Κόσμος

Έλληνες καθηγητές για τις συνέπειες της έκρηξης στο φράγμα Καχόφκα - Πόσο κινδυνεύει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με αυτή την καταστροφή στο φράγμα μπαίνουμε σε μια νέα φάση, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή Συνδέσεις ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας κληθείς να σχολιάσει την κατάρρευση του φράγματος στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μια καταστροφή μεγάλων διαστάσεων, ανθρωπιστική καταστροφή, περιβαλλοντική καταστροφή, ενεργειακή καταστροφή. «Και το ερώτημα είναι ποιος ακριβώς ευθύνεται για την καταστροφή αυτή. Εδώ οι δύο πλευρές η μία αποδίδει την ευθύνη στην άλλη πλευρά. Αλλά θα πρέπει να θέσουμε το ερώτημα ποιος ωφελείται από την εν λόγω καταστροφή προκειμένου κατά κάποιο τρόπο να οδηγηθούμε και σε ένα εύλογο σενάριο ως προς το ποιος είναι υπεύθυνος. Και από το ερώτημα το ποιος ωφελείται, είναι προφανές ότι ωφελείται η ρωσική πλευρά και ωφελείται τουλάχιστον σε τρία διαφορετικά επίπεδα.

Πρώτον, διότι με την καταστροφή αυτή, δηλαδή με το να πλημμυρίσουν τεράστιες εκτάσεις, ανακόπτεται κατά κάποιον τρόπο η ουκρανική αντεπίθεση, η οποία φαίνεται να είχε ξεκινήσει εδώ και δύο, τρεις ημέρες. Δεν μπορούν να προχωρήσουν οι οποιεσδήποτε επιχειρήσεις σε καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί με την πλημμύρα από το εκχύλισμα των νερών. Δεύτερον, πλήττονται οι βασικές υποδομές που τροφοδοτούν με ενέργεια αλλά και την ύδρευση μεγάλων περιοχών. Και τρίτον και είναι αυτό πάρα πάρα πολύ σημαντικό με την εν λόγω καταστροφή η Ρωσία κατά κάποιο τρόπο διαδηλώνει ότι είναι έτοιμη και ότι είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια κλιμάκωσης του πολέμου από τη στιγμή που δεν επιτυγχάνει τον στόχο της, χωρίς όμως να είναι προσδιορισμένο ακριβώς και τι εννοεί ως στόχο και τι εννοεί ως νίκη στον πόλεμο αυτό. Διότι ο αρχικός στόχος να καταλάβει την Ουκρανία, ως γνωστόν απέτυχε παταγωδώς. Επομένως, αυτή τη στιγμή δεν είναι απολύτως σαφές για τη ρωσική πλευρά τι ακριβώς υπονοείται με την έννοια να πετύχει τους στόχους της και να επιτύχει μια νίκη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αν πέσει η στάθμη της δεξαμενής θα υπάρχει πρόβλημα ψύξης στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ζαπορίζια»

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Λιόλιος, Αναπληρωτής Κοσμήτορας καθηγητής ΠυρηνικήςΦυσικής και Οπλικών Επιστημών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» παρουσίασε οπτικό υλικό για το φράγμα που καταστράφηκε και τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Όπως είπε στη Ζαπορίζια υπάρχει δεξαμενή η οποία έχει νερό μιας συγκεκριμένης στάθμης που άρχισε να πέφτει τώρα διότι το φράγμα που καταστράφηκε κρατάει το ύψος αυτής της στάθμης στην κατάλληλη ζώνη.

Βλέπουμε τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ζαπορίζια οι οποίοι ναι μεν είναι σβηστοί αυτή τη στιγμή, παρ’ όλα αυτά πρέπει να έχουν νερό από τη δεξαμενή που παίρνει νερό από τον Δνείπερο και μέσω του φράγματος κρατάει τη στάθμη σημείωσε και πρόσθεσε «αν λοιπόν πέσει η στάθμη αυτής της δεξαμενής -και θα πέσει σε λίγο καιρό– θα υπάρχει πρόβλημα ψύξης στους πυρηνικούς αντιδραστήρες με αποτέλεσμα να έχουμε κίνδυνο ραδιολογικής διαρροής υλικού. «Αλλά ακόμη και αν αυτό δε συμβεί, εκεί κοντά έχουμε τα πυρηνικά απόβλητα που αποθηκεύονται στη γειτονιά των πυρηνικών αντιδραστήρων και αυτά χρειάζονται νερό συγκεκριμένης στάθμης για να μπορέσουν να διατηρήσουν ένα επίπεδο ψύξης Και οι ντίζελ μηχανές που χρησιμοποιούνται ως back up και το πραγματικό σύστημα ψύξης χρειάζoνται νερό με συγκεκριμένη στάθμη που αν πέσει θα έχουμε απώλεια ψύξης αντίστοιχη με αυτή της Φουκουσίμα».

«Ναι μεν είναι σβηστοί οι πυρηνικοί αντιδραστήρες αλλά δεν πρέπει να πέσει η στάθμη πολύ περισσότερο γιατί θα έχουμε πρόβλημα» υπογράμμισε ο κ. Λιόλιος.

Συμπλήρωσε ότι «οι τεράστιες ποσότητες των εκρηκτικών που υπήρξαν εκεί δεν προήλθαν από επίθεση πυραύλων, διότι ούτε αντιαεροπορικά, αντιβαλιστικά συστήματα χρησιμοποιήθηκαν ούτε υπήρξε καμία προσπάθεια αναχαίτισης. Κανείς δεν έχει πει ότι υπήρξε επίθεση με πυραύλους. Η μοναδική περίπτωση είναι να έχει γίνει σαμποτάζ[…] αντιλαμβανόμαστε ότι τα εκρηκτικά τοποθετήθηκαν σε μια εκτεταμένη περιοχή, διότι δεν πρόκειται μια καταστροφή μεμονωμένη. Όλη η γέφυρα καταστράφηκε, που σημαίνει ότι όποιος την κατέστρεψε με εκρηκτικά είχε αρκετό χρόνο να ναρκοθετήσει αυτή την περιοχή και να καταστρέψει ολοσχερώς τη γέφυρα και το πάνω μέρος του φράγματος».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ