Ο επίσημος εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, ανακοίνωσε την πιθανή "επιτάχυνση" της συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον σχετικά με την αγορά μαχητικών F-16 μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα προμήθειας των τελευταίων μαχητικών αεροσκαφών F-35 λόγω της αγοράς από την Άγκυρα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400. Ως αποτέλεσμα, το κοινό μνημόνιο για τα F-35 ακυρώθηκε με την Τουρκία και υπογράφηκε με άλλους επτά εταίρους του προγράμματος F-35, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Δανία, ο Καναδάς και η Νορβηγία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μια προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης γενιάς - των F-16 αντί της πέμπτης γενιάς. Η συμφωνία για το θέμα αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ασκεί πιέσεις για το θέμα αυτό, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον.
Επικαλούμενο τον Καλίν, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει:
"Η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να θέλει να προχωρήσει τη διαδικασία, τώρα εξαρτάται από το Κογκρέσο. Μετά την έγκριση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η διαδικασία επιταχύνθηκε. Η Σουηδία, αφού εκπληρώσει τις αντικειμενικές μας απαιτήσεις, θα ενταχθεί επίσης στο ΝΑΤΟ. Τα θέματα αυτά είναι σημαντικά για την ασφάλεια όλων των μελών της συμμαχίας".
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να λάβει μια αναβαθμισμένη έκδοση των αμερικανικών μαχητικών F-16, καθώς αυτό είναι σημαντικό για την αμυντική ικανότητα του ΝΑΤΟ συνολικά.