Την περίοδο 1970- 2021 λιγότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω ακραίων μετεωρολογικών, κλιματικών και υδρολογικών φαινομένων, εκ των οποίων το 90% στις αναπτυσσόμενες χώρες, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ).
Όμως οι 11.778 φυσικές καταστροφές που καταγράφηκαν το διάστημα αυτό προκάλεσαν οικονομικές απώλειες ύψους 4.300 δισεκ. δολαρίων.
“Οι πιο ευάλωτες κοινότητες είναι δυστυχώς οι πλέον πληγείσες από τους μετεωρολογικούς, κλιματικούς και υδρολογικούς κινδύνους”, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΠΜΟ Πέτερι Τάαλας.
Παρ’ όλα αυτά η υπηρεσία του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η βελτίωση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και η συντονισμένη διαχείριση των καταστροφών μείωσαν σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπινων απωλειών.
Ο Τάαλας έχει αναγάγει σε προτεραιότητα την κάλυψη όλου του παγκόσμιου πληθυσμού από αυτά τα συστήματα, τα οποία επιτρέπουν στους ανθρώπους να προετοιμάζονται, να βρίσκουν καταφύγιο ή να απομακρύνονται εγκαίρως από επικίνδυνες περιοχές.
Στόχος είναι να προστατευθεί όλος ο κόσμος ως το τέλος του 2027.
Προς το παρόν μόνο οι μισές χώρες διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, με την κάλυψη να είναι ιδιαίτερα μικρή στην Αφρική και στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.
Οι χώρες μέλη του ΠΜΟ, που συνεδριάζουν από σήμερα στη Γενεύη, πρέπει να επικυρώσουν την πρωτοβουλία του ΠΜΟ, του Γραφείου του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Καταστροφών, της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου με ονομασία “ Early Warnings for All” (Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για όλους).
Μια πρώτη ομάδα 30 χωρών έχει επιλεγεί για να ξεκινήσει από αυτές η πρωτοβουλία το 2023.
Οικονομικές απώλειες
Ο κυκλώνας Μόκα, που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές την προηγούμενη εβδομάδα, είναι ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα φυσικών καταστροφών, δήλωσε ο Τάαλας.
Ο Μόκα, εξαιτίας του οποίου σκοτώθηκαν 145 άνθρωποι στη Μιανμάρ, σύμφωνα με τη χούντα που κυβερνά τη χώρα, “ προκάλεσε γενικευμένη καταστροφή (…) πλήττοντας τους πιο φτωχούς από τους φτωχούς”, σημείωσε, αλλά ωστόσο ο απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με αντίστοιχες φυσικές καταστροφές του παρελθόντος, όταν “ η Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές μετρούσαν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς”.
“Χάρη στην έγκαιρη προειδοποίηση και τη διαχείριση καταστροφών, αυτά τα καταστροφικά ποσοστά θνησιμότητας ανήκουν πλέον ευτυχώς στο παρελθόν. Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης σώζουν ζωές”, υπογράμμισε.
Αν και οι θάνατοι μειώθηκαν, οι οικονομικές απώλειες εκτοξεύθηκαν.
Οι πλούσιες χώρες επλήγησαν περισσότερο από οικονομική άποψη.
Οι ΗΠΑ κατέγραψαν απώλειες 1.700 δισεκ. δολαρίων, το 39% των συνολικών οικονομικών απωλειών από το 1970.
Αντιθέτως, αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας τους, οι πιο φτωχές χώρες πληρώνουν μεγαλύτερο φορτίο, υπογραμμίζει ο ΠΜΟ.
Το 60% των απωλειών που οφείλονται σε μετεωρολογικές, κλιματικές και υδρολογικές καταστροφές εντοπίζεται στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά σε περισσότερες από τέσσερις στις πέντε περιπτώσεις οι οικονομικές απώλειες αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 0,1% του ΑΕΠ της χώρας. Καμία φυσική καταστροφή δεν έχει προκαλέσει οικονομικές απώλειες μεγαλύτερες του 3,5% του ΑΕΠ μιας ανεπτυγμένης χώρας.
Συγκριτικά, στο 7% των καταστροφών που έπληξαν τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, οι απώλειες που προκάλεσαν αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από το 5% του ΑΕΠ τους. Πολλές καταστροφές προκάλεσαν μάλιστα απώλειες ίσες με το ένα τρίτο του ΑΕΠ μιας χώρας.