Η ιαπωνική κυβέρνηση καταγγέλλει την «εντατικοποίηση» των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Μόσχας γύρω από το ιαπωνικό αρχιπέλαγος και δήλωσε την Τρίτη ότι παρακολουθεί προσεκτικά τις δοκιμές αντιπλοϊκών πυραύλων που πραγματοποιεί η Ρωσία στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, αναφέρει η Agerpres.
Το Τόκιο αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο στις δοκιμές της Ρωσίας που περιελάμβαναν την εκτόξευση πυραύλων κρουζ στη Θάλασσα της Ιαπωνίας από την πόλη του Βλαδιβοστόκ, όπως είχε προαναγγείλει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Ενώ η εισβολή της στην Ουκρανία συνεχίζεται, η Ρωσία εντείνει τις δραστηριότητές της στα ύδατα γύρω από τη χώρα μας, στην Άπω Ανατολή. Κατά συνέπεια, θα παρακολουθήσουμε στενά όλες αυτές τις κινήσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου, Yoshihiko Isozaki.
Την ίδια ιδέα επανέλαβε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Yoshimasa Hayashi, σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο, σύμφωνα με το Kyodo. Οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις δοκίμασαν πυραύλους κρουζ "Moskit", που αναπτύχθηκαν στη σοβιετική εποχή, εναντίον στόχων που προσομοίωσαν εχθρικά πλοία που βρίσκονται 100 χιλιόμετρα μακριά στον Κόλπο του Μεγάλου Πέτρου (κατά μήκος της ακτής της ρωσικής Άπω Ανατολής), σύμφωνα με το υπουργείο Ρωσικό Υπουργείο της Άμυνας, η οποία μετέδωσε και εικόνες από αυτή τη δοκιμή.
Μετά από χρόνια προσέγγισης, οι σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Τόκιο κατά της Μόσχας, κατάσταση που επιδεινώθηκε επίσης από τις συχνές ρωσικές ναυτικές δραστηριότητες κοντά στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, πολλές από τις οποίες σε συνεργασία με το Πεκίνο.
Σε αυτό το πλαίσιο, το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo υπενθυμίζει ότι, τη Δευτέρα, ο γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, επέκρινε τις ΗΠΑ ότι άσκησαν «πίεση» στην Ιαπωνία για «στρατιωτικοποίηση» της αυτοάμυνας.
Αναφερόμενος στα σχέδια του Τόκιο να αγοράσει 400 πυραύλους κρουζ Tomahawk από την Ουάσιγκτον, ο Πατρούσεφ προειδοποίησε την Ιαπωνία να μην αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατιωτική δύναμη, λέγοντας ότι θα ήταν μια "σοβαρή παραβίαση" των κανόνων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.