Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι λήφθηκε απόφαση οι συζητήσεις Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας και Συρίας για το μέλλον της τελευταίας να έχουν ως θεμέλιο λίθο την παρεμπόδιση δημιουργίας Κουρδικού ημιανεξάρτητου μορφώματος στη Βόρεια Συρία, αφού αυτό θα αποτελούσε Αμερικανική και Ισραηλινή "σφήνα" στην περιοχή.
Η μη δημιουργία Κουρδικού μορφώματος συμφέρει τις τέσσερις χώρες αλλά και την Κίνα για τους εξής λόγους:
Το Ιράν όπως και η Τουρκία έχουν κουρδικές μειονότητες, οπότε έχουν κάθε όφελος από την μη δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κρατιδίου στη Βόρεια Συρία, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ανάλογες προσδοκίες στη μειονότητά τους.
Προσδοκούν ακόμη σε οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου της περιοχής, τα οποία τώρα κατέχουν οι Κούρδοι.
Επίσης το Ιράν τα έχει βρεί σε μεγάλο βαθμό με τον Άσαντ, τον οποίο συνέδραμε στρατιωτικά με τους IRGC (φρουρούς επανάστασης) και με την Χεζμπλάχ του Λιβάνου και προσδοκεί σε περαιτέρω αποκόμιση οφελών από την μεταπολεμική Συρία, ερχόμενο σε "επαφή", με τον εχθρό του Ισραήλ.
Η Τουρκία από την πλευρά της επιχειρεί κατόπιν Ρωσικής προτροπής να τα βρεί με τον Άσαντ, προσδοκώντας στην αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τη Δαμασκό, στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) με αυτό καθώς και στην συμμετοχή της στην ανοικοδόμηση της Συρίας.
Η Ρωσία βλέπει την Τουρκία ως τον γεωπολιτικό παίκτη που μπορεί σε συνεργασία με τη Συρία, να διεισδύσει ενεργειακά στη ΝΑ Μεσόγειο, δημιουργώντας προβλήματα σε ΗΠΑ-ΕΕ-Κύπρο-Ελλάδα οι οποίες επιχειρούν την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ηπείρου από τη Ρωσία.
Παράλληλα η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας με την ρωσική παρουσία στη Συρία αλλά και το Ιράν, δημιουργούν έναν αντιδυτικό συνασπισμό κρατών στην περιοχή, ενάντια στο υπό διαμόρφωση ΝΑΤΟ Μ. Ανατολής από τις ΗΠΑ-Ισραήλ-Αραβικές χώρες.
Τέλος η Κίνα έχει όφελος από την μη δημιουργία κουρδικού μορφώματος στη Βόρεια Συρία, αφού στο "δρόμο του μεταξιού" δεν θα εύρισκε μπροστά της, ένα φιλοδυτικό κρατίδιο.