοικητής Χασάν Αμπντάλα δήλωσε πρόσφατα ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να κάνουν ελάχιστα για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, τον οποίο περιέγραψε ως υποκινούμενο κυρίως από ζητήματα προσφοράς.