Κόσμος

Φινλανδία: 11 μήνες χρειάστηκαν για να γίνει το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ

Χρειάστηκαν σχεδόν 11 μήνες προκειμένου η Φινλανδία να γίνει σήμερα επισήμως το 31ο μέλος του μέλος του ΝΑΤΟ.

Την αίτηση είχε καταθέσει η κεντροαριστερή κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Σάνα Μαρίν, που ηττήθηκε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, σχεδόν ταυτόχρονα με τη γειτονική της Σουηδία τον περασμένο Μάιο.

Τερματίζοντας την παραδοσιακή της ουδετερότητα, η πολιτική ηγεσία της χώρας δρομολόγησε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας ότι ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία κατέστησε ορατή πλέον την εξ ανατολών απειλή για τους Φινλανδούς, που μοιράζονται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με την Ρωσία, όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

Ανήμερα της 74ης επετείου υπογραφής της συνθήκης ιδρύσεως του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι Φινλανδοί θα δουν σήμερα το μεσημέρι τη σημαία της χώρας τους να εντάσσεται στον κύκλο των συνολικά 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στον προαύλιο χώρο της έδρας του οργανισμού, στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Χθες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα» για τη συμμαχία, σπεύδοντας να καθησυχάσει τη Στοκχόλμη ότι «δεν μένει μόνη» της, λέγοντας μάλιστα ότι σε μια «αδιανόητη» περίπτωση απειλής ή στρατιωτικής επίθεσης κατά της Σουηδίας, «οι σύμμαχοι θα αντιδράσουν». Ωστόσο, δεν έδωσε ούτε χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Σουηδίας, παρά το γεγονός ότι τη χαρακτήρισε άμεση προτεραιότητα και έχοντας παραδεχθεί προηγουμένως ότι η Στοκχόλμη έχει ανταποκριθεί πλήρως στις προϋποθέσεις που απορρέουν από την τριμερή συμφωνία με την Τουρκία και τη Φινλανδία, πέρυσι στη Μαδρίτη.

Η προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «ερεθίζει» τη Ρωσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία στον μακρινό βορρά, από τη Θάλασσα του Μπάρεντς στα βόρεια έως τον Κόλπο της Φινλανδίας στα νότια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Τα σύνορα είναι σε μεγάλο βαθμό ανοχύρωτα, όμως, προς το παρόν ο φινλανδικός στρατός μπορεί να τα διασφαλίσει επαρκώς. Οι στρατιωτικές δυνάμεις θεωρούνται καλά εκπαιδευμένες και καταρτισμένες.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει την δυσφορία της Μόσχας με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να απειλεί ότι η κυβέρνηση της Μόσχας λαμβάνει «κατάλληλα αντίμετρα» και θα σχηματίσει 12 μονάδες και μεραρχίες στη δυτική στρατιωτική της περιφέρεια.

Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο «RIA» δήλωσε: «Θα ενισχύσουμε τις στρατιωτικές μας δυνατότητες στη δυτική και βορειοδυτική κατεύθυνση. Σε περίπτωση που οι δυνάμεις και οι πόροι άλλων μελών του NATO αναπτυχθούν στη Φινλανδία, θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσουμε αξιόπιστα τη στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσίας».

Η Φινλανδία έχει καλά εκπαιδευμένο στρατό - Δεν κατήργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία

Όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», η Φινλανδία δεν κατήργησε ποτέ την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Συνολικά διαθέτει πάνω από 900.000 εκπαιδευμένους εφέδρους και συνολικά 24.000 ενεργούς στρατιώτες. Σε περίπτωση άμυνας, ο στρατός, το ναυτικό και η αεροπορία θα μπορούσαν να αυξηθούν σε 280.000 άνδρες και γυναίκες.

«Με πληθυσμό 5,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, πρόκειται για μια σχετικά μεγάλη στρατιωτική δύναμη», λέει ο Γιάκομπ Βέστμπεργκ, καθηγητής στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Αμύνης στη Στοκχόλμη, όπως αναφέρει στη γερμανική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Aπό την πλευρά του, ο γ.γ του ΝΑΤΟ ευελπιστεί ότι η γειτονική χώρα της Φινλανδίας στα δυτικά, η Σουηδία, μπορεί επίσης να ενταχθεί σύντομα, και κάλεσε για άλλη μια φορά τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί από το βέτο του κατά της Σουηδίας.

«Η Σουηδία τήρησε όλες τις υποσχέσεις της προς την Τουρκία για την έκδοση φερόμενων Κούρδων «τρομοκρατών», υποστήριξε χθες ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...