Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τα πρώτα λόγια του Ερντογάν από την ορκωμοσία του: «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη την αρχή του ιδρυτή μας Μουσταφά Κεμάλ»

Αναφορές στη Γαλάζια Πατρίδα περιελάμβανε η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του. Σύμφωνα με το sigma live ο «Σουλτάνος» μιλώντας για πρώτη φορά ως ο 13ος πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίζεται ιδιαίτερα ενωτικός ενώ  ζήτησε «αγκαλιά και ενότητα και αγάπη». Παράλληλα απηύθυνε  έκκληση και στην αντιπολίτευση, χωρίς ωστόσο να παραλείπει να κάνει αναφορά και στη «Γαλάζια Πατρίδα», καθώς υποσχέσθηκε μια Τουρκία πιο θαρραλέα και πιο ισχυρή στην προστασία των δικαιωμάτων της.

«Στη νέα περίοδο, οι συνομιλητές μας θα βρουν μια πιο αποφασιστική, πιο γενναία και πιο δραστήρια Τουρκία, η οποία μάχεται πιο αποφασιστικά κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, προστατεύει πιο σθεναρά τα δικαιώματα της ίδιας και των αδελφών της στη Γαλάζια Πατρίδα, ανεβάζει τον πήχη της επιτυχίας από την οικονομία μέχρι το εμπόριο και είναι πιο αποφασιστική, πιο γενναία και πιο δραστήρια σε κάθε τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ όλα τα μέλη των 85 εκατομμυρίων του λαού να μείνουν ενωμένα σαν τα τούβλα ενός τείχους, για ενότητα και αλληλεγγύη. Θα ανακοινώσω το νέο μας υπουργικό συμβούλιο απόψε, θα συνεχίσουμε να κεντάμε βελονιά προς βελονιά τον τουρκικό αιώνα με το νέο μας υπουργικό συμβούλιο. Θα πραγματοποιήσουμε την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη. (Προς την αντιπολίτευση) Κάθε φορά που απλώναμε το χέρι μας για χειραψία μετά από εκλογές, μας υποδέχονταν πάντα με σφιγμένες γροθιές. Αυτή τη φορά, ελπίζουμε ότι θα συμπεριφερθούν διαφορετικά», είπε.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν «για το καλό της τουρκικής δημοκρατίας, περιμένουμε από την αντιπολίτευση να ενεργήσει με αίσθημα ευθύνης. Θέλουμε η αντιπολίτευση να συμφιλιωθεί με την εθνική βούληση. Η ημέρα είναι η ημέρα για να γίνουμε ένα, να είμαστε μαζί, να ενισχύσουμε τη χιλιόχρονη αδελφοσύνη μας. Η μέρα είναι η μέρα για να προστατεύσουμε το λαμπρό μέλλον των παιδιών μας. Θα ενισχύσουμε τη δημοκρατία μας με ένα ελευθεριακό, πολιτικό και χωρίς αποκλεισμούς σύνταγμα, ξεφορτώνοντας το ισχύον σύνταγμα, το οποίο είναι προϊόν πραξικοπήματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη την αρχή του Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ "ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο". Θα το κάνουμε αυτό επεκτείνοντας τη σφαίρα επιρροής της ανθρωπιστικής διπλωματίας.

Θα ακολουθήσουμε τις υποσχέσεις που δώσαμε στο λαό μας στις προεκλογικές πλατείες. Όπως κάνουμε τα τελευταία 21 χρόνια, θα υλοποιήσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε, ένα προς ένα, Θεού θέλοντος», ανέφερε.

Τα σενάρια για το νέο υπουργικό

Εν τω μεταξύ, «δίνουν και παίρνουν» τα σενάρια για το νέο υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μένουν εκτός «μεγάλα» ονόματα, όπως αυτά των Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοιλού.

Σύμφωνα με την τελευταία λίστα που κυκλοφόρησε, νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο άνθρωπος που βοήθησε σημαντικά την οικονομία το 2015, ο οποίος επιστρέφει και φέρνει μαζί του την καταξιωμένη Χαφίζ Γκαγιέ Ερκάν, η οποία θα είναι η πρώτη γυναίκα η οποία τοποθετείται επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, στη θέση του Σαχάπ Καβτσιόγλου.

Στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται ο Χακάν Φιντάν, ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ, θέση στην οποία τοποθετείται ο Ιμπραχίμ Καλίν. Η σύνθεση του υπουργικού αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε στις 22:00 και αύριο Κυριακή θα γίνει η ορκωμοσία.

Ποιοι πήγαν στην τελετή ορκωμοσίας

Σημειώνεται πως προσκεκλημένος της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας στο τελετουργικό της ορκωμοσίας ήταν ο πρώην Επίτροπος στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμοπουλος, ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης.

 Οι 20 αρχηγοί κρατών που είχαν προσκληθεί να παραστούν στην τελετή, ήταν οι εξής:

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο πρόεδρος της Γκαμπόν Αλί Μπονγκό Οντίμπα, ο πρόεδρος της Γουινέας Μπισάου Ουμάρο Σισοκό Εμπάλο, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τσέμερτ Τοκάγιεφ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κιργιζίας Σαντίρ Καπάροφ, ο πρόεδρος του Κονγκό Ντενίς Σασού Ν'Γκουέσο, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόσκι, ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σεβκέτ Μιρζιγιόγιεβ, ο Πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ, ο Πρόεδρος της Σομαλίας Χασάν Μαχμουντ, ο Πρόεδρος του Τόγκο Φαουρέ Γκνασίνγκμπε, ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ, ο Πρόεδρος του Μπαγκλαντές Μοχάμεντ Τσούπου και ο Πρόεδρος της Γουινέας Μαμαντί Ντουμπούγια.

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν οι πρωθυπουργοί 13 χωρών, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαρίφ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπε.

Εκπρόσωποι οκτώ διεθνών οργανισμών, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών Ομουραλίγιεφ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας Ιμπραχίμ Τάχα, θα παραστούν επίσης στην τελετή. Ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βολοντίν και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ντινγκ Ζονγκλί θα παραστούν, επίσης, στην τελετή, μαζί με τον πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...