«Με λένε Λούις και σήμερα βρίσκομαι στο Παρίσι για να δοκιμάσω τα πέντε καλύτερα κρουασάν και να δω ποιο είναι το καλύτερο», λέει σε βίντεο που ανέβασε νεαρός Ιταλός στο YouTube συγκεντρώνοντας 650.000 προβολές μέσα σε μια μέρα.
Προτού ολοκληρώσει τη φράση του, τον σπρώχνει στην πλάτη Γάλλος αστυνομικός που τρέχει προς το αγαπημένο εστιατόριο του προέδρου Μακρόν, το La Rotonde, βλέποντάς το να έχει τυλιχθεί στις φλόγες από τα εκρηκτικά που έριξαν την περασμένη εβδομάδα εξτρεμιστές διαδηλωτές.
«Την ώρα που στο Παρίσι είχαν ξεσπάσει σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών αλλά και τη μυρωδιά των σκουπιδιών να αναδύεται από τους γεμάτους κάδους απορριμμάτων, ο Λούις Σαλ αντιμετώπιζε με ειρωνεία για μερικούς, με θράσος για άλλους, το χάος που επικρατούσε στη γαλλική πρωτεύουσα», σχολιάζει η εφημερίδα Daily Mail, που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της το σχετικό βίντεο.
Τα περισσότερα πλάνα τον δείχνουν να απολαμβάνει αμέριμνος τα γευστικά αρτοσκευάσματα μπροστά σε καμένους κάδους απορριμμάτων.
«Το Παρίσι μπορεί να φλέγεται και να είναι γεμάτο σκουπίδια, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας εμποδίσει να απολαύσετε το πρωινό σας κρουασάν», δεν διστάζει να πει στο βίντεο ο 25χρονος Ιταλός.
Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, ο Λούις ταξίδεψε στο Παρίσι την περασμένη Πέμπτη, ημέρα πανεθνικής απεργίας στη Γαλλία, με τους Γάλλους να έχουν ξεχυθεί στους δρόμους για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μακρόν.
Ο νεαρός Ιταλός ήταν τόσο άνετος με όλα αυτά που συνέβαιναν δίπλα του που έφθασε στο σημείο να δηλώσει στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien»:
«Τα κρουασάν είχαν καλύτερη γεύση χωρίς τα δακρυγόνα».
«Η ιδέα για το βίντεό μου ήταν να είναι όσο πιο αληθινό γίνεται για το κοινό ώστε να μπορεί να γευτεί την πραγματική εμπειρία τρώγοντας κρουασάν εν μέσω ταραχών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Λούις από τη Μπολόνια δεν δίστασε επίσης να ρωτήσει μερικούς από τους διαδηλωτές για την προφορά ορισμένων γαλλικών λέξεων καθώς έπεφταν «βροχή» τα δακρυγόνα.
Ο Ιταλός «καλοφαγάς», μάλλον ζει στον δικό του... κόσμο αφού στο σχετικό βίντεο κάνει και κριτικές για τα αρτοσκευάσματα: επαινεί δηλαδή το «τέλειο σχήμα» ορισμένων κρουασάν και ορισμένους γαλλικούς φούρνους.
Την ίδια ώρα, είναι πολύ επικριτικός με την ποιότητα των κρουασάν σε ορισμένες τουριστικές περιοχές, όπως αυτή στο Gare du Nord της Eurostar, της υπερταχείας που συνδέει το Παρίσι με το Λονδίνο.
«Είναι πολύ δύσκολο να βρεις καλή ποιότητα κρουασάν σε μια περιοχή που είναι τόσο τουριστική», λέει χαρακτηριστικά.