Σε πυρετώδεις ρυθμούς κινούνται αυτές τις μέρες οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις σε συντονισμό με τους νατοϊκούς συμμάχους ενόψει της ιστορικών διαστάσεων άσκησης Air Defender, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 12.06 και να διαρκέσει μέχρι τις 23.06 υπό γερμανική ηγεσία.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νατοϊκή άσκηση από τη σύσταση του ΝΑΤΟ εν έτει 1949, η οποία εκ των πραγμάτων λαμβάνει βαρύνουσα σημασία εξαιτίας του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Απώτερος στόχος είναι να επιβεβαιωθεί επί του πεδίου η ετοιμότητα των νατοϊκών δυνάμεων στον αέρα αλλά και να σταλεί "ένα ισχυρό μήνυμα για τις διατλαντικές σχέσεις". Αυτό άλλωστε κατέστησαν σαφές χθες σε κοινή συνέντευξή Τύπου στο Βερολίνο, ο αντιστράτηγος και γενικός επιθεωρητής της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ίνγκο Γκέρχαρτς, ο αντιστράτηγος και επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Μάικλ Α. Λοχ και η πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία Έιμι Γκούτμαν.
Από την πλευρά του, ο Ίνγκο Γκέρχαρτς θέλησε μάλιστα να τονίσει τον "αμυντικό χαρακτήρα" των νατοϊκών ασκήσεων, δίνοντας έτσι απάντηση σε πιθανά σενάρια για ασκήσεις "επιθετικής φύσης" με φόντο τη Ρωσία. Όπως είπε χαρακτηριστικά "αμυντική" ήταν και είναι άλλωστε η φύση του ΝΑΤΟ.
Εντυπωσιακοί αριθμοί – Συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας
Οι αριθμοί που σχετίζονται με την άσκηση Air Defender είναι πάντως εντυπωσιακοί: Λαμβάνουν μέρος 25 χώρες με περίπου 250 μαχητικά αεροσκάφη 23 διαφορετικών ειδών και περίπου 10.000 συμμετέχοντες. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν με τα περισσότερα αεροσκάφη, 100 στον αριθμό, τα οποία μάλιστα θα μεταφερθούν σε γερμανικές αεροπορικές βάσεις από 42 αμερικανικές πολιτείες.
Στην νατοϊκή άσκηση συμμετέχει και η Ελλάδα, με μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, τα οποία θα σταθμεύσουν στη βάση Λέχφελντ της Βαυαρίας. Με τον ίδιο τύπο αεροσκαφών συμμετέχει και η Τουρκία από τη βάση Σλέσβιχ-Χον της βόρειας Γερμανίας. Εκτός από τα F-16, στη νατοϊκή άσκηση αναμένεται να χρησιμοποιηθούν επίσης υπερσύγχρονα F-35, Awaks, Eurofighter, Falcon, C-130 και άλλοι τύποι μαχητικών αεροσκαφών.
Οι ασκήσεις, οι οποίες θα διενεργούνται στον γερμανικό και ευρωπαϊκό ενάεριο χώρο σε συγκεκριμένα "time slot" μέσα στην ημέρα, έχουν ως επιπλέον στόχο τη δοκιμή στην πράξη των δυνατοτήτων άμεσης συνεργασίας, ανεφοδιασμού και συντονισμού των νατοϊκών συμμάχων στον αέρα στη βάση του άρθρου 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Στην νατοϊκή άσκηση συμμετέχουν εκτός από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Τουρκία, οι εξής χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβενία, Ισπανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο.