Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και οι χώρες εταίροι έχουν παραδώσει περισσότερο από το 98% των οχημάτων μάχης που υποσχέθηκαν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της εισβολής και του πολέμου της Ρωσίας , όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Γενς Στόλτενμπεργκ, δίνοντας μεγαλύτερη ενθάρρυνση στο Κίεβο καθώς σκέφτεται να ξεκινήσει μια αντεπίθεση .
Μαζί με περισσότερα από 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα, 230 άρματα μάχης και άλλο εξοπλισμό, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν στείλει «τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών» και έχουν εκπαιδεύσει και εξοπλίσει περισσότερες από εννέα νέες ουκρανικές ταξιαρχίες, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Περισσότεροι από 30.000 στρατιώτες υπολογίζεται ότι αποτελούν τις νέες ταξιαρχίες. Ορισμένες χώρες εταίροι του ΝΑΤΟ, όπως η Σουηδία και η Αυστραλία, έχουν επίσης παράσχει τεθωρακισμένα οχήματα.
«Αυτό θα βάλει την Ουκρανία σε ισχυρή θέση ώστε να συνεχίσει να ανακαταλαμβάνει τα κατεχόμενα εδάφη», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Τα σχόλιά του ήρθαν μια ημέρα αφότου ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι αυτός και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ είχαν μια «μακρά και ουσιαστική» τηλεφωνική επικοινωνία στην πρώτη τους γνωστή επαφή μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.
Αν και ο Ζελένσκι είπε ότι ενθαρρυνόταν από το κάλεσμα της Τετάρτης και οι δυτικοί αξιωματούχοι χαιρέτησαν την κίνηση του Σι , δεν φαίνεται να βελτιώνει τις ειρηνευτικές προοπτικές.
Η Ρωσία και η Ουκρανία απέχουν πολύ μεταξύ τους όσον αφορά τους όρους τους για ειρήνη και το Πεκίνο - ενώ προσπαθεί να τοποθετηθεί ως παγκόσμια διπλωματική δύναμη - αρνήθηκε να επικρίνει την εισβολή της Μόσχας. Η κινεζική κυβέρνηση βλέπει τη Ρωσία ως διπλωματικό σύμμαχο στην αντίθεση της αμερικανικής επιρροής στις παγκόσμιες υποθέσεις και ο Σι επισκέφθηκε τη Μόσχα τον περασμένο μήνα.