Σε τεχνική ύφεση βρέθηκε η οικονομία της ευρωζώνης τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Πέμπτη.
Οι στατιστικές δείχνουν ότι το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ συρρικνώθηκε τόσο το πρώτο τρίμηνο του 2023 όσο και το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat ανακοίνωσε αρχικά ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ παρέμεινε στάσιμη (0%) το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και σημείωσε αύξηση 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Πέμπτη, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ κατέγραψε δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωση 0,1%. Ο τεχνικός ορισμός της ύφεσης είναι δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σύμφωνα με την Agerpres.
Αυτή η σημαντική αναθεώρηση εξηγείται κυρίως από τα νέα δεδομένα για την εξέλιξη της γερμανικής οικονομίας, της πρώτης ευρωπαϊκής οικονομίας, που δείχνουν ότι με τη σειρά της μπήκε σε ύφεση στις αρχές του 2023, λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπισε ο βιομηχανικός τομέας.
«Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε φάση στασιμότητας»
Τα τελευταία στοιχεία εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές για ολόκληρο το έτος 2023. Στα μέσα Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πόνταρε σε ανάπτυξη 1,1% το 2023 για τα 20 κράτη που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ. Αυτό το ποσοστό φαίνεται τώρα «αισιόδοξο», λέει η οικονομολόγος της ING Σαρλότ ντε Μονπελιέ, η οποία προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,5% για ολόκληρο το έτος.
«Από την άνοιξη όμως όλα τα στοιχεία είναι αρνητικά», επισημαίνει ο οικονομολόγος, αναφέροντας ιδιαίτερα τα στοιχεία για τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή και τις νέες παραγγελίες. Σύμφωνα με την Charlotte de Montpellier, «η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε φάση στασιμότητας και μετά βίας έβγαλε τον χειμώνα λόγω του ενεργειακού σοκ». Παρόλο που οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, η περσινή έκρηξη των τιμών είχε σημαντικό αντίκτυπο στα νοικοκυριά που αναγκάστηκαν και μείωσαν την κατανάλωσή τους.
Η ευρωπαϊκή οικονομία επηρεάζεται επίσης από την αύξηση των επιτοκίων αναφοράς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μειώνει τη ζήτηση για πιστώσεις και περιορίζει τις επενδύσεις, ιδίως στον τομέα των ακινήτων, οδηγώντας σε μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Η οικονομική επιβράδυνση που παρατηρείται στις ΗΠΑ και η κάτω από την αναμενόμενη ανάκαμψη στην Κίνα επηρεάζουν επίσης τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.